Uutiset

Työkoneet

TelaSteel Oy urakoi Laaksolahdessa

Lauhat ilmavirtaukset  ovat pitäneet maarakentajien kauhat liikkeessä läpi talven. Myös TelaSteel Oy:n työmailla on jatkettu keskeytyksettä maanalaisia kaivutöitä. Yksi helmikuussa käynnissä olevista urakoista oli noin kuuden miljoonan euron Espoon Laaksolahdentien laajennusurakka, johon kuuluu yhteensä 2,6 kilometriä uutta tietä ja 60-70 –luvulla rakennettujen putkiverkkojen uusimista ja  saneerausta.

Tällä työmaalla yrityksellä on käytössä omaa kaivavaa Volvo-kalustoa ja oma henkilökunta. Muissa käynnissä olevissa kohteissa työllistetään pääasiassa alihankkijoita.

Jo eläkkeellä oleva Rauno Honkala toimii Laaksolahdessa projektipäällikkönä. Miehellä on 44 vuoden kokemus maarakennushommista sekä yrittäjänä että palkollisena. Reilun vuoden mies on ollut TelaSteelin palveluksessa.

”Verottaja vie palkasta lähes puolet ja eläkkeestä kolmanneksen, joten tulee tuo leiviskä ainakin hoidettua”, nauraa joka aamu ja ilta Tervakoskelta pääkaupunkiseudulle ja takaisin työmatkoja hurautteleva Honkala.

Infrarakentaminen on Honkalan mielestä sellainen rakentamisen osa, joka tuottaa pääomaa koko Suomelle. Espoon kaupunki rakentaa ja saneeraa runsaasti. Plusmerkkisestä ja veronmaksukykyisestä muuttovirtauksesta nauttivalla kunnalla on varaa toteuttaa infraprojekteja jatkuvalla syötöllä.

Laaksolahdentiellä leveään kaivantoon asennettiin metrin halkaisijan omaavaa betonista, kahden metrin kangista koottavaa hulevesiputkea, joka painaa 2000 kiloa per putki. Sen viereen asennettiin vielä 60 senttimetrin viemäriputki sekä 400 ja 110 millimetrin vesijohtoputket. Kaikkiaan siis neljä erilaista putkea samaan monttuun.

Kaivavana koneena oli vain pari viikkoa vanha Volvo EC250DL (25-28 t) ja peräkoneena arinaa rakentamassa ja putkia laskemassa hieman vanhempi Volvo EC220DL (21-25 t).

Raskaimmat kaivantoon asennettavat betonikaivot painavat jopa yhdeksän tonnia.

TelaSteelin Volvo-kaivukoneista kaksi siis osallistuu tähän projektiin. Stage IIIB-vaiheen moottoreilla ja partikkelisuodattimella varustetut D-mallit kaivavat säästeliäällä kulutuksella.

”Yleisesti ottaen hieman liikaakin ajetaan vielä kaasunuppi kaakossa ja raskaimmalla työalueella. Vanhakantainen ajattelu ajaa siihen, että vain täysillä moottorikierroksilla tapahtuu. Kuitenkin kahden ”napsun” pudottaminen kaasupotikasta tietää tämän kokoluokan koneissa jo kaksi litraa pienempää tuntikulutusta”, kertoo Volvo CE Finland Oy:n piiripäällikkö Juuso Salonen.

Salonen selvitti Care Track-järjestelmästä viimeaikaisia kulutuslukemia Suomessa vaihtelevissa olosuhteissa työskennelleistä koneista.

”Volvo EC220DL –kaivukoneiden (32 kpl) keskikulutus oli 2014 tammikuussa 9,5 litraa käyttötuntia kohden. Käyttöaste eli varsinainen työaika oli 65 prosenttia eli peräti 35 prosenttia koneet käyvät tyhjäkäynnillä.

Vastaavasti Volvo EC250DL-kaivukoneiden (18 kpl) kulutus oli noin 10 litraa tunnissa ja käyttöaste 56 prosenttia”, jatkaa Salonen.

TelaSteelin projektipäällikkö Rauno Honkala (vas.) ja Volvon piiripäällikkö Juuso Salonen pohtivat nykykoneiden polttoaineen kulutusta. Yhtä mieltä herrat ovat siitä, että kuljettajan ajotavoilla on suuri vaikutus siihen, mitä viivan alle pienemmän polttoainelaskun muodossa jää.

Nykyään kulutuksen tarkkailu on helppoa, kun kaikki Volvonkin uudet, järeämmän luokan eli yli 14 tonnin kaivukoneet liitetään automaattisesti Care Track –järjestelmään. Pienemmätkin siihen saa.

Lue koko artikkeli tulevasta Konepörssistä 4/2014 (ilmestyy 27.3.).

Lue seuraavaksi