Uutiset

Työkoneet

Telamurskan Komatsut huoltosopimuksella

Telamurska Oy on tela-alustaisen mobiilimurskauksen pioneereja, menetelmän kehittäjä jo 1980-luvun puolivälissä. Edelleen yhtiö on voimissaan ja murskaa kiveä noin 2,5 miljoonaa tonnia Etelä-Suomessa neljän, pääasiassa Metson laitteista koostuvan laitoksen voimin. Syöttö- ja altakantokoneet ovat keskeiset lenkit tuotantoketjussa. Viimeisimmät hankinnat näiden suhteen ovat osuneet Komatsun kohdalle.

Tuotantopäällikkö Tauno Nieminen ja toimitusjohtaja Sari Mäkitalo suunnittelevat kalustohankinnat tarkasti elinkaarikustannukset miettien. Viimeisimmät Komatsut ovat huolenpitosopimuksella, joka pitää kaluston luotettavassa kunnossa, on kulurakenteeltaan ennakoitavissa ja jälleenmyyntiarvoonkin se vaikuttaa positiivisesti.

Toimitusjohtaja Sari Mäkitalo tietää, että murskaustöissä koneiden huolto- ja ylläpitopalvelut ovat keskeisessä asemassa. ”Palveluiden olla pitää olla luotettavat ja varaosat pitää saada riittävällä nopeudella. Se on aivan keskeistä tässä toiminnassa.”

Toisaalta kaikki perustuu kokonaistaloudellisuuteen. Yhtälö tuotantotehon ja käyttökustannusten välillä on haastava eikä useinkaan halvin ole edullisinta. ”Hankinnoissa pitää harkita tarkasti mikä on pitkällä juoksulla järkevintä. Uudet tekniset ratkaisut tuovat tuotantotehoa ja polttoainetaloudellisuus on merkittävässä asemassa, joskin nyt tällä hetkellä ei niin kriittinen seikka kuin takavuosina. Erittäin merkittävään asemaan nousee kuitenkin huoltopalvelut ja miten ne saadaan järjestettyä”, taustoittaa Mäkitalo.

Tuotantopäällikkö Tauno Nieminen kertoo laitoksesta, jolla Komatsut ovat syöttö- ja altakantokoneina. ”Olemme yhdessä Suomen Rakennuskoneen kanssa suunnitelleet huolto-ohjelman siten, että se häiritsee mahdollisimman vähän tuotantoa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että huollot ajoitetaan samaan aikaan koko laitoksen kanssa. Uuden syöttökoneen ja jo vuoden käytössä olleen altakantokoneen huoltojaksotus suunniteltiin sellaiseksi, että molemmat koneet voidaan huoltaa yhtaikaa. Tämä onkin toiminut kiitettävästi.”

Tuoretta Komatsu-kantaa

Mainitut Komatsut ovat syöttökoneena toimiva PC490LC-11 ja altakantokone WA500-7, joka on ollut käytössä noin vuoden. Tunteja tähän pyöräkuormaajaan on kertynyt 4100. Kesällä käyttöön tullut PC490 on ensimmäinen 11-sarjan Komatsu tätä kokoa Suomessa. Komatsulla mennään 11-sarjan myötä pakokaasupäästöissä Stage IV -tason alle käyttämällä pakokaasujen takaisinkierrätykstä (EGR), partikkelisuodatinta (DPF) ja lisäksi SCR-tekniikan (AdBlue).

Työmaapäällikkö Timo Hautala, joka myös ohjastaa uutta Komatsua, pitää työskentelystä uudella Komatsulla. ”Hyvin tämä liikkuu ja käteen ihan ok.” Samoilla linjoilla on syöttökoneen kuljettaja Teijo Järvenpää. ”Ergonominen ja tehokas tämä on kaikin puolin. Päivittäiset tarkastukset ja huollot teemme itse, muutoin huollot kuuluvat huoltosopimuksen piiriin”, tietää Hautala. ”Ainahan uudet ovat uusia, mutta tässä ei ole ollut juuri uuden vaivoja.”

Lue seuraavaksi