Uutiset

Työkoneet

Tana Shark 440DT – henkilöautotkin kokonaisena kitaan

Lappeenrantalainen Pajarilan Autopurkaamo Oy on keskittynyt kierrätysmateriaalien vastaanottoon,  lajitteluun ja käsittelyyn. Yritys on investoinut toimitusjohtajansa Kimmo Tynkkysen johdolla runsaasti ajanmukaiseen laitteistoon. Juuri hankittuna on Tana Shark 440DT repijä. Helmikuun lopussa valmistuu myös uusi jätteenkäsittelylinjasto.

Tela-alustainen Tana Shark 440DT repijä on ollut Tynkkysellä käytössä vuoden 2012 joulukuun alusta. Sillä on jo kahden kuukauden aikana ehditty murskaamaan monia eri materiaaleja. Kantojen murskaamiseen se soveltuu Tynkkysen mukaan erittäin hyvin.

Erikoisempana raaka-aineena ovat kokonaiset autot, joista on ennen Tanaan kitaan työntämistä poistettu moottorit ja akselit.

Kimmo Tynkkynen kertoo, että Tana on soveltunut hyvin myös metallille, tosin vahvuus on pidetty alle kolmessa millimetrissä. Jatkossa myös mm. rakenteilla olevalta lajittelulinjastolta tulevat kodinkoneiden peltirungot murskataan Tanalla.

Tynkkynen urakoi myös erilaisia purkuja Fuchs Terex- ja Doosan –purkukoneillaan.  Tana voidaan nopeasti siirtää myös purkutyömaalle tai kantokasalle murskaamaan.

Tämän lisäksi Tynkkysellä on kunnossapitotehtävissä miehiä ja kalustoa, mm. Kaukaan sellutehtaalla.

”Meitä on vahvuudessa 16 tällä hetkellä. Tähän romubisnekseen ei käsimiehiä enää tahdo löytyä, senkin takia työvaiheita pitää automatisoida.”

Vastateriä on 23 kappaletta ja ne ovat nopeasti irrotettavissa ja myös käännettävissä, sillä kulutuspintoja on kaksi. Kun tehdään pelkkää esirevintää, voidaan vastateristä poistaa kaksi kolmasosaa. Holvaantumisen estämiseksi roottoria voi ajaa molempiin suuntiin joko ennalta ohjelmoimalla tai käsiajolla. Myös murskautumattoman materiaalin pyöriminen rummulla aiheuttaa suunnan muutoksen. Pulttikiinnitteisiä roottoriteriä on 33 kappaletta. Täydellinen terähuolto kaikkine terineen vie aikaa 3-6 tuntia.

Tana Shark 440DT ei ole mikään metallileikkuri, mutta alle kolmen millimetrin peltien murskaaminen on Tynkkysen mukaan sujunut hyvin. Helmikuussa valmistuva kierrätysmateriaalien käsittelylinja lisää lajitellun ohutlevyn leikkaamista.

Tana Shark murskaimen, kuten myös uuden kierrätysmateriaalien käsittelylinjaston Tynkkyselle myi HS Tekniikka Oy:n toimitusjohtaja Harri Sorvoja. Hänen mukaansa Pajarilalle rakennettava uusi linja on samanlainen kuin Ekokem-TSJ yrityspalvelut käyttävät Turussa.

”Nykyistä Tanan Shark-mallisarjaa on valmistettu kuusi vuotta, tosin sitä on päivitetty vuosien varrella. Suomessa niitä on käytössä noin 15 kappaletta. Yksinkertaistettuna voisi sanoa, että Tana Shark on puoliksi leikkaava, hidaskäyntinen murskain. Se tunnetaan Suomessa jätteenkäsittelyterminaalien yleismurskana, johon voidaan syöttää monia eri materiaaleja. Jaekoko voi olla esimurskattu 400 millimetriä tai sitten lopullinen tavoite, vaikkapa 50 millimetriä”, selvittää Harri Sorvoja Konepörssille.

Myös renkaiden murskaaminen onnistuu Tanalla.

Vastaterien vaihto käy helposti sekin.

Nykyisin Tanalla on käytössä myös ns. etävalvontajärjestelmä. Tehtaalla voidaan seurata laitteita, mutta myös asiakas voi liittyä järjestelmään. Raporteista saadaan selville tiedot murskatuista materiaaleista ja määristä. Myös polttoaineen kulutus sekä mm. työtunnit tallentuvat järjestelmään.

Lue koko juttu Lehtiluukusta tai Konepörssistä 2/2013.

Lue seuraavaksi