Uutiset

Työkoneet

Talousjohtajat – irtisanomiset jatkuvat

SEB:n ja Deloitten teettämän talousjohtajakyselyn mukaan talousjohtajien optimismi on alkanut jälleen vähentyä kesän ja syksyn aikana, mikä näkyy yritysten menoleikkauksina ja irtisanomisina. Talousjohtajien suurimpina huolenaiheina ovat kysyntä sekä Suomen talouden tilanne ja kilpailukyky. Kuitenkin kassavirtojen odotetaan kasvavan seuraavan vuoden aikana.

Deloitte ja SEB toteuttivat jälleen puolivuosittaisen kyselyn suomalaisille talousjohtajille. Viime keväänä julkaistu kysely todisti talousjohtajien mielialojen nousseen korkeimmalle tasolle kolmeen vuoteen. Positiiviset asenteet näyttävät kuitenkin sulaneen kesän ja syksyn aikana. Kyselyn tulosten mukaan talousjohtajien yleinen optimismi on laskenut viime kevään 30 prosentista kuuteen prosenttiin. Vastaajien joukossa oli siis kuusi prosenttia enemmän niitä, joiden mielestä näkymät ovat myönteisemmät kuin niitä, joiden mielestä näkymät ovat synkemmät. Luku on nyt lähes samalla tasolla kuin alkuvuonna 2013.

Irtisanomisten odotetaan jatkuvan

Positiiviset odotukset eivät kuitenkaan näy haluna palkata lisää työntekijöitä. Päinvastoin, 43 % talousjohtajista aikoo vähentää työntekijöitä seuraavan kuuden kuukauden aikana. Luku on noussut puolen vuoden takaisesta 38 prosentista. Sen sijaan työvoiman palkkaaminen ulkomailla jatkaa kasvua.

”Talousjohtajien vastauksissa näkyy tuttuihin markkinoihin keskittyminen ja tietynlainen sisäänpäin käpertyminen. Yrityksissä keskitytään menoleikkauksiin ja markkinaosuuden puolustamiseen ennemmin kuin markkinaosuuden kasvattamiseen ja laajentumiseen. Tästä syystä myös työvoiman odotetaan vähentyvän tai pysyvän nykyisellä tasolla”, Deloitten CFO-ohjelmasta vastaava osakas Tuomo Salmi toteaa.

Lue seuraavaksi