Uutiset

Työkoneet

Talhun konepäivät: Hyrax ensiesittelyssä

Yritysten konepäivät näyttäisivät hiljalleen heräävän taas henkiin. Talhu Oy esitteli kaksipäiväisessä tapahtumassaan monia uutuuksia. Niistä mielenkiintoisin oli varmasti aivan aivan uusi tulokas tela-alustaisten nostureiden markkinoille. Hollantilainen Hyrax pitää sisällään monia uusia oivalluksia.

Hyraxin kehitystyö alkoi vuonna 2017. Päivänvalon se näki vuonna 2020 ja laajempi lanseeraus on tapahtunut tänä vuonna. Tarkoituksena oli valmistajan mukaan huomioida kentältä tulevia toiveita ja rikkoa rajoja. Syntyi nosturi, jonka tavoitteiksi alusta alkaen asetettiin kompakti koko, mutta suuri nostokyky ja -kapasiteetti. Unohtamatta maastokelpoisuutta.

Hyrax 27.12 on 2 750 kilogrammaa painava ja 360 asteen alueella operoiva malli. Työskentelykorkeus on 12,6 metriä ja sivuttaisulottuma kahdeksan metriä. Sallittu korikuorma 270 kilogrammaa. Se on varustettu Kubotan dieselmoottorilla, mutta käyttö onnistuu myös kytkemällä kone sähköverkkoon. Tehtaalta on saatavilla myös litiumioniakuilla varustettu täyssähkökäyttöinen malli.

”Hyrax tulee nostamaan pienten tela-alustaisten henkilönostimien tason kokonaan uudelle levelille. Samaan koneeseen on pakattu runsaasti ennenäkemättömiä ominaisuuksia Hyraxia voi siirtää 3 500 kilogrammaa kantavalla kärryllä. Työkorkeus on lähes 13 metriä, eikä riesana ole tilaa vieviä tukijalkoja. Konetta voi myös käyttää jopa 15 asteen kaltevuudessa kallistuvan alavaunun ansiosta. Siirtonopeus neljä kilometriä tunnissa on markkinoiden paras. Kori on kahdelle hengelle ja kiinni jibissä, jossa on myös ylitaitto. Nämä ja monet muut ominaisuudet on pakattu tähän pikkujättiläiseen”, kertoi Juha Nurmi Talhulta.

Levittyvät telat sekä ulos työnnettävä vastapaino lisäävät monikäyttöisyyttä. Siirtonopeus on myös enemmän kuin useilla kilpailijoilla eli neljä kilometriä tunnissa. Asentajan ollessa korissa ylhäällä, niin täydellä sivu-ulottumalla konetta siirrettäessä nopeus putoaa turvallisuussyistä puoleen.

Korista tapahtuva hallinta on monipuolinen ja havainnollinen. Etäseurantajärjestelmän avulla koneen sijaintia ja toimintoja voidaan tutkia konttorilta käsin.

Tanskalaisen Ommeliftin tämän vuoden perässhinattavien nostinten uutuus on tuplakorillinen nivelpuominostin tyyppimerkinnältään 1500, mikä merkkaa 15 metrin työskentelykorkeutta. Nivelpuomi edesauttaa ahtaissa tiloissa operointia. Suomeen tulevat koneet on varusteltu myös akkukäytön mahdollisuudella siellä, missä verkkovirtaa ei ole saatavilla. Nostin painaa 2 000 kilogrammaa ja sivu-ulottuma on 8,5 metriä. Suurin sallittu korikuorma on 230 kilogrammaa.
Husqvarnan uusin maantiivistäjämalli on LX95. Se korvaa tulevaisuudessa vanhan ”tynnyrimallin” LX90. Muotoilu on uutta. Jykevät nostokahvat helpottavat laitteen siirtelyä työmaalla. EU:n vaatiusten mukaiset vaimentimet ovat nyt myös hallintakahvassa. Laite painaa 99 kilogrammaa ja maksimi teho on 3,6 kilowattia.
Talhulta saa räätälöitynä äänieristettyjä ja ilmastoituja tilaelementtejä. Alunperin peruuntuneeseen Maxpoon esittelymalliksi valmistettu työmaatila on kaikkea muuta kuin perinteinen ”koppi”. Työmaatilojen asiakkaina ovat muun muassa kaupungit ja kunnat sekä myös urakoitsijat ja messuosastojen rakentajat. Juha Nurmi kertoo, että myös sisätilat ovat varustettavissa monipuolisesti, esimerkiksi keittiöllä.
Saksalaisen perheyrityksen valmistamat SPT-uppopumput ovat niin ikään uusia tulokkaita Talhun talliin. Valikoima on laaja silppuripumpuista todella suuriin teollisuuspumppuihin. Atlas Copcon pumput ovat myös edelleen saatavana Talhulta.
Luvialainen Polartherm Oy on lämmityksen erikoisosaaja ja Pohjois-Euroopan suurin ilmalämmityslaitteiden valmistaja. Talhun pihamaalla se esitteli tulevan lämmityskauden uutuuksia. Polar KVK 230 -kuumavesikontti on täydellisesti eristetty. Näin kontin voi viedä lähelle rakennusta. Se auttaa asennuksessa ja tilantarve on vähäisempi. Sen hyötyteho on 180-230 kilowattia ja kattilan vesitilavuus 156 litraa.
Lämmittämisen ja kuivaukseen tarkoitettu Elkomat 18S -sähkölämmitin (vas.) on varustettu suodattimen suojahupulla, teleskooppiaisalla sekä kölillä, joka helpottaa portaikossa 27 kilogrammaa painavan laitteen liikuttelua. 15 kilowatin lämpötehon omaava lämmitin pystyy puhaltamaan kanavistoon ja tätä varten laitteessa on 315 millimetriä halkaisijaltaan oleva adapteri puhalluspäässä. WHT 15 on tyyppinumeronsa mukaan 15 kilowatin vesikiertoinen, helposti siirrettävissä oleva lämmitin. Kaikki säleiköt ovat avattavissa ja suljettavissa. Puhallushupppua voi käyttää. Ylöspäin osoittavat putkiliittimet ovat laitteen takana. 26 kilogrammaa painavassa lämmittimessä on kaksi tukevaa nostokahvaa ja seinälle kiinnityksen mahdollisuus.

Lue seuraavaksi