Uutiset

Työkoneet

Tadano ATF 600G-8: Ei puomin harustusta

Nosturivalmistaja Tadano on esitellyt uuden merkittävän mobiilinosturin. 8-akselinen ATF 600G-8 (600 t) on varustettu uudenlaisella kolmoispuomijärjestelmällä (Triple-Boom System, TBS). Puomia ei tarvitse harustaa, kuten monissa muissa isoissa nostureissa on tapana tehdä. Uusi teleskooppipuomi koostuu kolmesta eri teleskoopista. Se parantaa valmistajan mukaan koko järjestelmän taivutus- ja kiertojäykkyyttä kaikissa tilanteissa.

”Fysiikan lait pätevät. Mitä kauempana kuormaa kantavan rakenteen materiaalit ovat poikkileikkauksen keskipisteestä, siä vakaampi koko rakennekokonaisuus on.Tätä periaatetta Tadanon insinöörit ovat hyödyntäneet uudessa TBS-järjestelmässä.”

”Koko käytössä olevan teräksen massa ei ole nyt jakautunut vain yhdelle pääpuomille vaan sen lisäksi kahdelle teleskooppipuomille, joita yhdistävät “väliseinät”. Nämä putket ovat kauempana rakenteen poikkileikkauksen keskipisteestä, ja sen vuoksi koko rakennekokonaisuudesta tulee paljon vakaampi kuin tavanomainen yhden teleskooppipuomin järjestelmä”, kertoo myyntijohtaja Vesa Valtonen Suomen maahantuojalta Rotatorilta.

Uuden TBS-järjestelmän paino on hyvin samaa luokkaa kuin tavanomaisen puomijärjestelmän. Tämä olikin yksi Tadanon insinöörien tärkeimmistä suunnittelukriteereistä. Akselipainot ovat nousseet yhä tärkeämmäksi kysymykseksi. Niinpä uusi 8-akselinen nosturi täyttääkin useiden maiden tieliikenteessä voimassa olevan 12 tonnin akselipainorajan. Kuljetuspaino on siis 96 tonnia.

Säästää kustannuksia

Uuden TBS-järjestelmän eri teleskoopit ajetaan ulos ja vedetään sisään Tadanon tuttua yhden sylinterin järjestelmää käyttäen. Teleskooppien pulttikiinnitys on sama kuin muissakin malleissa. Kolmeen putkeen kuuluvat teleskoopit on nyt kiinnitetty yhteen. Uuden puomijärjestelmän luotettavuuden varmistamiseksi suunnittelijat päättivät heti, että kolmen putken kiinnitys yhteen ei tapahtuisi samanaikaisesti, vaan sille etsittäisiin vaihtoehtoinen ratkaisu.

Kaikki TBS-järjestelmän kolme putkea kiinnitetään yhteen pulteilla vuorollaan. Pulttaus aloitetaan kahden ylimmän lisäputken teleskoopeista ja päädytään pääputken teleskooppeihin.

“Tällä tavoin saamme järjestelmästä vielä vakaamman kuin jos pulttikiinnitys tehtäisiin samanaikaisesti”, sanoo Andreas Hofmann, uuden 8-akselisen Tadano-nosturin projektijohtaja.

”Nosturin omistajalle puomin harustuksen  puuttuminen tarkoittaa ajan ja kustannusten säästöä kuljetusten, asetusten ja puomin harustuksen käytön osalta. Lisäksi uuden 8-akselisen nosturin perän kääntösäde on tämän ansiosta pienempi kuin muiden vastaavien nostureiden, joissa on teleskooppipuomin jousitus”, jatkaa Valtonen.

Kaksi moottoria

Ainutlaatuisen TBS-järjestelmänsä lisäksi ATF 600G-8 tarjoaa useita muita ominaisuuksia, jotka tekevät siitä vieläkin taloudellisemman. Työmaalla on usein tilaa rajoitetusti, eikä nosturia aina voida tukea täydeltä leveydeltä. Nosturin kuljettaja voi hyödyntää ATF 600G-8:n epäsymmetristä tukialavalvontaa. Tämän ansiosta kuljettaja ei turhaan menetä nostokyvyssä, vaikka tukiala olisikin rajoitettu. Järjestelmään kuuluu pituustunnistus, joka automaattisesti määrittelee jokaisen neljän tukijalan pituuden ja rekisteröi ylärungon aseman sen kääntökulman perusteella. Nämä kaksi arvoa lähetetään nosturin ohjausjärjestelmään, joka ilmoittaa suurimman sallitun kuorman.

”Ja tässä tuleekin järjestelmän erikoisuus. Se määrittelee sallitun kuorman erikseen kunkin neljän tukijalan sektorille. Se jakaa edelleen koko 360 asteen nostoalueen neljään sektoriin, joista jokaisen käyttö voidaan nostokyvyn suhteen maksimoida tukijalan pituuden mukaan. Tadanonn Soft-Stop -turvaominaisuus estää kuljettajaa siirtämästä vahingossa kuormaa käännöllä alueelle, jossa se aiheuttaisi ylikuormitustilanteen.

Nosturin kuljettajalla on kaksi uutta värinäyttöä ylävaunun ohjaamossa. Päänäyttöä käytetään kosketuksella, näppäimillä tai pyöritettävällä painikkeella. Se näyttää kuvaa kahdesta kamerasta ja sitä voidaan elektronisesti kallistaa eri valaistusolosuhteisiin sopivaksi. Toisella näytöllä näytetään vielä yhden kameran kuvaa. Tämä näyttö voidaan jopa ottaa ulos käytön helpottamiseksi. Kuljettaja voi itse valita, miltä näytöltä hän haluaa informaationsa nähdä. Hän voi myös halutessaan saada näytölle uutta lisätietoa nosturin eri toiminnoista, kuten keskimääräinen polttoaineen kulutus, öljyn lämpötila ja hydrauliöljyn määrä.

Tadano on myös keskittynyt nosturin käyttövoimajärjestelmän tehokkuuden parantamiseen. ”Uusi lippulaivamme on varustettu kahdella erillisellä moottorilla (460 kW alavaunussa ja 260 kW ylävaunussa). Tadano on ainoa nosturivalmistaja, joka edelleen luottaa tähän järjestelmään, jossa käytetään kahta moottoria aina 70 tonnin luokkaan asti. Moottorit toimittaa Mercedes-Benz, ja ne täyttävät viimeisimmät Euromot 4 -pakokaasupäästöstandardit.

Lue seuraavaksi