Uutiset

Työkoneet

Taantuma tuntuu Tuusulassa – myönteisesti

HL-Vihannes Oy on varsin erikoinen, joskin jo tutuksi tullut nimi maarakennuskonekaupassa. Tuusulassa sijaitseva yritys on toiminut varsin ansiokkaasti Kiinan suurimman maarakennuskonevalmistaja Liugongin maahantuojana vuodesta 2004 saakka.

– Vuosituhannen vaihteen jälkeen etsimme aktiivisesti uusia liiketoiminta-alueita vihannes- ja maataloustoimintamme tueksi, kertoo kaupallinen johtaja Jorma Lindström HL-Vihannes Oy:stä.

Vuonna 2004 toimitusjohtaja Heikki Lindström tutustui kahteen kiinalaiseen maarakennuskonevalmistajaan, joista Liugong vakuutti niin laadullaan kuin yhteistyöhalukkuudellaan. Euroopan ensimmäinen Liugong-pyöräkuormaaja saatiin Suomeen vielä saman vuoden aikana, jonka jälkeen suomalaisyrittäjille on luovutettu kaikkiaan noin 50 Kiinassa valmistettua maarakennuskonetta.

– Suomi ja muu Skandinavia on Kiinasta katsoen luotettavan ja osaavan alueen maineessa. Skandinaaviset käyttäjät vaativat työkalultaan paljon, näin jälkeenpäin voimme todeta yhteistyön olleen erittäin antoisaa ja rakentavaa. Aloitimme markkinoinnin puhtaalta pöydältä ja nyt olemme toimittaneet Suomeen jo merkittävän määrän koneita, kiittelee Liugongin ulkomaanjohtaja Huang Zhaohua HL-Vihannes Oy:n konepäivillä huhtikuun lopulla.

Maarakennuskonekaupassa elettiin muutaman viime vuoden ajan melkoisen kiivasta aikaa, mikä osaltaan helpotti markkinoilla uuden konemerkin tunnetuksi tekemistä. Tällä hetkellä markkinoilla eletään rauhallisempia aikoja, mikä Lindströmin arvion mukaan koituu Liugongille pelkästään eduksi.

– Nykyisessä taloustilanteessa uskon yrittäjien pohtivan entistä tarkemmin investoinnin hintaa. Liugong on edullisuudestaan huolimatta luotettava kone, jonka valmistuksessa on käytetty maailmalla tunnettuja, laadukkaita komponentteja.

Osaamista yhteistyöllä

Vuonna 1966 ensimmäisen pyöräkuormaajan valmistanut Liugong on nykyään yksi maailman merkittävimmistä maarakennuskonevalmistajista. Pyöräkuormaajista alkanut tuotanto on laajentunut kaikkiaan 12 eri tuotelinjaan, kuten kaivukoneisiin, trukkeihin, asfaltinlevittäjiin ja nostureihin.

Kotimarkkinat ovat tälle kiinalaisvalmistajalle tärkeät, joskin suurin kasvupotentiaali nähdään vientimarkkinoilla. Euroopan ohella Liugong on rantautunut muihinkin maanosiin mukaan lukien Pohjois-Amerikka. Myyntimäärien kehitys on ollut erittäin nopeaa niin Itä-Euroopassa kuin Aasiassakin, tällä hetkellä Zhaohua uskoo varsinkin Latinalaisen Amerikan markkinoiden nopeaan kasvuun. Talouden nopean pudotuksen vuoksi Zhaohua uskoo myös talouden nopeaan elpymiseen varsinkin Aasian kehittyvillä markkinoilla.

Tällä hetkellä 16 kiinalais- ja yhdessä intialaistehtaassa tuotettuja koneita markkinoidaan 60 eri maassa 90 jälleenmyyjäpartnerin voimin. Liugongin palveluksessa on kaikkiaan 9500 työntekijää, joista merkittävä osa työskentelee eri puolilla maailmaa sijaitsevissa tutkimus- ja kehityskeskuksissa.

Vuonna 1958 perustettu Liugong on ollut aktiivinen tuotteidensa kehitystyössä, joskin iso osa osaamista on hankittu myös laajamittaisella ja syvällisellä yhteistyöllä alan komponenttitoimittajien, kuten ZF:n ja Cumminsin kanssa.

Jälkimarkkinointi varaosahuoltoineen on olennainen osa luotettavuutta. Liugongilla on eri puolilla maailmaa kahdeksan varaosakeskusta, jotka takaavat asiakkaille nopeat varaosatoimitukset. Suomen asiakaskuntaa ajatellen lähin varaosavarasto sijaitsee Hollannissa, mistä on suomalaismarkkinoille nopeat yhteydet. HL-Vihanneksen Tuusulan toimipisteessä on myös melko mittava varaosavarasto nopean osatarpeen tyydyttämiseksi.

HL-Vihannes Oy myy koneita lähinnä pääkaupunkiseudun alueella, muualla maassa myyntityöstä vastaavat paikalliset jälleenmyyjät. Myös jälkimarkkinoinnissa luotetaan paljolti paikallisiin, yksityisiin huoltoliikkeisiin, jotka pitävät asiakkaiden koneet työkunnossa.

Eurooppalaistuva merkki

Liugong on varsin uusi merkki eurooppalaisilla konemarkkinoilla, toisaalta taas eurooppalaiset komponentit ovat olleet osa Liugongia jo vuosien ajan.

– Yhteistyömme ZF:n kanssa alkoi vuonna 1995, seuraavana vuonna aloimme käyttää Cummins-moottoreita. Tavoitteenamme on käyttää Euroopan markkinoille tuotavissa koneissa mahdollisimman paljon eurooppalaisia komponentteja, lupaa Zhaohua.

Tällä hetkellä Liugong hankkii komponentteja kymmenestä Euroopan maasta ja toimittajien määrää on tarkoitus kasvattaa jatkuvasti. Aina ei kuitenkaan ole kyse koneeseen tulevasta hankinnasta, sillä Intian tehtaan tarpeisiin hankittiin muun muassa kymmenen Konecranesin valmistamaa nosturia.

– Suomalaisyrittäjät ovat tottuneet ostamaan tuotteita Kiinasta, mutta valitettavan harva toimija myy sinne valmistamiaan tuotteita, harmittelee Jorma Lindström, joka näkee Kiinan viennissä kasvupotentiaalia.

Viennin edistämiseksi Lindströmit olivat kutsuneet konepäiville maarakennusyrittäjien ohella myös lukuisia komponenttivalmistajia, joilla olisi mahdollisuus tehdä hedelmällistä yhteistyötä Liugongin kanssa.

Liugongin eurooppalaisen markkina-aseman vahvistamiseksi kuluvan vuoden aikana tullaan perustamaan Liugong Europe, joka tulee toimimaan eurooppalaismarkkinoiden sateenvarjona. Zhaohuan mukaan Keski-Eurooppaan tullaan tämän myötä rakentamaan mittava Liugong-keskus, joka palvelee niin koulutuskäytössä, näyttelytilana kuin teknisessä neuvonantamisessa.

– Tutkimus ja tuotekehitys tulee olemaan myös yksi merkittävä osa keskuksen toimintaa. Haluamme tehdä tuotekehitystä lähellä asiakasta, hänen omalla markkina-alueellaan, jatkaa Zhaohua, joka uskoo Liugong-koneita valmistettavan Euroopassa seuraavan viiden vuoden aikajaksolla.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi