Uutiset

Työkoneet

Sylinterien tehdaskunnostusta – Hydroline Services

Siilinjärvellä toimiva hydrauliikkasylintereiden valmistaja Hydroline Oy on aloittanut sylinteiden tehdaskunnostuksen omana liiketoimintana. ”Aikaisemmin tehtiin toki sylinterien korjauksia, mutta nyt meillä on siihen aivan omat valmistavasta tehtaasta erillään olevat toimitilat”, sanoo Hydroline Services -liiketoiminnan vetäjä huoltopäällikkö Pasi Laakkonen.

Perheyritys Hydroline Oy:n toiminta alkoi jo vuonna 1962, jolloin Helge Laakkonen aloitti omakotitalon kellarissa tekemällä korjauskoneistuksia. Muutaman muuton jälkeen yritys toimii nyt Siilinjärvellä Kallansiltojen kupeessa. Nimi Hydroline otettiin käyttöön vuonna 1990 silloisten tuotantotilojen tuplaantumisen yhteydessä. Nyt yritys työllistää Siilinjärvellä 230 henkilöä, joista vajaa 50 on toimihenkilöä.

Alun metallisorvaamosta muodostui nopeasti hydrauliik-
kasylintereiden, eli ”pyttyjen” kuten Pasi niitä kutsuu, valmistukseen erikoistunut tehdas.

Tänä päivänä Hydroline toimittaa hydrauliikkasylintereitä asiakkaille kokonaisvaltaisena toimituksena, joka tarkoittaa, että yritys suunnittelee ja valmistaa tuotteet lähes aina tapauskohtaisesti. Pasi jatkaa veljiensä Mikon ja Jukan kanssa isoisänsä Helgen aloittamaa toimintaa. Mikko ja Jukka toimivat uudistuotannon puolella, kun taas Pasi hoitaa noin vuosi sitten aloitettua erillistä Hydroline Serviceä.

Kuva: Hydrolinen juuret ovat omakotitalon kellarissa, kuten monella muullakin suuryrityksellä. Helge Laakkonen aloitti korjauskoneistukset kärkisorvillaan vuonna 1962 asiakkaanaan silloiset VR ja Valmet. Pian toiminta keskittyi hydrauliikkasylinterien valmistukseen.

”Yhdestä työkalusorvista alkanut koneistustoiminta on kasvanut maamme suurimmaksi hydrauliikkasylinterien valmistukseksi”, sanoo Pasi Laakkonen. Käytössä on nykyaikaiset automaattiset tuotantokoneet mitä vaativimpienkin sylintereiden suunnitteluun ja valmistukseen.

Asiakkaana yrityksellä on runsaasti tunnettuja pääasiassa kotimaisia konevalmistajia, kuten Valtra, Patria, John Deere, Cargotec, Rocla, Normet, Junttan, Sandvik, , MCFE, Europress, Ramtec, HIAB, Sampo Rosenlew, Arctic MachineMultilift ja Bronto Skylift.

Sylintereitä menee muun muassa ajoneuvoihin, maarakennus- ja urakointikoneisiin, kaivos- ja metsäkoneisiin, traktoreihin sekä nostokoneisiin. Jonkin verran tuotantoa menee myös muihin kuin mobiilipuolen laitteisiin.

Yrityksellä on omaa vientiä, mutta valtaosa tuotannosta menee välillisesti ulkomaille. Valmistuksen lisäksi Hydroline tarjoaa alan asiantuntijapalveluja sekä koulutusta.

Noin reilu vuosi sitten Hydroline Oy aloitti hydrauliikkasylin-
terien korjaus- ja kunnostustoiminnan omana erillisenä toimintana. Yritys käyttää tästä tehdaskunnostuspalvelua harjoittavasta osastosta nimeä Hydroline Services. Tätä Services-liiketoimintaa vetää Pasi Laakkonen, joka omien sanojensa mukaan saa nyt tehdä juuri sitä mitä parhaiten osaa, eli kunnostaa ja ratkaista hydrauliikkasylintereihin liittyviä ongelmia.

Kuva: Hydroline Services -liiketoiminnan vetäjä Pasi Laakkonen jatkaa isoisänsä Helge Laakkosen jalanjäljissä. Pasi kunnostaa nyt ”pyttyjä” vaarinsa tapaan, mutta hieman modernimmalla kalustolla. Kuvan mutkasylinteristäkin saatiin vielä varsin edukkaasti toimintakuntoinen uusimalla varsi
ja tiivisteet.

Services työllistää neljä henkeä ja se toimii Hydrolinen tehtaan läheisyydessä Siilinjärvellä. Tarjolla on vahingoittu-
neiden hydrauliikkasylintereiden kuntoarviota, testausta ja tehdaskunnostusta kunnostusraportteineen. Kunnostuksille ja testauksille annetaan takuu.

Lisäksi Services toimittaa sylinterien varaosia, hydrauliikka-
letkuja sekä valmistaa yksittäisiä sylinterien varaosia.

Tämän päivän laitteilla pystytään korjaamaan jo melko pahastikin vaurioituneita osia, joten lähes aina kannattaa tiedustella korjausmahdollisuutta ennen kuin hankkii täysin uuden varaosan eli tässä tapauksessa hydrauliikkasylinterin.

Hydrolinen Services korjaa myös muiden kuin Hydrolinen valmistamia sylintereitä tarpeen mukaan. ”Onpahan joskus tehty kokonainen erikoismittainen sylinteri varaosiksi, kun mistään muualta ei ollut vastaavaa osaa saatavilla”, toteaa Pasi Laakkonen.

”Pystymme korjaamaan todella isoja sylintereitä. Varren halkaisija voi olla jopa 420 millimetriä”, lisää Laakkonen.

Kuva: Hoonauskoneella pystytään työstämään jopa kymmenen metrin kappaleita sadasosamillimetrin tarkkuudella.    

Hydroline Services tekee pientä korvausta vastaan kunto- ja korjausarvion. Sen jälkeen asiakas päättää itse, suoritetaan-
ko kunnostusprosessi vai meneekö sylinteri romukoppaan. Kuntoarviota varten sylinterit tulee toimittaa Siilinjärven toimipisteeseen.

Kunnostus itsessään kestää yleensä kahdesta päivästä yhteen viikkoon. Korjattu sylinteri testataan huolellisesti aina ennen luovutusta asiakkaalle. ”Monestikin pahalta näyttävä ”pytty” on vielä korjattavissa kohtuuhinnalla käyttökuntoon. Ja takuun annamme päälle”, päättää Pasi Laakkonen.

Lue seuraavaksi