Uutiset

Työkoneet

Suurten renkaiden osaaja – Euromaster Talvivaarassa

 

 

Euromasterin Talvivaaran toimipisteessä Erkki Korhosen vastuulla on rengasasiat poikkeuksellisen laajalla kokoskaalalla: kottikärrynpyörästä Pikku Myyn (Komatsu WA1200-3 -pyöräkuormain) renkaaseen. Kaivosyhtiön lisäksi Korhonen palvelee kaikkia alueella urakoivia yrittäjiä, mutta ensisijaisena on kaivosyhtiön kalusto.

Talvivaaran eniten käyttämä rengasmerkki on Michelin. Kiviautojen renkaat kestävät viidestä seitsemään tuhatta tuntia. Sen jälkeen ne ovat romua – pintaus ei kannata, sillä runko on jo niin väsynyt, että sen uudelleen pintaus ei ole järkevää taloudellisesti saati turvallisuuden kannalta. ”Lämpö on pahin vihollinen renkaalle”, tietää Korhonen. ”Joitakin vaurioituneita renkaita voidaan käyttää vielä talviaikana, vaikka kesän lämmössä ne olisivat jo hylkyrenkaita.”

Rengasasioihin panostaminen kannattaa, sillä isot renkaat ovat arvokkaita – Pikku Myyn rengas maksaa noin 75 000 euroa kappale.

“Kiviauton renkaan pystyy purkamaan yksin, mutta päälle se täytyy asentaa kaverin kanssa. Kaverina minulla on yleensä tässä hallissa työskentelevä Rotatorin asentaja. Puoli vuotta sitten Euromaster perusti liikkeen Kajaaniin. Se tukee Talvivaaran toimintoja nyt tarvittaessa. Rengaskoneena suurten renkaiden kanssa käytössä on Merlon kurottaja. Sen piikit kääntyvät sopivan paljon, jotta sillä pystyy vääntämään renkaita vanteelta.”

Esimerkiksi kiviauton pelkkä rengas painaa 3 000 kg, joten käsipelissä ei näitä renkaita voi kuvitella käsittelevänsäkään. Pikku Myyn pyörä, eli rengas vanteineen painaa hieman vajaan 10 000 kg.

Isojen renkaiden paineet ovat 6,5–7,5 baaria kylmänä. “Ajettaessa renkaiden paineet kasvavat selvästi. Näissä voi hyvin olla ajossa yhdeksän baaria painetta. Erityisen varovainen saa olla lukkovanteiden kanssa. Kiviauton renkaassa on painetta 7 baaria ja ilmaa 2000 litraa. Jos se purkautuu kerralla, paineaalto on melkoinen”, varoittaa Korhonen.

Pienimpiä tyypillisiä renkaita ovat maasto- ja pick-up-autojen renkaat, mutta myös tavallisia henkilö- ja pakettiautorenkaita tarvitaan täälläkin. Traktorikalustoa on Talvivaarassa laajasti erilaisissa käyttötarkoituksissa, tosin niiden määrä on vähentynyt huippumäärästä rakennustöiden vähentyessä ja toiminnan keskittyessä tuotantoon. Esimerkiksi kurottajia on melko paljon Talvivaarassa.

Tuotantokalusto on lisääntymään päin Talvivaarassa tuotantomäärien kasvun myötä. Jossakin vaiheessa kiviautoja tulee olemaan selvästi enemmän ja silloin tarvitaan myös toinen huoltohalli.

Kaikki riskit kartoitetaan

“Tarkastan kiviautojen renkaat päivittäin silmämääräisesti ja huoltojen yhteydessä vielä tarkemin. Kuljettajilla on myös velvollisuus ilmoittaa heti, jos renkaassa havaitaan jokin vaurio. Kone on käyttökiellossa siihen asti, että olen käynyt tarkastamassa tilanteen. Jos katson, että renkaalla voi ajaa, annan siihen luvan. Arvioin myös, voidaanko kone ajaa korjaamolle vai pitääkö toimenpiteisiin ryhtyä kentällä”, selittää Korhonen.

Kaivosyhtiön kalustoon on joka lähtöön olemassa varapyörä. “Kaluston pitää täällä olla käyttökunnossa vaurion jälkeen nopeasti ja rengasrikkoja tulee paljon. Valmiiksi vanteelle asennettu vararengas auttaa myös niissä tapauksissa, että en itse syystä tai toisesta ole paikalla. Tällöin kaivosyhtiön miehet vaihtavat itse renkaan tai Rotatorin asentaja tekee vaihdon. Isojen renkaiden rengastyö on melkoisen paljon työtä vaativa työsuoritus ja senkin takia valmiiksi asennetut vararenkaat ovat tärkeitä ruuhkautumisen välttämiseksi. Kun varapyöriä on valmiina, voi töitä järjestellä järkevästi.”

Esimerkiksi Pikku Myyn pyörän allevaihdossa menee kolmisen tuntia aikaa. Siinä on 78 mutteria, jotka pitää vääntää hydraulisella momentilla oikeaan kireyteen.

Oppi työn kautta

Erkki Korhonen on aloittanut rengasalan työt jo ennen armeijaan menoa. Euromasterilla hän on ollut kesästä 2008 lähtien. ”Minulta kysyttiin, josko haluaisin työskennellä isojen pyörien parissa ja sitä kautta päädyin tänne Talvivaaraan. Käsitys isoista renkaista on kyllä tuon jälkeen muuttunut, sillä nämä ovat paljon suurempia kuin siihen asti käsittelemäni suuret renkaat.”

Oppi raskaiden renkaiden asentamisesta on Korhoselle tullut työn kautta. Järeimpien renkaiden asennukseen on Suomessa niukalti koulutustarjontaa. “Täällä olisi hyvä paikka kouluttaa kaikkein raskainten renkaiden asentajia, sillä täällä näitä on paljon”, vinkkaa Korhonen. ”Monessa paikassa isoja renkaita, jotka täällä ovat oikeastaan keskikokoisia, ei tule kuin muutama vuodessa eikä sellaisessa paikassa voi saada kunnollista kokemusta näiden asentamisesta.”

 

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi