Uutiset

Työkoneet

Suuntaporalla putkiasennukset kaivamatta

Suuntaporaustekniikan avulla voidaan asentaa putkia maanpintaa rikkomatta ja vihreyttä tuhoamatta. Vaikka menetelmä on ollut saatavilla Suomessakin jo vuosia, ei sen käyttö ole edennyt kovinkaan ripeästi. Several Oy edustaa amerikkalaisia Vermeer-suuntaporakoneita ja järjesti työnöytöksen Porvoossa, Uma Pihlajan ja Silvo Lehtosen hienossa pihapiirissä.

Pariskunnan kuultua urakoitsija Markus Blomqvistin (Mc Machine Oy) tarjoamasta suuntaporamenetelmästä, ei kaivamista enää mietitty. Tien vartta vedetty runkolinjasto jo pakotti poistamaan vanhoja villiviinikasvustoja ja purkamaan riukuaidan. Enää ei tonttia haluttu avata ja myllertää.

Pihlajan ja Lehtosen piha- ja puutarha-alueille on jo vuosia sitten istutettu paljon arvopuita ja pensaita: sembramäntyjä, hevoskastanjoita, rautatieläiskoivuja ja tammia. Piha on myös pengerretty kolmeen tasoon isoilla sokkelikivillä. Näitä ei enää haluttu siirtää tai hävittää kaivannon edestä.

Christopher Wegelius Several Oy:stä kertoo, että poraustyöhön sisältyy kaksi vaihetta. Pilottireikä porataan ensin maaliin. Sen jälkeen porauspää poistetaan ja päähän kiinnitetään avarrin. Avartimeen lukitaan edelleen reikään vedettävä putki tai putket. Kun pilottireikä pisteestä A pisteeseen B on onnistuneesti tehty, on homma jo voiton puolella.

Porvoossa suuntaporaushomma hoitui nopeasti ja siististi.

Tien varren runkolinjasta matkaa alhalla merenrantaan sijoitettavalle pumppuasemalle matkaa kertyy noin 80-90 metriä. Tähän putket vedettiin nyt siis poraamalla tarkasti linjaansa.

Lue tarkemmin asiasta Konepörssistä  11/2013 tai Lehtiluukusta 7.11.2013. jälkeen.

Lue seuraavaksi