Uutiset

Työkoneet

Suomen suurin Hyundai

Lammilla toimiva Maanrakennus Alenius Oy on pitkäaikainen Hyundai-maarakennuskoneiden käyttäjä. Tänä vuonna yritys hankki uuden pyöräkuormaajan murska-aseman kiviainesten kantohommiin. Syksyn Maxpo-messuilla luovutettu Hyundai HL980 -kuormaaja on nyt merkin suurin kone Suomessa. Yrityksen vetäjä Juha Alenius ei kuitenkaan pääse uuden koneen ohjaimiin, vaan sen pääkuljettajana tulee työmailla toimimaan vaimo Helena. Juhan on tyytyminen murskaimen syöttöhommiin Hyundai-kaivukoneella.

Suomen suurin Hyundai pörrää pääasiallisesti Lammilla. Tässä Maanrakennus Alenius Oy:n uusi HL980-pyöräkuormaaja kuitenkin komennushommissa syksyllä Forssan läheisyydessä.

Suomen Telakone Oy:n Reijo Lehti (vas.) luovutti Maxpo-messuilla uuden erikoisvarustellun Hyundai-kuormaajan Maanrakennus Aleniukselle. Konetta olivat vastaanottamassa Helena ja Juha Alenius. Helena tulee toimimaan uuden koneen ykköskuskina kotiseudun työmailla. Komennuksille muille paikkakunnille hän ei lupaa lähteä.

Maanrakennus Alenius Oy on käyttänyt jo pitkään eteläkorealaisia Hyundai-koneita.
”Edellisen pyöräkuormaajan, Hyundai HL770, kaupat tehtiin Helenan ja Juhan yhteisillä viisikymmenvuotisjuhlilla vuosikymmenen alussa. He ovat nimittäin syntyneet tarkalleen samana päivänä vuosilukua myöden”, sanoo uusimmankin koneen myynyt Reijo Lehti, Suomen Telakone Oy:stä. Nyt hankittu HL980 on Hyundain suurin pyöräkuormaajamalli. Se on samalla myös ensimmäinen Suomeen tuotu kyseinen malli. HL770:stä saadut hyvät kokemukset rohkaisivat Juhaa hankkimaan toisenkin Hyundain kuormaajan. HL770 jää toki taloon edelleen. Reijo Lehti sanoo myyneensä vuosien saatossa Aleniukselle reilut kymmenen uutta Hyundain konetta.
”Kauppaa on tehty yhdessä jo yli 20 vuotta”, tuumaa Lehti. Parhaimmillaan Lehti on saanut käteltyä neljäkin uutta Hyundai-kaivukonetta samalla kerralla. Maxpossa luovutuskunnossa olevasta koneesta solmittiin kaupat alkukesällä, joten hyvin nopeaan tahtiin saatiin uusi iso kone lisävarusteineen toimitukseen.

Ei ihan pakasta vedetty vakiokone
Hyundai HL980 esiteltiin viime vuoden lopulla. Se korvaa mallistossa aikaisemman HL780:n. Lähtökohtaisesti HL980 on reilun 30 tonnin painoluokan pyöräkuormaaja. Maanrakennus Aleniuksen kone on kuitenkin käynyt läpi tarkasti suunnitellun lihotuskuurin. Sen tuloksena kuormaajan omapaino on nyt noin 35 tonnia. Koneessa on vakiomallia suuremmalla kantavuudella olevat ja samalla järeämmät jäähdytetyt akselit. Toinen kokonaispainoa lisännyt ominaisuus on isompi vastapaino, joka toi myös hieman lisäpituutta. Siitä ei kuitenkaan ole haittaa koneen pääkäyttökohteessa, eli

Poikkeustapauksissa muutkin kuin Helena pääsevät ison Hyundain rattiin. Tässä Hannu Poikkeus uuden koneen ohjaimissa. Punnituksesta vastaa Pfreundt WK-60 -vaaka, jonka näyttö on keskellä ylhäällä. Sen alla on Hyundain oma monikäyttöinen kosketusnäyttö. Alimmaisena on tulostin. Tässä koneessa on sähköinen esiohjaus kolmivipuhallinnalla. Vivut näkyvät Hannun oikean käden vieressä.

murska-aseman purkupäässä murskatun aineksen kantohommissa. Etuakselilla on ohjaamosta käsin hallittava hydraulinen tasauspyörästön lukko. Taka-akselilla ei lukkoa ole.
Moottorina on ruotsalaisvalmisteinen, Scanian 13-litrainen DC13 087A -turbodiesel. Tehoa 280 kilowattia (376 hv). Päästöluokka on EU Stage IV. Vaihteistona on viisivaihteinen Lock up -tyyppinen laatikko. Koneessa on hydrauliikan sähköinen esiohjaus kolmivipuhallinnalla. Kolmas vipu on lisähydrauliikkaa varten. Alla on kiinalaisvalmisteiset vyörenkaat. Laite on rekisteröity Suomen tieliikenteeseen.
Kauha on Hyundain omaa valmistetta. Sitä on kuitenkin hieman modifioitu Suomessa euralaisen Terästyö T. Salminen Oy:n toimesta. Kauhan kapasiteetti on 14 tonnia, mutta joitakin lajikkeita käsiteltäessä voi saada siirtoon jopa 15 tonnin lastin. Muita Suomessa lisättyjä lisävarusteita ovat Led-lisävalot, muutama polttoainekäyttöinen lisälämmitin, keskusvoitelujärjestelmä sekä Fodio Oy:n toimittama Pfreundt WK-60 -vaaka.
HL980:ssä on vakiona muista uusista Hyundain koneista tuttu seitsemäntuumainen kosketusnäyttö. Aivan kaikkia toimintoja ei hoidella näyttöä taputtelemalla, vaan joitakin ohjataan näytön alla olevilla ”oikeilla” katkaisimilla. Tähän suomenkielellä toimivan kosketusnäytön ja katkaisimien yhteispakettiin on koottu ohjattavaksi ja hallittavaksi mahdollisimman paljon toimintoja koneen asetuksista aina älypuhelimen liitäntää myöden. Käytännössä se tarkoittaa vähemmän kytkimiä ja nappuloita ympäri ohjaamon.

Maanrakennus Alenius Oy
Kohta 30 vuotta toiminut yritys operoi maarakennusalalla, sekä toimittaa kiviaineksia kotipaikkansa Lammin lähialueille. Maarakennusta tehdään ajoittain laajemmallakin alueella. Alun sora-, hiekka- ja multatoimitukset ovat viime aikoina täydentyneet murskeen toimituksilla. Tämän vuosikymmenen aikana yritys on investoinut kokonaisen siirrettävän murskausaseman palvelutarjonnan laajentamiseksi. Nyt hankittu uusi Hyundai HL980 -kuormaaja tulee toimimaan juuri tämän murskausaseman peräpäässä kantokoneena. Kotinurkissa murskattaessa toimii Hyundain kuljettajana Juha Aleniuksen vaimo Helena. Murskausta tehdään myös komennushommina kauempana kotoa, mutta tuolloin ei Helenaa puikoissa nähdä. Silloin pääsevät muutkin hieman käskyttämään uutta Hyundaita.
Sora- ja mursketoimitukset hoidetaan omalla kalustolla. Sorakasettiautoja on kolme kappaletta. Yrityksen kaivukoneet sijoittuvat painohaarukkaan 14–30 tonnia. Ne on varustettu erilaisilla lisälaitteilla soveltuvaksi moninaisiin kaivutöihin sekä kunnallisteknisiin töihin. Lisäksi yritys tarjoaa koneiden lavettikuljetuksia pidemmillekin siirroille.

Maanrakennus Aleniuksen Hyundai HL980 on lihotettua mallia. Siinä on vakiomallia järeämmät akselit sekä suurempi vastapaino, joka on myös hieman pidentänyt konetta. Painoluokka on näin noin 35 tonnia. Kiireinen Juha ehti kuin ehtikin poseeraamaan Reijon ja uuden koneen kanssa Forssan työmaalla. 

 

Pitkäaikaista yhteistyötä
Reijo Lehden ja Juha Aleniuksen kaupallinen yhteiselo on kestänyt jo reilut 20 vuotta. Viimeisin laite, jonka Reijo on toimittanut Maanrakennus Aleniukselle, on murska-aseman välimurskaimeksi mennyt vähän käytetty Metso HP300 -kartiomurskain. Siitä tehtiin kaupat pääjutussa mainitun Hyundain pyöräkuormaajan jälkeen. Nyt molemmat koneet ovat jo täysipäiväisessä kiviaineksen tuotannossa.
Lehti sanoo aikoinaan tarjonneensa lähes puoliväkisin murskainta Aleniukselle, lähinnä testikäyttöön. Ei niinkään koneen tekniseen testaukseen, vaan selvittääkseen, onko yrityksellä yleensä käyttöä ja hyötyä murskaimesta. Ensimmäiset kivet rikottiin tuolloin Lehden vuokraamalla laitteella, jonka Alenius sitten kuitenkin melko pian lunasti omakseen. Sittemmin alun vuokralla ollut kone on jo vaihtunut uudemmaksi.
Nyt hankitun HP300:n myötä yrityksellä on käytössään kokonainen siirrettävä kolmen murskaimen asema. Alkupäässä on Metso LT105-leukamurskain ja loppupäässä LT1100-kartiomurskain. Syöttö tapahtuu Hyundai Robex 290 LC-7A -kaivukoneella, jonka ohjaksissa on Juha Alenius. Murska-aseman peräpäässä häärii Suomen suurin Hyundai, HL980-pyöräkuormaaja, puikoissaan puolestaan Juhan vaimo Helena. Jutuntekohetkellä asema oli komennushommissa Forssan nurkilla, joten Helenaa ei nähty jätin hytissä. Maanrakennus Alenius Oy operoi pääsääntöisesti kotinurkillaan Lammilla, jolloin talon emäntäkin on konetta käskyttämässä.
Aleniukselle myymiensä koneiden tarkkaa lukumäärä ei Lehti muista, mutta muutamassa kymmenessä pyöritään. Viimeinen kone on vielä myymättä, joten miesten yhteinen taival vain jatkuu.

Lähimpänä Metso LT105-leukamurskain. Siitä vasemmalle äskettäin käytettynä hankittu Metso HP300 -kartiomurskain. Lopussa LT1100-kartiomurskain viimeistelee ”sadon”. Näillä eväin Maanrakennus Alenius pystyy nyt tarjoamaan kokonaisvaltaista murskauspalvelua.

 

 

Lue seuraavaksi