Uutiset

Työkoneet

Suomen Hyötykeskus seuloo Komptech Ballistor 8400:lla

Suomen Hyötykeskus on yksi maamme suurimmista kuitu- ja hyötymateriaalien kierrättäjistä. Yrityksellä on käytössä yhdeksän käsittelylaitosta Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Etelä-Karjalassa ja Pohjanmaalla. Helsingin Viikissä toimivalla laitoksella on viime vuoden marraskuusta alkaen seulottu rakennusjätettä Vimelco Oy:n maahantuomalla ja myymällä Komptech Ballistor 8400 -seulalla.

Kuvassa Vimelcon Lauri Rahikainen ja Suomen Hyötykeskuksen Saku Seppä uuden Komptech Ballistor 8440 -seulan vierellä Viikin rakennusjätteenkierrätyslaitoksella.

Ballistinen- eli liikerataerottelu on tehokas tapa rakennusjätejakeiden erottelussa. Komptech Ballistor 8400 -seulan edestä niin sanotut raskaammat 3D-kappaleet, kuten puu, kivi ja metalli, siirretään pyöräkuormaimella robottierotteluun, jossa ne erotellaan omille vaihtolavoille.

ZenRobotics Oy:n valmistama kierrätysjärjestelmä on edeltäjiään monipuolisempi. Siihen voidaan yhdistää kulloinkin tarvittavia tunnistusantureita siten, että tulevaisuudessa voidaan luotettavasti erotella eri metallit ja muovit, kuten esimerkiksi PVC erilleen energiajakeesta.

Robottilajittelun jäljiltä eri materiaalit, kuten kivet ja tiilet, puut sekä metallit ovat selkeästi omilla vaihtolavoilla, joilla ne kuljetetaan jatkokäsittelyyn ja kierrätettäviksi.

Polttoon menevää energiamateriaalia pitää kuljettaa välillä murskattavaksi ja sen jälkeen energialaitokselle.

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi