Uutiset

Työkoneet

Suomen ensimmäinen "pikku-Moggi" Unimog U20 Turkuun

Turun kaupungin uusi Unimog U20 tulee olemaan pääasiallisesti auraus ja hiekoitustehtävissä kevyen liikenteen väylillä. Sitä varten auto on varustettu kevyellä Tielaitos-puskurilla, nivelauralla ja lavan tilalle sijoitettavalla hiekoittimella. Auto on varustettu kolmikaatokipillä, jonka kiinnityksiin hiekoitin sopii. ”U20 on matalampi kuin U300 ja sopii siten kulkemaan kevyenliikenteen väylien matalista alikuluista”, perustelee korjaamopäällikkö Matti Sokajärvi. Mataluutta on haettu myös matalalla 315/60R22,5-rengastuksella. Kuvio on malliltaan hyvin talvisissa olosuhteissa pitävä. Koko on myös tavallinen, joten se on hinnaltaankin edullinen.

”Meillä on täällä Turussa sellaisia paikkoja, että Unimog on niihin juuri oikea laite”, kertoo Sokajärvi. ”Unimogeja meillä on ollut jo ainakin 30 vuoden ajan. Traktoriin tai pienkuormaimeen verrattuna Unimog on huomattavasti nopeampi. Traktori on myös vähän kankea eikä siihen saa kunnolla hiekkaa mukaan. U20:een saatiin lavan kanssa reilu kolme tonnia kantavuutta. Meillä on neljä isompaa Unimogia, mutta ne ovat korkeampia kuin tämä U20 eivätkä siten sovi samoihin tehtäviin. ”

Tehoa työtehtäviin

Uusi U20 tuli korvaamaan ikääntyneen U90:nen. ”Se oli 6,2-tonninen, kun tämä uusi on 8,5-tonninen. U90 jäi auttamatta pieneksi; se ei enää vastannut tehoiltaan nykyisiä tarpeitamme”, selittää Sokajärvi. Moottori U20:ssä on 4,2-litrainen euro4 BuleTec-tekniikalla ja tehoa se tuottaa 110 kW ja vääntöä 610 Nm.
Kesäkautena U20 nähdään muun muassa tienvarsia siistimässä. Tätä varten autoon on hankittu piennarleikkuri. Sen kiinnitys tulee auton nokkaan ja voiman se saa mekaanisesta ulosotosta. Unimogin hydrauliikka on kaksipiirinen, jossa piirin I tuotto on 24 litraa minuutissa ja se on tarkoitettu säätöliikkeitä varten. Piirin II tuotto on 48 l/min kestokuluttimen käyttöä varten. Piirit on yhdistettävissä (72 l/min), joten myös hydrauliulostuloon voidaan liittää suuritehoisia työkoneita. Hydrauliikan työpaine on 200 baaria. Muita kesätehtäviä ovat kadunrakennus- ja korjaustyömaat. Auto on varustettu myös painepesurilla ja vesisäiliöllä.

Käyttäjäystävällinen

Uusi Unimog U20 on käyttäjäystävällinen. ”Unimog on hyvä ajaa. Ennen nämä olivat paremmin traktoreita, nyt enemmän autoja”, toteaa työnjohtaja Mikael Salonen. U20:een on helppo nousta, muun muassa ohjauspyörä on säädettävissä ja hallintalaitteet on jaettu loogisiksi ryhmiksi. Hydrauliikan säätöliikkeitä ohjataan kätevästi joystickin avulla.
Vaihteisto on helppo ja nopeakäyttöinen elektropneumaattinen Telligent-vaihteisto. Yhteensä vaihteita on 16 eteen ja 14 taaksepäin. Näillä saavutetaan työhön ja siirtoon sopivat nopeudet 1,2 – 89 km/h nopeusalueella. Elektroninen suunnanvaihtokytkentä EQR helpottaa ajosuunnan nopeaa vaihtamista esimerkiksi lumitöissä.

Jatkuva neliveto, portaaliakselit, kierrejousitus ja sataprosenttinen lukitus molemmilla akseleilla takaavat kulun vaikeammassakin maastossa. Kääntöympyrän halkaisija on vain 12,8 metriä ja auton leveys 2,15 metriä, joten U20 kääntyy yllättävän ahtaassa paikassa.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi