Uutiset

Työkoneet

Steinexpo 2017 – Poraa ja murskaa

Paitsi lastaavaa ja kuljettavaa kalustoa, myös kiviä poraavaa ja murskaavaa laitteistoa oli Steinexpossa Saksassa paljon esillä. Kaikilla alan johtavilla valmistajilla oli osastonsa ja uutuuksiakin saattoi bongata.

Uusin tulokas Sandvikin porakalustoon on noin 20 tonnia painava Sandvik Ranger DX900i -poravaunu. Se sai maailmanensi-iltansa Steinexpossa. Malli DX800i nähtiin pari viikkoa myöhemmin Maxpossa. Oleellinen, porauksen tehoa lisäävä ominaisuus on 290 astetta kääntyvä ylävaunu. Näin porauspinta-alaksi konetta siirtämättä saadaan 55 neliömetriä. Iso työalue lisää Sandvikin mukaan varsinaista porausaikaa kahdeksan tunnin työvuorossa peräti 60 minuuttia.

Ohjaamo iCab on uusi ja melutasoa on saatu laskettua entisestään. Valmistajan mukaan poratessa liikutaan noin 73,5 desibelin tuntumassa. Käyttöliittymä (kosketusnäyttö) on kehitetty ja hallintalaitteet sijoitettu asiakaspalautteen avulla. Näkymä porauskohteeseen on kohentunut huomattavasti. Porausta helpottaa runsas lisävarusteena hankittava automatiikka. TIM3D on näistä kehittynein. Se hyödyntää nyt suoraan porauskaaviota ja reikien teko automatisoituu. Porapää saadaan siirtymään automaattisesti reiältä toiselle.

Mikäli käytössä on etähallintajärjestelmä SanRemo, siirtyy poraussuunnitelma langattomasti tietokoneelta järjestelmään. Porausdata myös tallentuu myöhempää tarkastelua varten. Järjestelmässä on myös valmiina ”porausreseptit” erilaisille kivilaaduille. Porakankien syöttö ja reiän jälkeinen irrottaminen ovat nekin automatisoitavissa.

Porakoneita on valittavina useita erilaisia. Reikäkoko malleilla DX800i ja DX900i on välillä 64-140 millimetriä. Dieselmoottorina (Stage IV) on Volvo, josta saadaan tehoa 185 kilowattia.

___________________________________________________________________________________________________________________________

Metso oli mukana Steinexpon työnäytöksissä tela-alustaisella, 62 tonnia painavalla LT120 -leukamurskaimella. Ja miksei olisi ollut, ovathan Metson tuotteet aina menestyneet erinomaisesti myös Saksan maalla. Laitteen kylkeen oli jo kiinnitetty asiakkaan eli Anders Erdarbeitenin tarrat. Yritys tekee monipuolisia maarakennustöitä purkuhommista murskaukseen ja kierrätykseen. Yrityksen nettisivut kertovat mittavasta maarakennus-, seulonta- sekä murskauskalustosta ja onpahan laivastossa Metsoja jo aiemminkin. Lokotrack LT120:ssa jauhamisen suorittaa Nordberg C120 -leukamurskainyksikkö. Hydraulikäytön ansiosta kammion jumittuminen saadaan vapaaksi pyörintäsuuntaa muuttamalla. Syöttöaukon koko on 1 200×870 millimetriä. Metso käyttää Catin mottoreita leukamurskaimissaan. Mallissa LT120 on Cat C13 (310 kW). E-versio kyseisestä murskaimesta on sähkökäyttöinen.

_________________________________________________________________________________________________________________________

Noin 72 tonnin kuljetuspainon omaava Kleemann Mobicat MC 120 Z PRO on yksi tuoreimmista Wirtgen Group Companyn leukamurskainmalleista. Valmistaja lupaa sille murskaustehoksi 650 tonnia tunnissa. Syöttöaukon koko on 1 100×700 millimetriä. Voimantuotto on dieselmoottorin ja sähkön yhdistelmä. Scania Stage IV -yhteensopiva dieselmoottori antaa 365 kilowatin tehon ja generaattori tuottaa 500 kilovolttiampeeria. Kun mahdollista, voidaan Mobicat kytkeä sähköverkkoon ja käyttää ilman dieselmoottoria. Valmistajan mukaan kuljetuskuntoon laitto käy erittäin nopeasti muun muassa hydraulisesti kokoon taittuvien rakenteiden kuten kuljettimen ansiosta.

_________________________________________________________________________________________________________________________

Noin 28 tonnia painava 134R on uusi, erittäin kompakti McCloskey-iskupalkkimurskain. Sen avulla pystytään tuottamaan murskattua ja seulottua materiaalia valmiiksi yhdellä koneella. Kompakti koko eli kuljetuskorkeus 3,1 metriä, -leveys 2,6 ja -pituus 13,0 tekevät siitä myös helposti siirreltävän työmaalta toiselle. Syöttöaukon koko on 860×650 millimetriä. Pääkuljettimen purkukorkeus on 2,54 metriä ja sivukuljettimen 2,58.

Toinen McCloskey uutuus on I44RV3, joka on päivitys vanhalle I44R-mallille. Muutoksia on toteutettu pitkälti työmaakäyntien yhteydessä tehtyjen asiakashaastattelujen pohjalta. Materiaalin virta on nyt joutuisampaa, osaltaan leveämpien kuljettimienkin ansiosta. Pääkuljettimen leveys on nyt 1 200 millimetriä. Valmistajan mukaan pakkautumista ei tapahdu missään vaiheessa. Seulan pinta-ala on kasvanut ja se erottaa valmistajan mukaan entistä tehokkaammin hienoa ainesta murskatun jakeen joukosta. Alavaunun rakenne on muutettu avoimemmaksi. Ylisuuret partikkelit saadaan palautettua seulalaatikolta syöttökaukaloon paluukuljettimen avulla. Sama ominaisuus on myös uudessa 135R-murskaimessa. I44RV3 soveltuu McCloskeyn lupausten mukaan niin asfaltille, betonille, kivelle kuin erilaisille purkujätteillekin.

_________________________________________________________________________________________________________________________

Näyttävimmän murskausjunan Steinexpoon oli pystyttänyt Terex Finlay. Se käsitti esi- ja jälkimurskaimen (leukamurskain J 1170 + iskupalkkimurskain I-120RS) sekä niiden välissä kuljettimen (TC-65). Myös uusi neljätasoinen seulamalli (674) oli liitetty osaksi kokonaisuutta. Aika ajoin juna lähti liikkeelle ja keräsi runsaasti ihmisiä töllistelemään kiven kulkua koko ketjun läpi. Molemmat murskaimet ja myös seula ovat uutta päivitettyä mallistoa.

Uusi 48 tonnia painava J1170-leukamurskain on tarkoitettu niin louhoksille, kiven murskaukseen kuin kierrätysmateriaaleillekin. Syöttöaukon koko on 1 110×700 millimetriä ja syöttösuppilo on tilavuudeltaan 9,6 kuutiometriä. Voimanlähteeksi voidaan valita joko Cat tai Scania. Pääkuljettimen leveys on 1 100 ja sivukuljettimen 650 millimetriä.

Lue seuraavaksi