Uutiset

Työkoneet

Stage V -moottoreita Doosanilta

Tapimerin osastolla oli esillä Doosanin uusia, Stage V -päästönormit täyttäviä dieselmoottoreita. Yritys on tuonut maahan jo pitkään isoja, 8–22-litraisia dieselmoottoreita, joiden tehohaarukka on 150–900 kilowattia. Niitä käytetään paljon merimoottoreina ja aggregaattien voimanlähteenä.


Nyt tarjonta on täydentynyt korealaisvalmistajan uusilla, hieman pienemmillä ja vähäpäästöisillä moottoreilla. Doosanin Stage V -mallistossa on kolme sylinteritilavuusvaihtoehtoa; 1,8-, 2,4- ja 3,4-litraiset, joista kaikista on tarjolla useita tehoversioita haarukkaan 24–100 kilowattia. Jakopään hihnaa ei uusissa moottoreissa ole, vaan homma hoituu hammaspyörävälityksellä. Näin on päästy eroon yhdestä varsin työläästä huoltokohteesta. Venttiilinnostimet ovat hydraulitoimiset, joten niidenkin osalta huolto helpottuu. Kaikki mallit ovat neliventtiilikoneita. Moottoreissa käytetään tunnetun merkkisiä komponentteja, kuten Bosch jne. Öljynvaihtoväliksi luvataan 1 000 tuntia.

Markku Etsola edessään Doosanin Stage V -moottoreiden pienin malli, D18. Moottorit toimitetaan Powerpack-muodossa eli itse moottori ja kaikki apulaitteet on sovitettu valmiiksi asennuspedille. 

Moottorit tulevat valmistajalta niin sanottuina ”heti käyntiin” -malleina, eli moottori on jopa välittömästi käynnistettävissä ilman apulaitteiden, petien ja muiden varusteiden asennusta. Moottori toimitetaan Powerpackina, joka voidaan sellaisenaan asentaa paikkaansa. Powerpack sisältää itse dieselmoottorin, lisäkomponentit, jäähdyttimen, pakokaasujen jälkikäsittelylaitteet sekä asennuspedin valmiiksi kasattuna.
Doosan-moottorit syntyvät Koreassa. Niitä tekevä tehdas on Tapimerin Markku Etsolan mukaan maan suurin. Erikokoisia moottoreita valmistuu vuodessa noin 160 000 kappaletta. Etsola kiittelee tehtaan nopeita toimitusaikoja, joista jo nyt on saatu esimerkkejä. Euroopan varaosapalvelut hoituvat Saksassa sijaitsevan päävaraston kautta, nekin nopeasti.

Doosanin uudet Stage V -moottorit soveltuvat hyvin käytettäväksi muun muassa seuloissa ja sprinklereissa juuri niiden ”heti käyttöön valmiin” Powerpack-toimitusmuodon johdosta. Potentiaalisina asiakkaina Etsola pitää maamme kone- ja laitevalmistajia. Doosanin moottoreita on jo käytössä merkin metsä- ja maarakennuskoneissa, aggregaateissa, seuloissa, erilaisissa Bobcateissa, sekä Clarkin, Linden ja Stillin trukeissa.

 

Lue myös:Tapimerilta komponentteja hydridikäyttöön 

 

 

Lue seuraavaksi