Uutiset

Työkoneet

Sosiaalisairaala vihreään lämpöön

Lämmitysjärjestelmän muutostyöt myllersivät sosiaalisairaalan ympäristöä melko perusteellisesti viime kesänä. (Kuva: Jari Romunen)

Järvenpään sosiaalisairaalan rakennukset ovat saaneet syksystä alkaen lämpönsä maaperästä. Vanha raskaspolttoöljyjärjestelmä on korvattu ympäristöystävällisellä maalämmöllä. Lämmityshuippuja tasaamaan asennettiin kevytpolttoöljykattila.

Sosiaalisairaalan jalkapallokentän alle porattiin viime kesän aikana kaikkiaan 45 maalämpökaivoa 275 metrin syvyyteen. Määrä on melkoinen koko Suomenkin mittakaavassa.

”Hanke on suurimpia Suomessa, ja meidän yritykselle ehdottomasti kaikkein suurin tähän mennessä”, sanoo projektipäällikkö Jukka Hiltunen Skapat Energia Oy:stä. Yritys hoiti sosiaalisairaalan maalämpöprojektin alusta loppuun avaimet käteen -periaatteella.

Päihdekuntoutuksen laitospalveluissa talous on nykypäivinä tiukalla, joten sosiaalisairaalassakin on jo useamman kerran pohdittu, miten kiinteitä kuluja voisi karsia. Energia-asiat nousivat hyvin nopeasti esiin. Raskaaseen polttoöljyyn perustunut lämmitysjärjestelmä ei tuntunut olevan enää nykypäivää ilmastonmuutoksesta huolestuneessa maailmassa. Lisäksi muun muassa lämmitysjärjestelmään liittynyt tekninen valvonta kuormitti sairaalan yövalvonnassa.

”Mahdollisimman suurten säästöjen ohella ajateltiin sitä, että vihreä, puhdas energia sopii myös arvoihimme. Tavoittelemmehan me myös asiakkaidemme kanssa puhdasta, parempaa oloa”, sanoo Järvenpään sosiaalisairaalan hallintopäällikkö Erik Henriksson.

Lämmitysjärjestelmän uusiminen maksoi runsaat miljoona euroa, ja hankkeeseen saatiin myös energiatukea Uudenmaan ELY-keskukselta. Uuden järjestelmän arvioidaan maksavan itsensä takaisin noin kahdeksassa vuodessa. Yksistään raskaan polttoöljyn osalta säästö on noin 100 000 euroa vuodessa.

Järvenpään sosiaalisairaalan käytössä on päärakennuksen lisäksi seitsemän muuta rakennusta. Lämmitettävänä on kaikkiaan noin 43 000 kuution verran rakennustilavuutta.

Lue seuraavaksi