Uutiset

Työkoneet

Sortti-asema Kirkkonummelle

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY avaa jätteiden vastaanottoon uuden Sortti-aseman Kirkkonummelle Jorvakseen vuoden 2018 alussa. Sortti-aseman pohjarakennustyöt ovat meneillään. HSY rakentaa Jorvakseen uuden Sortti-aseman parantamaan jätteiden vastaanottopalvelua. Uudenaikainen Sortti-asema korvaa Kirkkonummen Munkinmäessä sijaitsevan vanhan ja ahtaan Sortti-aseman. Uusi Sortti-asema sijaitsee liikenteellisesti keskeisellä paikalla Jorvaksentien varrella, Länsiväylän ja Kehä III:n läheisyydessä.

”Jorvaksen Sortti-asema helpottaa Kirkkonummen lisäksi Länsi- ja Etelä-Espoossa asuvien pääsyä eroon jätteistään. Tällä hetkellä lähin Sortti-asema on Espoon Ämmässuolla tai Helsingin Konalassa”, kertoo HSY:n käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen.

Sortti-asemien kävijämäärät ovat olleet kasvussa viime vuosina. Viime vuonna niissä kävi yhteensä 366 000 asiakasta. Tänä vuonna kävijöitä on arvion mukaan yli 400 000. 

Mahdollisimman vähäiset ympäristövaikutukset

Sortti-asema rakennetaan siten, että sen ympäristövaikutukset ovat mahdollisimman vähäiset. Siellä tuotetaan energiaa maalämmöllä ja aurinkopaneeleilla. Sortti-asema maisemoidaan siten, että se istuu luontevasti ympäröivään miljööseen.

– Jorvaksen Sortti-asemalle on tehty hiilijalanjälkilaskelma, joka huomioidaan suunnittelussa ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Esimerkiksi Sortti-aseman rakennuksissa käytetään puuta ja rakenteissa uusiomateriaaleja, jotka sopivat hyvin HSY:n rooliin vastuullisena ympäristöalan toimijana, kertoo HSY:n toimitusjohtaja Raimo Inkinen.

Sortti-aseman rakentaminen alkoi kesällä 2016 pohjarakenteista. Niitä töitä jatketaan ensi kesään saakka. Rakennukset ja piha-alueet rakennetaan vuoden 2017 aikana. Sortti-asema avataan vuoden 2018 alussa.

HSY:n Sortti-asemalla otetaan vastaan monia jätteitä maksutta. Näitä ovat sähkölaitteet, kodin vaaralliset jätteet, metalli, kartonki, pahvi, paperi, lasipakkaukset eli lasipurkit ja -pullot sekä painekyllästetty puu, jota voi tuoda asemalle kuution verran. Lisäksi sinne voi tuoda maksua vastaan muun muassa puutarhajätettä, puujätettä, kipsiä ja sekajätettä. Jorvaksen Sortti-asemalle tulee myös kierrätyskelpoisen tavaran vastaanottopiste.

Pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella on tällä hetkellä yhteensä viisi Sortti-asemaa: kaksi Helsingissä, yksi Espoossa, yksi Vantaalla ja yksi Kirkkonummella.

HSY:n hallitus valitsi kokouksessaan 16.12.2016 Jorvaksen Sortti-aseman rakennusurakoitsijaksi Mijorak Oy:n. OP.

Lue seuraavaksi