Uutiset

Työkoneet

SMP hakee osuuksiaan

Ruotsalainen rototilttivalmistaja SMP Parts on meillä ollut lähinnä marginaalimerkki, koska markkinointia ei merkille ole juuri ollut. Omistajanvaihdos vuosi sitten on vienyt SMP:n uusille raiteille. Nyt panostetaan uudistettujen tuotteiden markkinointiin Suomessa ja muuallakin Euroopassa tarkoituksena olla entistä vahvemmin valtamerkkien joukossa.

SMP Parts on yksi niistä konepajoista, jotka olivat rototiltin pioneereja. Kehitys eli SMP:llä vuosia hiljaiseloa eikä markkinointiinkaan juuri panostettu, joten se jäi muiden varjoon. Viime kesänä yrityksen omistajuus siirtyi pääomasijoittajille. Pääomistajaksi tuli sijoitusyhtiö MVI, Merchant Venture Investments ja toisena liki puolen vähemmistöosuudella mukana on Ruotsin valtion riskirahoitusyhtiö Fouriertransform. Vakavaraisilla investoijilla on usko tehtaan tulevaan menestykseen, jota odotetaan erityisesti, kun muualla Euroopassa ja maailmassa kaivukoneen käyttäjät alkavat haluta käyttöönsä rototiltit.

SMP Partsin tehdas sijaitsee pienessä kylässä Ruosin Ilsbossa. Oikeastaan kylällä on tien toisella puolella kirkko ja toisella SMP:n tehdas, ei paljoa muuta. Mutta alueella on vahvat teolliset perinteet, sillä Hudiksvall satamineen sijaitsee vajaan kahdenkymmenen kilometrin päässä Ilsbosta. Siellä on ollut muun muassa Hiabin ja Erikssonin tuotantolaitoksia ja edelleen on esimerkiksi Huddig-kaivurikuormaimia valmistava tehdas. SMP:lle työvoima onkin löytynyt lähialueelta varsin helposti.

Teolliset perinteet ovat SMP:llä pitkät, sillä ne ulottuvat 1920-luvulle asti. Tehdas oli tunnettu kuorma-autojen päällirakenteiden valmistajana. Vuodesta 1980 yhtiö on kehittänyt ja tuottanut varusteita kaivukoneisiin. Oman patentoidun pikakiinnikkeen SMP julkaisi vuonna 1983 ja SMP-rototiltti kehitettiin vuonna 1985.

SMP Partsin markkinointi- ja myyntipäällikkö Lars-Göran Stenberg kertoo, että nyt yhtiö toimii Ruotsissa, Norjassa, Suomessa, Tanskassa, Saksassa, Britanniassa, Espanjassa ja Benelux-maissa.

”Kaikki suunnittelu- ja valmistustyö tehdään pääkonttorillamme ja tehtaallamme Ilsbossa. SMP on sijoittanut vuosien mittaan uudenaikaiseen ja tehokkaaseen kalustoon täyttääkseen laatu-, toimivuus- ja viimeistelyvaatimukset. Tavoitteenamme on toimia tuotekehityksen kärjessä, joten seuraamme tarkasti markkinoiden erilaisia tarpeita. Kaikki kuusi suunnittelijaamme pyrkivät parantamaan tuotteita jatkuvasti. Osa heistä työskentelee kokoaikaisesti pelkästään SMP-rototiltin parissa.”

SMP:n tuotteet valmistetaan pohjoismaisissa olosuhteissa ja siten ne ovat lähtökohtaisesti suunniteltu täkäläisiin olosuhteisiin. ”Yrityksemme on ylpeä pystyessään toimittamaan tuotteita ja ratkaisuja, jotka vastaavat tiukimpia mahdollisia laatu- ja turvallisuusstandardeja. Meille joustavuus ja luotettavuus ovat paitsi olennaisen tärkeitä laadukkaiden työlaitteiden valmistuksessa, myös pohjana räätälöidyille ratkaisuille. Mukauttamalla tuotteita voimme räätälöidä kullekin asiakkaalle ratkaisun tiettyä haastetta tai tehtävää varten”, esittelee Stenberg yhtiön toimintatapoja.

Vientiin SMP suuntasi 1980-luvun lopulla alkaen myydä tuotteitaan Norjan markkinoilla. Siellä SMP on saavuttanut merkittävän aseman ja Norjan markkinat ovat tälläkin hetkellä yrityksen päämarkkinat, ohi jopa kotimarkkinoiden. Myös Saksan markkinoilla on jo pitkät perinteet, sillä sinne SMP perusti myyntitoimiston 1990-luvun alkupuoliskolla. Tuotekehitykseen ja kasvuun on panostettu ja yhtiö onkin ollut keskimäärin kahdeksan prosentin kasvuvauhdissa vuodesta 1998 lukien, lukuun ottamatta vuoden 2009 yleisen pudotuksen aiheuttamaa notkahdusta.

SMP tekee pitkälle kaiken itse perusraaka-aineista. Teräslevyjä tehdas käyttää merkittäviä määriä vuosittain. Varastossa on tavallisten teräslaatujen ohella paljon erilaisia kulutusteräksiä.

Konekanta mahdollistaa vaativienkin osien valmistamien.

Tämä osa ei ole kriittisin eikä vaativammasta päästä valmistaa, mutta siisti sen pitää olla, näkyvälle paikalle kun tulee.

Puolet tuotannosta on kauhavalmistusta. Mallistossa on monipuolisesti kauhoja minikoneista viiden kuutiometrin tilavuuteen asti.

Suurempiakin tehdään tilausten mukaan räätälöityinä ratkaisuina. Tässä vankasti kulutussuojattu iso kauha.

SMP:n oma pikakiinnike on nimeltään HardLock. Sen vahvuuksiin kuuluu kiinnitystapa, jossa ylätappi lukkiutuu, vaikka alempi tappi ei olisi paikoillaan. Näin kauha tai muu varuste ei pääse putoamaan, vaikka kiinnitys ei olisi onnistunut täydellisesti. Ominaisuus on erityisesti turvallisuuden kannalta erinomainen. Turvallisuus täydentyy hydraulismekaanisella lukituksen ilmaisimella, joka ei ole allerginen lialle.

Tällä hetkellä SMP-rototilttimallistossa on kuusi mallia, kun viimeisin esiteltiin toukokuun lopulla MaskinExpossa. Mallisto kattaa kaivukoneet kokoluokassa 3–30 tonnia. Venttiili-/ohjausjärjestelmiä on saatavissa erilaisiin käyttötarpeisiin useita erilaisia alkaen yksinkertaisesta pyörityksen ja kallistuksen välillä liikettä vaihtavalla mallilla. Integroitu ohjausjärjestelmä System Pro on pitkälle kehitetty perustuen SVAB:n rototilttiohjausjärjestelmään, can-väylätekniikkaa käyttävään GP Controlleriin proportionaalisin venttiilein.

Viereisessä kuvassa on kokoonpanossa ST28-rototiltti, joka valmistuttuaan lähtee kohti suomalaista ostajaansa. Pihdit on saatavissa kaikkiin malleihin ja ovat suosittu lisävaruste.

Nyt mennään SMP-rototilteissä neljättä sukupolvea, jossa on panostettu huollon helppouteen. Rasvauspisteitä on saatu vähennettyä keskittämällä rasvausta ja muun muassa käyttämällä kestovoideltuja laakereita sylintereiden päissä.

”Odotuksemme Suomen markkinoilta ovat korkealla, sillä tiedämme, että SMP-rototilttien ominaisuudet sopivat suomalaiseen maaperään erittäin hyvin”, sanoo  ”herra SMP” Börje Blank (vas.).

Tätä varten keväällä perustettiin Suomeen oma myyntiyhtiö SMP Parts Finland ja myyntipäälliköksi nimettiin rototilttien ja maarakennuskoneiden lisälaitteiden konkari Jens Björk. Pääpaikka on Lohjalla ja aluksi jälleenmyyjät ovat Liedossa, Tuusulassa ja Lempäälässä. He tarjoavat myös huolto- ja varaosapalvelut SMP-tuotteille.

Björk kertoo, että Suomeen tullaan erityisesti rototilttien kanssa. ”Vaikka SMP-kauhat ovat tuotteena hyviä ja niillä on omat käyttäjänsä Suomessakin, uskon kauha-alalla paikallisuuden olevan merkittävässä asemassa. Toisin on teknisempien tuotteiden osalta ja siksi SMP-rototiltit tulevat saamaan runsaasti kiinnostusta osakseen myös Suomessa”, uskoo Björk. ”Tuomme tuotteet ja huoltopalvelut lähelle suomalaisia asiakkaitamme. Nykyistä yhteistyökumppanien verkostoa laajennetaan myös aktiivisesti.”

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi