Uutiset

Työkoneet

SK-Purku Oy:n luottopakit: Volvo ja OilQuick

Lappeenrantalainen SK-Purku Oy purki Jyväskylän Seppälässä Suomen ensimmäisen, vuonna 1972 rakennetun Prisma-tavaratalon. Elokuun puolivälissä päättyvä projekti oli viikkoa ennen juhannusta hyvässä vauhdissa. Täydessä työn touhussa oli useampi Volvo, tuoreimpana tulokkaana uusi Volvo 380E High Reach (51 t), jonka puomin maksimi ulottuvaisuus on 26 metriä. Kaikkiaan yrityksen kalustossa on viisi Volvoa ja yhteensä seitsemän OilQuick-pikakiinnikettä. SK-Purku työllistää kymmenkunta kuljettajaa.

Sekä uuteen 380E -malliin että vähän vanhempaan 460B High Reach malliin on olemassa kaksi eri purkupuomia. Siinä syy, että OilQuickeja on kaksi enemmän kuin koneita. Ensi vuonna 10 vuotta täyttävän ja noin kolmen miljoonan euron liikevaihdon (2015) omaavan SK-Purku Oy:n omistaa Santeri Karell. Prisman työmaalla koneita oli pinta-alaan nähden reilusti.

“Me pyrimme aina tekemään purkutyöt tehokkaasti, nopeasti ja kustannustehokkaasti. Usein aikataulut ovat varsin tiukat. Lähdemme siitä, että konevoima ei työmaalta ainakaan lopu”, aloittaa Karell. Purkutöihin ryhtymistään Karell kutsuu sukuviaksi. Isä niitä jo teki ja ensimmäiset Åkerman-purkukoneensa Santeri osti juuri isältään. Sitä ennen mies ajoi koneita muillakin työnantajilla. Ensimmäisen uuden koneensa mies hankki vuonna 2008 ja se oli jo Volvo-merkkinen mallia 360C. Kone on edelleen käytössä ja mittarissa on yli 10 000 tuntia.

Allu Finlandin OilQuick-myynnistä vastaava Jere Jonninen (vas.) ja vientiponnistuksia samassa yrityksessä eteen päin puskeva Marko Melto kertovat OilQuick-malliston kasvaneen kattamaan yhä laajemman peruskonemalliston niin kaivukoneissa kuin pyöräkuormaajissa. Santeri Karell (SK-Purku Oy) luotsaa yritystään panostamalla kalustoon ja tehostamalla työprosesseja. Linus Nybäck vastaa Volvo Construction Finlandin organisaatiossa Kymenlaakson myynnistä.

“Tällä hetkellä purkutöihin on valjastaa eripainoisia koneita, joten saamme sovitettua oikean kokoisen koneen sopivilla työlaitteilla eri purkuvaiheisiin. Jokainen kuljettaja lajittelee, lastaa ja purkaa tarpeen mukaan. Joustavan ja nopean siirtymisen työvaiheesta toiseen takaa osaltaan OilQuick-pikakiinnikkeen käyttö.”

Reilusti työlaitteita

Työlaiterumba onkin ajoittain melkoisen hektistä. Kun pulveroija vaihtuu pihteihin tai vasara metallisaksiin tarpeeksi kätevästi, vaihto tulee myös tehtyä. Työlaitteita on käytössä noin 70, mikä tarkoittaa yli 10 erilaista laitetta jokaiseen peruskoneeseen. Isojen koneiden työlaitteet sopivat ristiin toisiinsa ja samoin pienempien. Tämä lisää edelleen joustavuutta.

Uusin hankinta on rapiat 50 tonnia painava, purkupuomilla ja levitettävällä alavaunulla varustettu Volvo 380E High Reach.

“Tässä taannoin tein yhden päivän keikan Lappeenrannasta Porvooseen. Talon purkuun otin mukaan vasaran ja purkusakset sekä luiska-, skeleton- ja kuokkakauhan. Laskin, että työlaitteen vaihtoja tuli 22 kappaletta yhden työpaivän aikana. Ilman OilQuickiä vaihdot olisivat jääneet huomattavasti vähemmäksi, ja aikaa olisi mennyt varmaan kaksi päivää. Tai sitten työmaalle olisi pitänyt rahdata useampi kone. Väittäisin, että OilQuickin avulla saatiin urakalle edullisin hinta ja tehokkain suorite”, filosofoi Karell.

Karell näkee, että oikein valituilla työlaitteilla on suuri merkitys kokonaistulokseen. OilQuick lisää osaltaan työn mukavuutta, motivaatiota ja myös turvallisuutta.

“Meillä on OilQuckistä kokemusta noin 15 000 tunnin ajalta ja ilman ongelmia on menty. Usein kuultu väittämä on, että liittimet eivät kestä ja työmaan pöly ja lika aiheuttavat jatkuvia ongelmia ja rikkoontumisia. Ehdoton edellytys onkin, että liittimet on pidettävä puhtaana, mutta tuon yleisen uskomuksen kumoan osaltani kyllä. OilQuick on meillä kyntensä näyttänyt”, kehaisee Karell.

Kaikkiin painoluokkiin

Allu Finland Oy vastaa OilQuickin myynnistä Suomessa. Jere Jonninen ja Marko Melto vierailivat myös Jyväskylän purkutyömaalla.

“OilQuick -mallisto on lähiaikoina laajentunut siten, että 20-25 tonnin haarukkaan on tullut yksi lisämalli. Hydrauliliittimien määrää on lisätty ja kulutuskestävyyttä on edelleen parannettu”, toteavat miehet lähiaikojen muutoksista. Myös työlaitteisiin kytkettäviä adaptereita on asiakkailta tulleiden ideoiden mukaan parannettu joiltain osin.

Toinen luotettu merkki on niin työlaitteen kuin sen hydrauliikatkin automaattisesti kytkevä OilQuick. Kaikkiaan seitsemän OilQuick-pikakiinnikettä on käytössä ja noin 70 työlaitteeseen on asennettu adapteri.

“Kuluvin osa on peruskoneen pään hydrauliikan paineliitin, joka pitää vaihtaa noin kahden kuukauden välein normikäytössä. Työlaitteen adapterissa oleva urospuolen liitin kestää peruskoneen naarasliitintä kauemmin. Huolellinen puhdistus kasvattaa käyttöikää”, tietää Melto. Purku-urakoitsijat ovat edelleen OilQuickin pääasiakkaita, mutta muitakin ryhmiä on tullut vahvasti mukaan. Viime aikoina Allu Finland on toimittanut prosessiteollisuudessa ja sahoilla käytettäviin pyöräkuormaajiin OQ-liittimiä enenevissä määrin. Materiaalinkäsittelyyn tarkoitettuihin koneisiin ja myös pontiniskijää käyttäviin kaivukoneisiin OilQuick löytää yhä useammin tiensä.

OQ 80 on Allu Finlandin myydyin malli ja soveltuu 25-40 tonnin koneisiin. Se on varustettu kuudella hydrauliikan läpiviennillä. Suurin malli OQ120 voidaan asentaa aina 120 tonnin työpainoon saakka. Edellä mainittujen välissä on vielä yksi malli eli OQ90 (40-70 t). OQ80:n alapuolella on tehtaan tuotanto-ohjelmassa vielä kaikkiaan kuusi eri kokoluokkaa siten, että pienin malli OQ40/27 voidaan asentaa minikaivukoneisiin 2-5 tonnia.

“Kaikki mallit valmistetaan niin sanotusti ylikestäviksi ja ovat siksi kohtuullisen painavia. Tappikoot ovat reilut. Isoissa OilQuickeissä saadaan linjoja yhdistämällä öljyä kulkemaan yhteen suuntaan jopa 500 litraa minuutissa. Läpivientejä on maksimissaan yhdeksän. Yleensä tarvitaan vain neljää, joten yhdistämisvaraa on. Esimerkiksi iso pulveroija voi vaatia 350 litran minuuttituoton ja yli 300 baarin paineen. OilQuickillä litrat saadaan kyllä riittämään”, lopettavat Allumiehet.

Volvo 380E High Reach: Purkukoneeksi tehty

Volvo 380E (Stage IV/225 kW) painaa normiversiossaan varusteista riippuen 38-43 tonnia. Purkutöihin varustettuna pitkäpuomiversiona paino nousee yli 50 tonnin, sillä eroavaisuuksia on reilusti. Purkuversioon on kaikenlaista suojausta lisätty. 30 astetta kallistuvan ohjaamon katon ja etuikkunan peittää vankka ritiläsuojaus, jonka etuosa on avattavissa tuulilasin puhdistusta varten. Kuljettaja hoitaa ohjaamon kallistuksen kaivuvipujen painonapeilla käsiä irroittamatta.

Purkupuomilla ylettyy yli 25 metriin. Hydraulisesti levitettävä alavaunu takaa sen, että 2,5 tonnia painavallakin työlaitteella kone on vakaa ja työskennellä voi koko 360 asteen alueella, ei ainoastaan koneen edessä.

Molempien puomiversioiden vankka teräskotelo kauhanvarren päällä sijaitsevalle kauhan kääntösylinterille estää putoavia kappaleita osumasta sylinterin varren päälle. Jäähdyttimiä ja hydraulipumppuja suojaavat sivuluukut koneen kyljissä on tehty puolet paksummasta levystä kuin perusmallissa. Myös alusta ja telaston komponentteja on suojattu tehokkaammin. Kaksi puomikameraa välittävät kuvan ohjaamossa sijaitsevalle kahdeksan tuuman näytölle.

Koneen hydraulisesti levitettävä alavaunu lisää stabiliteettia pitkällä purkupuomilla työskenneltäessä. Painavienkin työlaitteiden kanssa vakaus säilyy ja koko 360 asteen työalue on käytettävissä. Koneen siirrot vähenevät. Volvo 380E HR -koneessa on stabiliteetin menettämisen vaarasta hälyttävä järjestelmä. Työlaitteita useasti vaihtava kuljettaja arvostaa sitä, että koneen tietojärjestelmään voidaan tallentaa valmiiksi 20 eri työlaitteen virtaus, paine ym.

“Meillä isot purkusakset painavat noin 2000 kiloa. Levitettävän alavaunun ansiosta uudella Volvolla pystyy operoimaan täydellä 26 metrin korkeudella mainiosti. Ja mikä parasta koko 360 asteen alueella konetta siirtämättä. Pitkällä purkupuomilla käytämme alavaunua levitettynä, normipuomilla telarungot on ajettu sisään”, kertoo Santeri Karell.

Volvon tehtaan mukaan puomin vaihtoon menee yhdeltä mieheltä kolme-neljä tuntia, mutta Karell kertoo sen sujuvan paljon nopeammin.

“Joskus sama puomi voi olla kiinni koneessa puoli vuotta tai vuodenkin ja joskus pitää vaihtaa usein. Riippuu työmaasta.” Telojen levitys tehdään hydraulisesti kääntämällä ajomoottorien virtaus vaakasylintereille, jotka työntävät tai vetävät telarunkoja.

Volvo 380E HR -purkukoneen ohjaamossa ei juuri ole eroavaisuuksia perusversion vastaavaan verrattuna. Muutamia lisäkatkaisimia on sijoitettu vasemman kaivuvivun konsoliin. Ohjaamon kallistusta säädetään kaivuvipujen painonapeilla.

SK-Purku vastasi Helsingin Pitäjämäellä toimistorakennuksen purkutöistä keväällä 2016.

SK-Purku vastasi Kouvolan yhteiskoulun purkutöistä syksyllä 2014.

Lue seuraavaksi