Uutiset

Työkoneet

Sandvikin kaivoskoneet: Matalalla profiililla

Turussa on valmistettu koko tehtaan historian aikana jo yli 9 000 maanalaisen kaivostoiminnan konetta, joista 7 000 on lastaukseen tarkoitettuja LH-kuormaajia. Lastauskoneiden kokoluokkia on Turun linjoilla koottavana viisi, kapasiteeteilla 10—21 tonnia.

Jokainen louhimatta jäänyt lisäsentti tunnelin korkeudessa on säästöä kaivosyhtiölle. Tunnelit optimoidaankin mahdollisimman mataliksi. Koneet on suunniteltu kulkemaan

LH-kaivoskuormaajia hallitaan kahdella vivulla ”pyöräkuormaaja”-tyyliin, sillä kuormaajan vipu sijaitsee oikealla ja vasemmalla joystickillä hallitaan runko-ohjausta. Vaikka komentosilta sijaitsee alhaalla koneen sivulla, voi kuljettaja nähdä kauhan huulilevyn eturenkaan sivuitse.

matalissa kaivoskäytävissä ja ne voidaan varustaa joko dieselmoottorilla tai sähkökäytöllä. Normimallien lisäksi Sandvik valmistaa vielä erittäin matalia erikoismallisia lastareita, joiden maksimikorkeudet ovat vain vähän yli puolitoista metriä.

Järein LH-mallikin, 21 tonnin kapasiteetin omaava Sandvik LH621, on vain 2950 millimetriä korkea. Ohjaamo sijaitsee kuormaajissa vasemmalla sivulla akseleiden välissä, jotta kokonaiskorkeus pysyy aisoissa. Ohjaamosta voi nähdä renkaiden sivuitse kauhan huulilevyn. Kauhan yläreunassa on huulilevyn suuntainen indikaattorilevy, jonka asennosta kuljettaja näkee myös, milloin kauha on vaakatasossa. Koneisiin saa lisävarusteena kamerat, jotka välittävät kuvan koneen takaa ja sivulta. Ohjaamossa on kaksi vipua, joista oikeanpuoleinen on tietenkin kuormaamiseen ja vasemmalla hoidetaan ohjausta.

Moottorina on Volvo Penta Stage IV. Päästöt rajoitetaan SCR-/EGR –tekniikoilla. Kauhakoot valitaan tietenkin lastattavan malmin mukaan. Ominaispainoissa kun on suuri ero.

Dumpperimalliston suurin eli Sandvik TH680 omaa 80 tonnin kapasiteetin, kun pienemmässä päässä oleva Sandvik TH315 on 15 tonnin malli. Väliin sopii vielä kuusi erikokoista dumpperia. Kokonaiskorkeudet pienimmästä suurimpaan ovat 2341—3600 millimetriä. Turussa valmistettava, 63 tonnin kapasiteetin omaava, Sandvik TH663 (566 kW) on siis noussut erittäin suosituksi kokoluokaksi maailmalla. Sen lavakoko on 30—38 kuutiometriä ja kokonaispaino lastattuna 106 tonnia.

Lue myös: Sandvik Turku: Kaivoksilla on imua jälleen.

Yksi Turun menestystuotteista on kuvan 63 tonnin dumpperi Sandvik TH663. Sille sopiva työpari on 21 tonnin lastauskapasiteetin omaava Sandvik LH621.

Lue seuraavaksi