Uutiset
Sandvik UH 421 on uusi ”metsävaunu”
Kyseessä on siis mobiili ja nopeasti käyttökuntoon viritettävä murskain. Huollettavuus on tehty helpoksi tikkaiden ja leveiden huoltotasojen avulla. UH421:ssä on seula mallia SS1433, jonka kapasiteetti on suurempi kuin aiemmin. Murskainelementtinä on vanha tuttu, sähkökäyttöinen CH440 (220 kW).
Murskaustapahtumaa voi seurata reaaliaikaisesti suurelta näytöltä. Sandvikin kehittämä automaattinen ASRi 2.0 asetusten säätöjärjestelmä on vakiona laitteessa ja se antaa näytölle tiedon mm. vallitsevasta murskaimen paineesta (MPA), tehosta (kW) ja asetuksesta (mm). Myös akselin asema eli A-mitta näkyy näytössä millimetreinä. Murskaimen säätäminen optimaaliselle teholle onnistuu helposti hipaisunäytön avulla. Toinen näyttö eli CAN-BUS paneli kertoo mm. syöttimen ja kuljettimien nopeuden sekä paine- ja lämpötilatiedot. Myös erilaiset hälytykset tulevat näyttöön selkokielisinä.
UH421 painaa 51 tonnia, mutta syöttösuppilon poistamalla painoa saadaan tarpeen vaatiessa pudotettua 15 tonnia. Kokonaiskorkeus murskaimella työasennossa on 5,6 m, eveys 3 m ja pituus 19 m. Kuljetuskorkeus on 4,4 m, -leveys 3 m ja -pituus 18,7 m. Syöttösuppilon tilavuus on kuusi kuutiometriä. Lastauskoneen ramppi on helppo rakentaa suppilon alle kääntyvää massiivista suojalevyä vasten.
Sarinin Soralle ensimmäinen
Ensimmäisen UH421:sen Suomeen hankki Sarinin Sora Oy (Sarins Grus Ab) Tenholasta. Käyttöönottokoulutusta maaliskuun lopussa Sarinin montulle Tenholaan olivat saapuneet antamaan Sandvikin miehet Kari Lepola ja Kurt Åkerlund. Ruotsin Arbrån tehtaalta asiantuntemusta lisäsi vielä Kent Wallström.
”Annamme aina murskaimille käyttöönottokoulutuksen ja mukana on myös tehtaan edustaja. Ensimmäisenä päivänä käydään läpi laitosta – sen huoltoa ja turvallisuutta sekä katsastetaan myös kattavia manuaaleja. Toisena päivänä ajetaan jo tavaraa läpi ja katsotaan toiminta ja käyttö läpi. Tästä jatketaan vielä opastuksella ja mahdollisten käyttövirheiden korjaamisella. Tavoitteena on auttaa asiakas kunnolla alkuun uudella laitteella. Pelipaikalla ollaan niin kauan, että asiakas on käytön omaksunut. Asiakkaat arvostavat tämän palvelun korkealle”, jatkaa Lönnqvist.
Sarinin Soran nykyinen toimitusjohtaja on Jan Sarin (45 v), isänsä Gustafin (78v) viettäessä jo ansaittuja eläkepäiviä. Isä Gustaf aloitti kuorma-autoyrittäjänä jo vuonna 1969 ja murskausurakointia käynnistettiin vuonna 1983. Nykyisestä kuopasta Tenholassa murskataan vuodessa n. 150 000 tonnia kalliota ja soraa, ja nykyisin lajikkeiden ajoa hoitaa kolme omaa kasettiautoa ja urakoitsijat. Janin mukaan alueella on vielä murskattavaa noin miljoona kuutiota.
”Meillä tuotteina on niin soraa, mursketta kuin sepeliäkin. Täällä kivi on hyvälaatuista ja siitä saatu laatusora on hyvää betoniin. Betoniteollisuus onkin aina ollut meille iso asiakas, joskin nyt on ollut sillä puolella seisokkia. Alkukesästä taas starttaa pari betoniasemaa ja silloin kapasiteettia tarvitaan. Myös kunnat ja valtio ovat aina olleet hyviä asiakkaitamme mm. hiekoitushiekalle ja murskeille. Nyt tämä uusi murskain tulee murskepuolelle, ja tuo vanha jatkaa soran kanssa”, kertoo Jan Sarin.
Tänä päivänä kysytään sorabisneksessäkin tehokkuutta ja nyt meiltä sitä löytyy, jahka tämä uusi murskain saadaan pyörimään täyttä. Viime vuonna ei ehditty tehdä yhtään lajikkeita varastoon, saapa nähdä kuinka nyt käy”, lopettaa Sarin.
UH421 edustaa jo metsävaunun neljättä sukupolvea. Syy miksi tätä murskainmallia kutsutaan metsävaunuksi juontaa historiaan. Parikymmentä vuotta sitten eli vuonna 1987 tuotiin sen ensimmäinen edeltäjä Suomeen. Koska laitetta oli jo käytetty Ruotsissa pääasiassa metsäautoteiden pohjien rakentamiseen, niin se sai länsinaapurissa nimen ”skogsmulle”. Suomalaisittain se kääntyi muotoon metsävaunu.