Uutiset

Työkoneet

Sandvik TH663 – Uusi dumpperi maan alle

Sandvik TH663 lastattavana

Maailman uusimman maanalaisen kuorma-auton yksi prototyyppi, joka on parhaillaan täydessä tuotannollisessa koekäytössä eräässä länsiaustralialaisessa kultakaivoksessa, tuntuu jo kolmessa kuukaudessa muuttaneen täysin tämän luokan ajoneuvojen arvosteluperiaatteet. Kyseisen kuormurin eli Sandvikin 63-tonnisen TH663:n nopeus, tuottavuus, turvallisuusominaisuudet, ajomukavuus ja erinomainen polttoainetaloudellisuus ovat jo tehneet vaikutuksen kaikkiin koekäytössä mukana olleisiin – kaivoksen johtoon siinä missä kuljettajiin ja huoltohenkilöstöönkin.

Sandvik Miningin kansainvälisten kenttätestien johtaja Kimmo Martin ja yhtiön kansallisen Australian-tukitiimin jäsen Barry Martin valvovat koekäyttöä. He ovat yhdessä kouluttaneet kuljettajia ja huoltohenkilöstöä, tarjoavat jatkuvaa teknistä tukea ja ennen kaikkea antavat palautetta Sandvikin kuljetus  ja lastauskoneita valmistavalle tehtaalle Suomen Turkuun. Tehtaalla on rakennettu toinen prototyyppi, jossa huomioidaan koekäytöstä Australiassa saadut suositukset sen varmistamiseksi, että tuotantomalleissa hyödynnetään maailman ankarimpiin kuuluvissa kovan kiven louhintaolosuhteissa ”tositoimista” saatua kokemusta.

Tuottavuus osoitettu

TH663 on jo osoittanut pystyvänsä parantamaan kaivoksen tuottavuutta merkittävästi. Kaivoksen koko ajoneuvokannalla kuljetettiin heinäkuussa yhteensä 56 000 malmitonnia, joista Sandvik TH663:n osuus oli 24 000 tonnia. Kyseisen kuukauden aikana sillä ajettiin yhteensä 480 tunnin ajan 54 tonnia tunnissa eli lähellä ajoneuvon ilmoitettua 63 tonnin hyötykuormaa. Kimmo Martin sanoo, että kuormurin pitkälle kehitetty punnitusjärjestelmä auttoi osaltaan varmistamaan, että jokainen lasti hipoi enimmäiskuormitusta. ”Kuormurin oma järjestelmä toimii täydessä kuormituksessa 25 kilon tarkkuudella, ja ajoneuvon takaosan punaiset, oranssit ja vihreät valot näyttävät kuljettajalle, paljonko kapasiteettia on käytettävissä”, hän lisää.

Sandvik Mining korosti käyttömukavuutta – joka on suorassa yhteydessä tuottavuuteen – ja kokonaisturvallisuutta suunnittelutiimilleen esittämässään tärkeysjärjestyksessä. Uudessa kuormurissa on yli 60 turvaominaisuutta, mm. kuljettajan nelipisteturvavyöt, huoltohenkilöstöä suojaavat konepellin kaiteet ja kaikkien päivittäin huollettavien kohteiden sijoittelu niin, että ne voidaan huoltaa maan tasalta. Viimeksi mainittu tekijä sekä parantaa työympäristön turvallisuutta että lyhentää huoltoaikaa – jolloin joka vuoroon jää enemmän työtunteja tärkeintä työtehtävää eli malmin kuljettamista varten.

Kimmo Martin sanoo, että kaivoksen kuljettajat tottuivat uuteen kuormuriin ongelmitta yhden vuoron aikana ja olivat innoissaan sen mukavuudesta. ”TH663 on niin hiljainen, etteivät kuljettajat enää tarvitse korvatulppia, ja äänieristys poistaa moottorimelun jokseenkin kokonaan”, hän sanoo.

Koekäytön aikana eräs kuljettaja kuvaili kuormuria ”selvästi parhaaksi, jota olen ikinä ajanut” ja kehui erityisesti etuakselin jousitusta. ”Jousitus mahdollistaa todella tasaisen ajon, mikä on tärkeää sekä päivittäisen mukavuuden että tuottavuuden, mutta myös kuljettajan pitkän aikavälin terveyden kannalta”, hän sanoo. ”Useimpien kuormurien alituinen tärinä käy ajan mittaan voimille ja aiheuttaa monille kuljettajille selkä  ja olkapäävaivoja. Uskoakseni tämän kuormurin tasainen ajettavuus poistaa sen ongelman aika pitkälle.”

Jopa puolta nopeampi

Kuormurin Cummins QSK19  -dieselmoottori ei saane moottoriurheilufaneja riehaantumaan, mutta jyrkkää rinnettä 12 kilometrin tuntivauhtia nouseva TH663, jonka 38 kuutiometrin lavalla on 63 tonnia kuormaa, on näky, joka tekee kaivosalalla vaikutuksen keneen tahansa. Sekä täydessä lastissa että tyhjänä se on kahdeksan tonnia edeltäjäänsä eli TH660:tta kevyempi ja jopa puolta nopeampi kuin kaivoksen muut Sandvik-kuormurit.

”Käytännössä tällä kuormurilla ajaa useimpien 12 tunnin vuorojen aikana yhden tai kaksi sykliä enemmän kuin muilla, mikä merkitsee, että maata siirretään joka päivä 60–120 tonnia enemmän”, Kimmo Martin sanoo. ”Jos kuormureita verrataan suoraan toisiinsa näiden lukujen keskiarvolla, tämä kuljettaa joka kuukausi 2 700 tonnia enemmän kuin muut.”

Pienellä polttoaineella

TH663 ei ole ainoastaan nopea vaan myös erittäin polttoainetehokas. Se on tähänastisten kolmen koekäyttökuukauden aikana kuluttanut keskimäärin 50 litraa tunnissa, kun kaivoksen vanhemmat Sandvik-kuormurit ovat käyttäneet yli 70 litraa tunnissa, ja muiden valmistajien 50–60 tonnin kuormurien tiedetään polttavan toistasataa litraa dieselöljyä tunnissa.

Sandvik Miningin Barry Martin sanoo, että polttoainekustannuksia voi säästyä merkittävästi. ”Jos laskentaperusteena on 480 ajotuntia kuukaudessa, polttoaineenkulutuksen vähentyminen kolmanneksella saattaa dieselin nykyhinnoilla säästää jopa 200 000 dollaria kuormuria kohti”, hän sanoo. ”Ja, kuten tiedämme liiankin hyvin, hinnat jatkavat todennäköisesti nousuaan, jolloin polttoainetalouden merkitys laitevalinnoissa korostuu korostumistaan.”

Sandvik Mining on varma, että TH663:n käytettävyyskin ylittää alan keskiarvot mm. pitkälle kehitetyn hallinta  ja johtojärjestelmän (Vehicle Control and Management, VCM) ansiosta. Järjestelmä varoittaa kuljettajia välittömästi mahdollisista tai tosiasiallisista ongelmista, kuten rengaspaineen alenemisesta tai hydraulisen nesteen vuotamisesta. Näytölle tuleva varoitus vaatii kuljettajaa huomioimaan ongelman ja tarvittaessa ryhtymään välittömästi toimenpiteisiin, tai järjestelmä sammuu lisävaurioiden estämiseksi. Lisäksi VCM auttaa huoltohenkilöstöä määrittämään viat nopeasti ja tarkasti, mikä edelleen parantaa ajoneuvojen käytettävyyttä.

”Tällä hetkellä kuormurin käytettävyysaste on 93 prosenttia, mitä voi uudelta ajoneuvolta odottaakin, mutta uskomme sen asettuvan yli 85 prosenttiin, joka on 10 prosenttiyksikköä enemmän kuin muilla ajoneuvoillamme”, Barry Martin sanoo.

Tärkeä ominaisuus

Sisäänrakennettu nostojärjestelmä, jolla täysin kuormatun TH663:n voi nostaa renkaanvaihtoa varten vajaassa puolessa minuutissa, on yksi laitteen epätavallisista mutta mahdollisesti kullanarvoisista ominaisuuksista. ”Tämä on todella tärkeä ominaisuus”, Kimmo Martin sanoo. ”Viime kuussa eräälle kaivoksen toiselle kuormurille tuli rengasrikko maan alla. Suurin osa vuorosta kului sadan tonnin nostolaitteen viemiseen kuiluun ja renkaan vaihtamiseen, ja jokseenkin kaikki toiminta maan alla pysähtyi siksi aikaa. Kun kuormurissa on nostolaite, renkaanvaihtoaika voidaan realistisesti vähentää kahteen tuntiin.”

Koekäyttö on tähän mennessä osoittanut, että alan nykystandardeilla mitattuna Sandvik TH663 on nopeampi, turvallisempi ja taloudellisempi kuin muut saman luokan kuormurit ja saattaa näin ollen lisätä tuottavuutta merkittävästi käyttökustannusten samalla vähetessä.

”Saamme erinomaisia tuloksia jo nyt, vaikka olemme vasta pääsemässä jyvälle kuormurin koko potentiaalista”, Barry Martin sanoo. ”Kuka tietää, millaisia tuloksia näemmekään, kun se pääsee todella vauhtiin.”

Uusien kuormurien tärkeimmät ominaisuudet:

TH551: Hyötykuorma 51 tonnia, standardikapasiteetti 28 m³, perusmoottori Volvo TAD1642VE-B, ilmoitettu teho 515 kW (vaihtoehtona Tier 4i Volvo TAD1662VE, ilmoitettu teho 515 kW), huippunopeus 37,5 km/h, pituus 11,35 m, leveys 3,2 m, korkeus 3,15 m ja ulkopuolinen kääntösäde 9,35 m.

TH663: Hyötykuorma 63 tonnia, standardikapasiteetti 36 m³, perusmoottori Cummins QSK19, ilmoitettu teho 567 kW, huippunopeus 42,5 km/h, pituus 11,58 m, leveys 3,48 m, korkeus 3,46 m ja ulkopuolinen kääntösäde 9,35 m.

Lue seuraavaksi