Uutiset

Työkoneet

Sandvik DC125R monipuolisiin kohteisiin

Vaativiin, jo rakennetun ympäristön louhintoihin keskittynyt Teemu Konttinen suorittaa erilaisia louhintatöitä pääasiassa Keski-Suomessa. Yhden miehen yritys tekee poraukset ja louhinnat, tarvittavat kaivutyöt tekee yhteistyökumppanit. Keskeinen työkalu Konttisella on uusi, viime keväänä ostettu Sandvik DC125R -poravaunu.

Louhintatöitä Konttinen on tehnyt samalla kuviolla pian kymmenen vuoden ajan. ”Töitä on piisannut hyvin. Keväät ja kesät ovat vallan kiireisiä, mutta usein syksyisinkin tulee ruuhkaa töissä. Nyt tänä syksynä töitä on sopivammin. Toki lumikaan ei minua haittaa, saattaa vähän hidastaa töitä, mutta kyllä homma käy talvellakin”, kertoilee Konttinen.

”Louhinnat ovat melkein aina minulla rakennusten vierellä. Se vaatii oman osaamisensa ja esimerkiksi lähellä olevien rakennusten kunnon dokumentointi ennen louhintaa on minulle hyvin tärkeä osa työtä”, kertoo Konttinen. ”Usein louhintaa joutuu tekemään aivan uusienkin talojen vieressä, kun viemäreitä ja lokakaivoja tehtäessä tuleekin kallio vastaan.”

Uuden laitteen myynyt Hemmo Ruusuvuori Sandvikilta kertookin että DC125R ja edeltävät Commandot ovat olleet varmatoimisia poravaunuja, joka selittää niiden suosion louhinta-asiakkaiden keskuudessa. Monet DC125R poravaunun uudistukset on tehty markkinoilta tulleiden toiveiden pohjalta eli suunnittelussa on huomioitu vahvasti operaattorin näkökulma. Laitekauppa on käynyt hyvin suhdanteisiin nähden, toteaa Ruusuvuori.

Poraukseen Konttisella on käsikalustokin, mutta lähes aina reiät hän poraa poravaunulla. Aikaisempi poravaunu oli tämän nyt keväällä hankitun vanhempaa sukupolvea edustava vaunu, eli Commando 120 R. ”On tämä tuosta edeltäjästä kehittynyt. Esimerkiksi huollettavuus on parantunut huomattavasti”, kiittelee Konttinen ja esittelee vaunun kyljessä olevaa luukkua, jonka takaa löytyvät öljyproput kootusti.

”Myös navat saa nyt huollettua ulkoapäin ja ovathan ne entistä järeämmätkin.”

Kokemuksia Konttinen oli ehtinyt hankkia DC125R:stä parin sadan moottoritunnin verran.

Uutukaisessa on monia muitakin entistä kehittyneempiä seikkoja kuin pelkästään huollettavuus. Konttinen kehuu lisäksi uutta lusta-automatiikkaa. ”Tällä ei kruunu jää kiinni yhtä helposti kuin vanhemmalla versiolla, sillä tunnustelu on tehokkaampaa. Uutta on myös, että uudelleen poraukseen lähdettäessä poraus tapahtuu ensin puolella teholla koetellen, jolloin uusi lähtö saadaan toimimaan entistä paremmin.”

Konttinen on havainnut, että uuden vaunun imuri on entistä pienikokoisempi, mutta silti tehokkaampi.

Keväällä hankitussa vaunussa on vielä syksyllä ensilumien aikaan ensimmäinen porakanki käytössä, eikä sekään vielä loppusuoralla. ”Kyllä tuolla mennään vielä ensi kesään varmaan puolille välin”, arvelee Konttinen.

Kruunujen teroittamiseen Konttisella ei ole hiomakonetta koneessa, vaan teroitukset hän suorittaa tätä varten hankitulla kuppihiomakoneella. ”Sillä saa hyvän jäljen. Kun kruunut pitää hyvässä kunnossa eikä päästä kulumista liian pitkälle, kestävät kruunutkin pidempään. Ylikulunut nasta napsahtaa helposti poikki.”

Porakalustoissa Konttinen on päätynyt käyttämään Sandvikin kalustoja. ”Ne ovat maailman parhaita. Ovathan ne vähän kalliimpia kuin jotkut toiset, mutta kestävyys on erittäin hyvä ja sitä kautta kokonaistaloudellisuus on näillä paikoillaan.”

Konttisen uusi vaunu on täysradio-ohjattu, kun edeltäjä oli sitä vain puoliksi. ”Tämän pystyy viemään entistä hankalampaan paikkaan radio-ohjauksen ansiosta. Ohjaimen kanssa voi olla siellä mistä parhaiten näkee, mikä helpottaa tarkkaa ajamista huomattavasti. Ohjaimissa on myös hyvä tunto.”

”Tämä Sandvik DC125R on minun käyttööni sopiva laite”, päättää Konttinen.

Juha Kuusjärvi

Katso video – Sandvik DC125R monipuolisiin kohteisiin

Lue seuraavaksi