Uutiset

Työkoneet

Samoter 2017: Hyundailta uutta

Hyundai esittelee parhaillaan käynnissä olevassa Samoter-näyttelyssä pari uutuutta. Ensimmäinen on lyhytperäinen, 2,9 tonnia painava R30Z-9AK. Koneessa on tyvitaitto ja puskulevy vakiona. Moottorina on Kubota D1305, josta tehoa saadaan 18,1 kilowattia. Komponenttien pitkäikäisyyteen on kiinnitetty Hyundain mukaan erikoishuomiota. Esimerkiksi tappien ja laakerien voiteluväliä on pidennetty. Hydraulisuodattimen vaihtoväli on nostettu 1000  ja hydrauliöljyn 5000 tuntiin. Proportionaalisen lisähydrauliikan hallinnan koneeseen saa lisävarusteena.

Voimansiirron nopealla puolella on toiminto, joka pudottaa ajomoottoreiden kierroksia automaattisesti, kun vastus telan alla kasvaa. Ohjaamon pystypalkkeja on kavennettu lisänäkyväisyyden takaamiseksi. Ohjaamon rungon materiaaliksi on valittu vahvempaa terästä. Istuimen alle on lisätty lukittava säilytyslaatikko. Koko vasen vipukonsoli nousee nyt ylös mykistäen hydrauliikan. Samalla kulkutie ohjaamoon on parantunut, kerrotaan Hyundailta.

Toinen uutuus on maailman ensi-iltansa Veronassa saava HL975-pyöräkuormaaja. Se täydentää pyöräkuormaajaperhettä, johon ennenstään kuuluvat mallit HL955, HL960 ja HL 980. Työpaino on 26 500 kiloa ja Stage IV-päästöluokan moottorina on Cummins QSG12 (250 kW). Päästöjä kurittaa partikkelisuodatin. Pakokaasujen takaisinkierrätystä ei tarvita.

Hyundain HL-pyöräkuormaajia on jo useaan otteeseen käsitelty Konepörssinkin sivuilla ja nyt Samoteriin marssitettu uutuus noudattaa samoja teknisiä linjoja. Vakiona on muun muassa tyhjäkäyntiautomatiikka sekä niin ikään automaattinen moottorin sammutus tietyn tyhjäkäyntiajanjakson jälkeen. Lisävarusteena saa viisportaisen voimansiirron, jossa viitosvaihteella on suora lukitusmahdollisuus. Polttoainekulutuksen vähentämiseen tähtäävät muun muassa taloudellista ajoa osoittava ECO-mittari sekä mahdollisuus nähdä polttoaineen kulutuslukemat suoraan näytöltä. Maksimi ajonopeus voidaan rajoittaa välille 20-40 kiloemetriä tunnissa työtehtävän mukaan. HL-sarjan ohjaamo on 10 prosenttia tilavampi kuin aiemmassa mallisarjassa. Sekä HL-sarjan pyöräkuormaajissa että HX-perheen uusissa kaivukoneissa on sama, monipuolista dataa tarjoileva, seitsemän tuuman kokoinen LCD-näyttö.

Vakiona oleva Bluetooth-yhteys sisään rakennettuine mikrofoneineen tarjoaa hands free –toiminnon kuljettajan puhelimelle. Koneessa olevan langattoman verkon avulla myös älypuhelimen näyttö voidaan siirtää ohjaamon monitorille. Uusi näytön kautta päälle/pois kytkettävä toiminto on niin sanottu kuormaajan sylinterien päätyvaimennus. Se hidastaa sylinterien iskun lähestyttäessä päätyä. Näin kuormaajan käyttö tulee pehmeämmäksi.

Kaikkiin HL-malleihin saa joko kaksivipu- tai joystick-hallinnan. HL-perheen pyöräkuormaajissa on vakiona myös Hyundain oma vaaka.

Suomen Telakone Oy edustaa Hyundai-maarakennuskoneita Suomessa.

Lue seuraavaksi