Uutiset

Työkoneet

Röyhkeys lisääntyy konehuijauksissa

Konepörssin joulukuun numeroon oli varattu myös yksi ulkomailta tilattu 24 uudehkon käytetyn koneen ilmoitus. Useat yksityiskohdat johtivat kuitenkin siihen, että tarkemman selvityksen jälkeen päätimme jättää tämän jo etukäteen meille maksetun koneilmoituksen julkaisematta. Tässä yhteydessä emme kuitenkaan erittele näitä tähän tapaukseen liittyviä syitä enempää vaan olemme jättäneet asian mahdolliset jatkotoimenpiteet viranomaisten vastuulle.

Kuluvan vuoden aikana on toimitukseemme tullut yhä enemmän yhteydenottoja, joiden johdosta jälleen muutama varoituksen sana. Yleistyvä koneiden nettikauppa on tuonut mukanaan yhä enemmän myös epäluotettavia toimijoita. Näiden kauppiaiden tarjoukset houkuttelevat edullisilla hinnoilla ja hyvillä selityksillä. Tarkempi selvitystyö kuitenkin paljastaa usein todelliset taustat.

Tekaistuja ilmoituksia, koneitaja kotisivuja

Yhä enemmän eri ulkomaisilla konemyyntisivustoilla löytyy tekaistuja ilmoituksia koneista, jotka ovat todellisuudessa myynnissä aivan jossain muualla jos nyt ovat enää myynnissä ollenkaan. Tekaistuja kotisivuja löytyy myös. Ne saattavat vaikuttaa hyvinkin luotettavilta, mutta totuus voi olla toisenlainen, kuten lehtemme numerossa 7 sivuilla 58 -59 tänä vuonna kerroimme (lehti löytyy luettavana sähköisessä muodossa lehtiluukku.fi palvelusta). Huijareiden röyhkeys tuntuu lisääntyvän, kuten viimeisimmästä esimerkistämme me saimme huomata. Painettuihin lehtiin yritetään myös ilmoituksia, joiden koneet ovat tekaistuja.

Konekauppaa kannattaa tehdä luotettavien toimijoiden kanssa. Halpoja, selvästi oikeasta hintatasosta poikkeavia, koneita kannattaa karttaa. Taustat kannattaa aina selvittää tarkasti, varsinkin jos kone tai myyjä on ulkomailla ja ei ennestään tuttu. Muistakaa, että lahjoja jakaa Joulupukki ja vain jouluna.

Jussi Lehtonen

Näin selvität nettikauppiaan taustoja

Mikäli yrityksellä ei ole omia nettisivuja ja niillä henkilöiden nimiä ja henkilökohtaisia sähköpostiosoitteita, unohda koko juttu. Yksityishenkilöltä ostettaessa paikanpäälle matkustaminen ja koneen mukaan ottaminen on ainoa järkevä vaihtoehto. Yleensä huijareilla ei koneita ole, vaan tiedot ja kuvat ovat kopioitu jostain muualta.

Nettisivutkaan eivät sinänsä takaa mitään. Tutki sivuja. Onko kaikissa myynnissä olevissa konekuvissa erilainen tausta? Yhdessä vuoria, toisessa laakea peltoaukea tai aina erilainen halli. Laita yrityksen nimi Googleen. Joiltain nettipalstoilta saatat löytää huijareista varottavia viestiketjuja. Soita nettisivuilla oleviin numeroihin ja testaa vastataanko niihin tai ovatko ylipäätään käytössä. Älä jatka keskusteluja ennen kuin olet saanut edes jonkun henkilökohtaisen kännykkänumeron.

Reilusti alle yleisen hinta­tason myytävää konetta ei yleensä ole sen hintaisena olemassa.
Mikäli sähköpostikeskustelua ei saada auki henkilökohtaisilla sähköposteilla, pitää epäilyksen herätä. Kaikki gmail ym. yleiset sähköpostipalvelimet eivät nekään herätä luottamusta.
Kysy katuosoite konekauppaan. Laita osoite Googlen katunäkymään ja tutki mitä annetusta osoitteesta löytyy. Taannoin yksi konekauppias antoi osoitteekseen Budabestin Oopperatalon.

Tallenna myynnissä ole­vien koneiden kuvia kiintolevyllesi ja laita ne Googlen kuvahakuun. Sama kone saattaa tällä konstein löytyä sieltä ”oikeasta” konekaupasta oikeaan hintaan.
Kun kaikki on sovittuna, kysy mihin konetta voi tulla katsomaan ennen kauppaa. Tähän huijarit lopettavat yleensä sähköposteihin vastaamisen. Älä koskaan lähetä mitään käsirahoja. OP

Lue myös Tekaistuja nettisivuja, olemattomia koneita -artikkeli

Lue seuraavaksi