Uutiset

Työkoneet

Routa pois huomaamattomasti

Erityisen vaikeaa routakerroksen läpäiseminen on taajama-alueilla, missä liikutaan rakennusten lähellä ja ahtailla kaduilla, joiden alla risteilee runsaasti kaapeleita ja putkia. Iskuvasaralla roudan hakkaaminen ei tule tärinän ja melun vuoksi useinkaan kysymykseen, eikä irti hakattuja,  jäätyneitä kokkareita saa pois kaivannosta kaapeleita ym. rakenteita rikkomatta. Roudan ja jään sulatus on siis ainoa vaihtoehto työn loppuun saattamiselle.

Kaksi mallia

Paikallislämmitin on oiva keksintö edellä mainittujen vaikeuksien voittamiseen. Edeco-Tools Oy markkinoi toista Suomen markkinoilla olevaa konstruktiota eli Wacker Neusonin lämmittimiä. Malleja on kaksi; E 350M ja E 700M.
Niiden idea on yksinkertainen. Tiiviissä, hinattavassa paketissa on aggregaatti, öljypoltin, pumppu, paisuntasäiliö sekä glykooli-/vesiseosta sisältävä letku ja sen sähköisesti toimiva kela. Ideana on, että generaattori tuottaa virran sähköisille komponenteille kuten öljypolttimen sytytykselle ja letkukelalle. Öljypoltin kuumentaa glykooli-/vesiseoksen maksimissaan noin 82 asteen lämpötilaan ja pumput siirtävät nesteen letkuihin. Lämpötila on säädettävissä.
Letkut asetellaan sulatettavan kohdan mukaisesti noin 150-450 millimetrin etäisyydelle jäätyneen maan pintaan. Mitä lähempänä letkut toisiaan ovat, sitä nopeampaa sulaminen tietenkin on. 450-600 millimetrin väleinkin letkut voidaan laittaa, jolloin väliin jäävät routasaarekkeet irtoavat helposti kaivukoneen avulla.
Letkut peitellään kosteuseristys muovilla maaperän kosteana pitämiseksi  sekä eristysmatolla, joka estää lämmön karkaamisen ylös. Valmistajan mukaan lämpöhukka on järjestelmässä vain noin kuusi prosenttia, kun se perinteisillä puhallinlaitteistoilla voi olla jopa 85 prosenttia. Paikallislämmittimellä siis tuotetaan täsmälämpöä sulatettavaan kohteeseen.
Vuorokaudessa voidaan päästä maksimissaan noin 400 millimetrin sulatussyvyyteen. Metrin routa pehmenee lähes viikonlopun aikana. Pienen lämpöhukan ansiosta menetelmä siis on varsin nopea ja taloudellinen. Maksimissaan päästään jopa 400 neliömetrin lämmitysalaan kerralla.
Roudan sulatus ei ole ainoa käyttökohde. Laitteella saadaan lisälämpöä vaikkapa betonivalun lämmittämiseen talvipakkasilla. Myös täyttökerroksien sulana pitäminen onnistuu tarpeen mukaan.
Laitteen katolla on vihreä vilkkuvalo, joka kertoo sen, että laite toimii moitteettomasti.

Mykrä lämmittää

Ulvilalainen, vuonna 1973 perustettu Maanrakennus Mykrä Oy käyttää jo kolmatta talvea, nykyään Edeco-Tools Oy:n edustamaa  Wacker Neusonin paikallislämmitintä. Kyseessä on suurempi malli E 700 M, jossa letun pituus on tyyppinumeron mukaan 700 metriä.
”Tuttu myyntimies silloisessa Wacker Finland Oy:ssä sattui poikkeamaan talossa ja kertoi tällaisenkin laitteen olevan saatavilla. Aiemmin olimme sulattaneet routaa mm. runsaasti energiaa syövillä, hitailla sähkömatoilla sekä myös kaasulämmittimillä. Avotulen käytössä on siinä omat vaaransa ja näin tämäntyyppisen laitteen järkeväksi hankinnaksi. Tosin ensimmäinen talvi oli leuto, eikä silloin päästy opetteluvaihetta pidemmälle. Viime talvi oli kova pakkasiltaan ja tämä talvi on alkanut samanmoisena. Kun Porissa ei ole luntakaan kovin paljoa eristeeksi, niin maa on ainakin katujen alta jäässä jo yli puoli metriä”, valottaa toimitusjohtaja Jorma Mykrä laitteen hankintaan johtanutta historiaa. Hän kertoo tekevänsä investoinnit aina 10 vuodeksi. Elinkaaren aikaiset käyttökustannukset kartoitetaan tarkasti ja huollon sekä varaosien saanti on tärkeä asia. Wacker Neusonin lämmittimessä vankka rakenne sekä tuttu ja luotettava myyntimies olivat Mykrälle kaupan teon vaikuttimina.
”Tunteella näitä konekauppoja usein tehdään.”
”Teemme paljon kaapeli- ja putkikaivantoja kaupungissa. Jo olemassa olevat kaapelit tekevät kaivamisen hankalaksi ja jäätyneenä mahdottomaksi.  Lopetimme juuri  oman viemärityömaan, jossa lämmittimellä sulatettiin maata metrin eli kaapelikauhan leveydeltä. Nyt lämmitin on vuokralla Porin energialla, joka sulattaa pintamaata kaapelikaivantoa varten. 250 millimetriä oli kuulemma sulanut vuorokaudessa kadun alta”, toteaa Mykrä.
”Tämäntyyppisen laitteen avulla myös työn hinnoittelu on helppoa. Koko paketti kulkee auton perässä ja  eristysmatot lavalla. Yksi mies saa laitteen siirrettyä työmaalle ja asennettua paikoilleen. Sähkönsyöttöä ei työmaalla tarvita. Kun sulatuksen pistää päälle perjantaina, niin maanantaina voi tulle kaivamaan sulat maat pois. Ja kun koko homma toimii miehittämättömänä, niin henkilöstökuluja ei tule. Isossa tankissa myös polttoaine riittää viikonlopun yli mainiosti. Hiljaa ja huomaamattomasti toimiva lämmitin ei myöskään vedä puoleensa ilkivallan tekijöitä”, listaa Mykrä edelleen menetelmän etuja.
Mykrä vuokraa laitetta ulos 350 euron vuorokausihintaan.
Maanrakennus Mykrä työllistää 20 henkilöä ja konekalustoon kuuluu mm. 11 kaivukonetta, kahdeksan pyöräkuormaajaa, tiehöylä ja kaksi metsätraktoria. Yrityksen kunniakkaaseen historiaan mahtuu useita merkittäviä urakoita Porin seudulla ja vähän kauempanakin. Yrityksen 35 ensimmäisestä vuodesta on julkaistu kirja. Satakunnan Kansan artikkelipäätoimittajan Tapio Vallinin kirjoittama opus ”Pintaa syvemmältä” käy seikkaperäisesti läpi Jorma Mykrän yrittäjätaipaleen myrskyt ja suvannot.

Mäenpää johtotöissä

Porista löytyy myös toinen vastaava laite. Maanrakennus Mäenpää Oy hankki loppuvuodesta 2010 Wacker Neuson E 700 –paikallislämmittimen. Jarkko Mäenpää sulatti joulun alla kaapeli- ja kaukolämpökaivantoa Porissa. Rakenteilla olevaan puutarhamyymälään viedään energiat maan alla.
”Maa on täällä jäässä noin puoli metriä. Tähän kaivantoon tulee DNA –kaapeli, Porin Energian sähkökaapeli ja vielä kaukolämpöputki. Edellisessä sulatuksessa saimme kertalaakista 100 metriä kaivantoa sulaksi kerralla. Toki 700 metrillä letkua päästään vieläkin pidempään kertasulatukseen, mutta sulaminen on sitä nopeampi, mitä tiiviimmin letkut maan pinnalle latoo”, aloittaa jo vuonna 1969 maarakennushommat aloittanut toimitusjohtaja Jarkko Mäenpää.
”Päädyimme Wacker Neusoniin sen vankan rakenteen takia. Myös hiljaisuus ja tärinättömyys ovat tervetulleita ominaisuuksia. Laitteessa on myös nostokorvat, joiden avulla se voidaan nostaa mihin tahansa. Ennen hakkasimme paljon iskuvasaralla routaa irti, mutta useissa paikoissa se ei kyllä tule kysymykseenkään. Tähän tuli vielä lisähomma. Kaapelikaivannosta risteytyy haara sähkömuuntajalle. Muuntajalta lähtee paksuja syöttöjä joka suuntaan, joten sulattaminen on ainoa keino mennä kaivamaan sen ympäristöön. Maadotusverkkokin muuntajalta löytyy”, jatkaa Mäenpää.
Samalla mies suomii hieman vallalla olevaa käytäntöä kaapelien paikkojen selvittämisessä. Johtotieto Oy:n puhelinlinjat kun kuulemma ovat ruuhkaiset ja sähköpostilla kysely vie liikaa aikaa. Usein maan sisältä löytyy myös jatkoksia johtokieppeineen. Niistä ei kukaan tiedä välttämättä mitään ja aina vahingon sattuessa syy on kuitenkin maarakentajan.
”Useasta paikasta joutuu vielä nykyisin tiedustelemaan maan alle kaivettuja rakennelmia. Tiukat urakat ja nopeat aikataulut kuitenkin vaatisivat, että näytön ja tiedon saisi heti. Näin ei valitettavasti vielä asia ole”, lopettaa Mäenpää.
Mäenpää työllistää kymmenisen ihmistä ja kalusto on monipuolista. Siihen kuuluu kaivukoneita, pyöräkuormaajia, dumppereita ym.
Myös Mäenpää kertoo vuokraavansa paikallislämmitintä lisälämmitystä tarvitseville. Tämän lisäksi hänellä on tarjolla lämmittimen kanssa käytettävä 60 kilowatin puhallin, jolla voidaan lämmittää monipuolisisia kohteita.

Internet-osoitteet:

Lue seuraavaksi