Uutiset

Työkoneet

Rototilt juhlii 30 vuottaan

Roger Norgren ja Anders Jonsson juhlivat 30-vuotisjuhlavuotta suunnittelemalla seuraavaa vuotta, jolloin Rototilt viedään uusille markkinoille.

Kolmekymmentä vuotta sitten syntyi tuote, joka sittemmin muutti koko alaa. Nimittäin 80-luvun puolivälissä keksittiin rototiltti, jolle uumajalaisen Noreco-yrityksen yrittäjä Rune Norgren antoi nimeksi Rototilt.

Rune Norgrenin poika Roger on työskennellyt tuotteen kanssa siitä lähtien ja tällä hetkellä hän toimii myynnin teknisessä tuessa. ”Tämä on ollut uskomattoman inspiroiva matka ja se on kuitenkin vasta alussa. Näen suuria mahdollisuuksia pyöritys- ja kallistustoimintoja ja niihin liittyviä järjestelmiä koskevien ideoiden jatkokehityksessä ja olen täysin vakuuttunut siitä, että isä olisi todella iloinen ja ylpeä siitä, missä olemme nyt ja mihin olemme matkalla”, Roger Norgren sanoo.

Anders Jonsson, Rototilt Group -yhtiön omistaja ja toimitusjohtaja, on samaa mieltä. ”On erittäin jännittävää saada olla mukana matkalla, jolla parhaillaan olemme Rototilt-rototilttimme kanssa. Kotimarkkinoillamme Pohjoismaissa rototiltti on jo itsestään selvä osa kaivukonetta ja olemme nyt valmiit ottamaan seuraavan askeleen maailmalle.”

Kansainvälistä potentiaalia

Vuoden 2014 syksyllä tässä tulevaisuuden satsauksessa otettiin tärkeä askel, kun alkujaan Indexator-konserniin kuulunut yritys alkoi seistä omilla jaloillaan Anders Jonssonin ottaessa vetovastuun. Vuonna 2015 yrityksen nimi vaihdettiin ja Rototilt-tavaramerkki nostettiin osaksi yrityksen nimeä. Tämän muutoksen, johon ei liity sen suurempaa dramatiikkaa, taustalla oli kuitenkin suurempi, pidemmälle tähtäävä päätös tuotekehityksen jatkamisesta ja määrätietoisesta kansainvälisestä panostuksesta.

”Näemme haastavia ja jännittäviä mahdollisuuksia muun muassa Euroopassa, jossa rototilttejä ei vielä käytetä yhtä laajalti kuin täällä meillä, mutta askel askeleelta markkinat alkavat kehittyä”, toimitusjohtaja Anders Jonsson kertoo.

Mutta palataan takaisin Runeen. Rune Norgren perusti Norecon vuonna 1984. Liikeideana oli vuokrata henkilöstöä Uumajassa toimiville teollisuusyrityksille. Samaan aikaan Norgren toimi myös Valmetin (nykyisen Komatsu Forestin) nosturien ja lisävarusteiden sopimusvalmistajana. Hän otti yhteyttä Etelä-Ruotsissa asuvaan keksijään, joka kehitti laitetta, joka pystyi sekä kallistamaan että pyörittämään. Norgren näki, että laitteesta voitaisiin kehittää jotain suurta ja keväällä 1985 Noreco osti tuotteen piirustukset sekä kehitys- ja patenttioikeudet.

”Isä Rune päätti, että tuotteen nimeksi tulee Rototilt”, sanoo Roger Norgren, joka on saanut nähdä keksinnön kasvavan älykkäästä ideasta maailman johtavaksi tuotteeksi, joka on saavuttanut markkinoilla niin vahvan aseman, että sen tuotenimeä Rototilt käytetään usein kuvaamaan kaikkia tuotekategorian rototilttejä – siitä huolimatta, että se on suojattu tavaramerkki.

Kovia aikoja

Vuoden 1986 alussa ensimmäiset rototiltit toimitettiin asiakkaille Uumajan seudulle. Tuote sai hyvän jalansijan markkinoilla ja volyymit kasvoivat nopeasti. Vuosituotantomäärä oli 90-luvun alun laman kynnyksellä noin 200 yksikköä.

Samaan aikaan Vindelnissä Ruotsissa toimiva Indexator etsi uutta suuntaa liiketoiminnalleen. Indexator valmistaa metsäkoneissa käytettäviä rotaattoreita ja se oli kiinnostunut niiden kehittämisestä ja etsi uusia toimintamahdollisuuksia urakointialalta. Indexator alkoi valmistaa Vindelnissä omaa rototilttimalliaan. Testiasiakkaat testasivat useita prototyyppejä esim. Huddig-koneissa ja heidän antamansa palaute oli uskomattoman positiivista.

Samaan aikaan taloustilanne oli vaikea ja Noreco ajautui monen muun yrityksen tavoin taloudellisiin vaikeuksiin. Vuonna 1992 Indexator osti Norecolta liiketoimintakaupalla tuoteoikeudet, Rototilt-tavaramerkin sekä useita teknisiä ratkaisuja.

”Saimme samalla myös runsaasti toimialaosaamista ja useat Norecolla työskennelleet ovat yhä palveluksessamme, mistä olen erittäin iloinen”, Anders Jonsson kertoo.

Innovaatiointoa

Indexatorilla aloitettiin kehitystyö, jossa hyödynnettiin sen omaa prototyyppiä ja monivuotista osaamista hydrauliikasta, tribologiasta ja materiaalivalinnoista sekä Norecolta ostettuja teknisiä ratkaisuja ja patentteja. Markkinoilla oli nyt kysyntää tuotteelle ja samaan aikaan rototilttiä jalostettiin ja kehitettiin edelleen.

”Luonnollisesti kaikki ei sujunut aivan mutkattomasti”, Anders Jonsson myöntää. Rototiltti oli täysin uusi konsepti, jolle ei ollut valmista mallia mitoituksen, materiaalivalintojen, toimintojen jne. osalta. Kaikki oli opeteltava itse ja myös parametrit oli asetettava itse. Tämä oli vaativaa ja haastavaa.

”Meille on edelleen hyötyä tästä innovaatioinnosta, joka oli ominaista kehitystyölle. Testilaboratoriomme oli – ja on edelleen – tärkeä osa tuotekehitystämme sekä tuotetta ja sen käyttöä koskevan osaamisen rakentamista.”

Jo 30 vuotta

Rototiltin kolmea vuosikymmentä on leimannut innovointi. Innovaatiot eivät ole koskeneet vain itse rototilttiä ja sen varusteita vaan myös ideoita, kuinka rototiltti voi luoda uusia mahdollisuuksia urakointialalla.

Tämä 30-vuotisjuhlavuosi tullaan huomioimaan monin tavoin koko vuoden ajan. Vuoden aikana luodaan tietysti katsauksia menneeseen ja juhlitaan merkkipaalua, mutta julkistetaan myös tuoteuutuuksia ja järjestetään aktiviteetteja. Rototilt Group on vakuuttunut siitä, että suurin menestys ovat vielä edessäpäin:

”Olisi mahtavaa, jos rototiltit tekisivät ensi vuonna suuren läpimurron kansainvälisillä markkinoilla, Anders Jonsson sanoo. Pohjoismaiset koneenkuljettajat voivat jo nyt todistaa, kuinka rototiltti on tehnyt heidän jokapäiväisestä työstään kannattavampaa ja turvallisempaa ja haluamme tarjota samat edut tulevaisuudessa myös muille markkinoille. Olemme viime vuosina kehittäneet järjestelmällisesti tarjontaamme uusilla tuotteilla sekä myös vahvemmalla organisaatiolla ja rakenteella, jotta Rototiltin rototiltit olisivat mahdollisimman turvallinen sijoitus asiakkaillemme. Meillä on nykyään tytäryhtiöitä useissa maissa, ja olemme valmiit myynnin kasvamiseen pohjoismaisten markkinoiden ulkopuolella”, Anders Jonsson toteaa lopuksi.

Lue seuraavaksi