Uutiset

Työkoneet

Rotoset – modulaarinen ja yhteensopiva pyöritin

Rotosetin suunnittelun lähtökohtana on ollut kestävyys. Rotoset-pyörittimen vahvat ja reilusti mitoitetut korvakkeet kasvattavat kantopinta-alan suureksi, mikä lisää elinikää merkittävästi. Matala rakenne pitää murtovoiman korkeana ja lyhyet kallistussylinterit mahtuvat ahtaaseenkin kaivantoon rikkoutumatta. Kaksitoimiset sylinterit ovat vaihtoehtona.

Myös rakenteessa ja materiaalivalinnoissa on huomioitu rankat käyttöolosuhteet. Runko on valettu, sylinterien pinta-alat ovat suuria, kääntökehä on laakeroitu tukevasti joka suuntaan ja ruuvipyörä on mitoitettu kestämään täkäläisissä olosuhteissa.

Perusajatuksena on modulaarisuus ja mahdollisimman hyvä yhteensopivuus muidenkin valmistajien tuotteiden kanssa. Sähkösarja on sovitettu siten, että se on yhteensopiva muiden valmistajien sähkösarjojen kanssa, eli esimerkiksi Encgonin sähköliitin sopii suoraan liittimeen. iPD-ohjainta onkin asennettu myös muiden valmistajien laitteisiin ohjaimen laajan käyttömahdollisuuden ansiosta. Alapään liitin on pulttiliitoksella rungossa, joten liitintyypin vaihtaminen käy helposti esimerkiksi NTP 10:stä NTP 20:een. Tämä modulaarisuus mahdollistaa myös varastomallien laajan soveltuvuuden, kun voidaan vain pultata sopiva liitin varastossa olevaan pyörittimeen.

Rotosetissa on vakiona kaksi 80 litran hydrauliikkaläpivientiä pyörivän liittimen kautta. Näin lukitussylinterin lisäksi saadaan toinenkin toiminto, esimerkiksi pihtien toiminto pyörittimen läpi. Lisävarusteena on saatavana korkeavirtausläpivienti 250 litraa minuutissa. Tämän kautta voidaan käyttää suurta öljyvirtausta tarvitsevia lisälaitteita kuten vesakkoleikkuria, harjakonetta, tärylevyä tai pontiniskijää.

Lähes kaikki komponentit ovat omaa suunnittelua ja valmistettu Suomessa. Esimerkiksi lohkot ovat omaa suunnittelua – vain hydraulimoottori ja venttiilit ovat ulkoa tuotuja.

Edistyksellinen ohjausjärjestelmä

Rotosetin ”järki”, iPD-ohjausjärjestelmä, on edistyksellinen ja täysin kotimainen tuote – tehty Pohjanmaalla. Sen avulla voidaan ohjata ja säätää niin työlaitteen kuin peruskoneenkin erilaisia toimintoja, hydraulisten lisäksi myös sähkötoimintoja. Esimerkiksi peruskoneen hydraulipumppua voidaan säätää ohjainjärjestelmällä ilman tietokonetta ja yksikköön on vaivaton lisätä koneen ajo. Nappiohjauksessa (päälle/pois) on vakiona pehmeä kiihdytys ja jarrutus, mikä tekee toiminnoista juohevia ja vähentää paineiskuja.

Samaa iPD-ohjainyksikköä käytetään myös portaattomasti säädettävässä ns. propo-ohjauksessa, joten nappiohjauksen päivittäminen propo-ohjatuksi käy varsin helposti. Propo-ohjauksessa kuljettaja voi säätää helposti ja nopeasti pyörityksen, kallistuksen ja läpimenovirtauksen määrää haluamalleen nopeudelle.

Portaattomia säätöjä varten on useita muistipaikkoja, joten eri kuljettajia tai eri työtehtäviä varten voidaan tallettaa valmiit säädöt. Ylimääräisiä tulo- ja lähtökanavia on useita, joihin voi asettaa vaikka etulevyn toiminnon. Myös erilaisia esiohjelmoituja suoritteita voidaan iPD-järjestelmällä tehdä, kuten esimerkiksi tela-ajon ohjelmointi tiettyyn kaarreajoon, jota onkin käytetty kaapelinvedossa. Vastaavaa telakompensointia voidaan käyttää rinneajossa, jossa kone pyrkii kääntymään alaspäin ilman ohjausliikkeitä. Propo-kahvojen säätö ja kalibrointi tehdään ilman tietokonetta, joten se onnistuu helposti kenttäolosuhteissakin.

Krekolalla yksi ensimmäisistä

Kauko Krekola Oy:llä on ollut Rotoset 23 käytössä vuoden verran. Kuljettaja Markus Mäkelä on tyytyväinen pyörittäjään. ”Kaivuhommissa tämä on erittäin hyvä, säästää lapiomiestä. Kaapeliojilla ojan peitto on huomattavasti helpompaa pyörittäjän kanssa kuin ilman. Käytämme tilttiä vain tarvittaessa ja esimerkiksi kivihommia tehdessämme otamme sen pois välistä.”

Krekolan Rotoset 23 on ensimmäisten kymmenen toimitetun Rotoset-tiltin joukosta. ”Pieniä lastentauteja on esiintynyt, mutta huoltopalvelu on toiminut moitteetta ja nopeasti.”

”Tämän saa pelaamaan kuten kukin haluaa”, kiittelee Mäkelä.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi