Uutiset

Työkoneet

Rotarent Oy – urakoitsijan vuokratalo

Takavuosina konevuokraus miellettiin yksinomaan minikoneiden asiaksi. Suurempi konekalausto on Suomessa perinteisesti omistettu. Vuokraustoiminta on nykyään kuitenkin kasvanut maarakennuskoneissakin yhä raskaamman kaluston suuntaan.

Rotarent on yksi tämän sektorin uranuurtajista Suomessa. Tälläkin hetkellä Rotarentin peruskalusto koostuu pyörä- ja tela-alustaisista kaivukoneista sekä pyöräkuormaajista. Myös Nissan-trukkeja (kuva) on reilusti vuokralle annettavaksi.

Rotarentin emoyhtiön Rotatorin henkilöstöjakauma nojautuu vahvasti jälkimarkkinoinnin suuntaan. Yhteensä 110 ihmistä hoitaa huoltoa, varaosia ja teknistä tukea. Yhtiön perusedustukset ovat olleet talossa kauan ja kanta on kasvanut Suomessa suureksi. Jälkimarkkinoille              on siis kysyntänsä.

”Toimiva ja vahva jälkimarkkinointi on vuokraustoiminnan ehdoton vaatimus. Asiakkaat vuokraavat koneet tiettyyn hintaan ja sopimus takaa heille huollot ja korjaukset heti, kun huoltotarvetta tai muita ongelmia ilmenee”, aloittaa Rotarentin vuokraustoimintaa vetävä myyntipäällikkö Ari Lepistö (kuvassa alhaalla vasemmalla).

Konevuokrauksesta on tullut osa Rotatorin ja Rotarentin normaalia liiketoimintaa. Vuokraaminen on myös keino tutustua konemerkkiin ennen ostopäätöstä.

”Raskaan kaluston vuokraaminen tarjoaa keinon tasoittaa omia työhuippuja järkevästi. Oma kalusto saa työskennellä hyvällä käyttöasteella, kuten on tarkoituskin. Vuokrakone otetaan väliaikaiseen tarpeeseen, eikä sitä tarvitse pitää yhtään päivää itsellä vailla työtä.”

Rotarentin kaluston hallinta, niin maarakennuskoneiden kuin trukkienkin  tapahtuu seurantajärjestelmän avulla. Googlen karttapohjalta näkee kätevästi koneiden sijaintipaikat, tunnit, huoltojen tarpeet ym.

”Seurantajärjestelmä on ehdoton kaluston hallinnassa. Meillä on edelleen joitakin vanhoja koneita ilman järjestelmää. Tästä lähin jokaiseen Rotarentin uuteen koneeseen tulee seurantajärjestelmä”, valistaa Lepistö.

Rakennus ja Maansiirto Kumpula Oy käyttää toiminnassaan lähes yksinomaan vuokrakalustoa ja aliurakoitsijoita. Omassa kalustossa on vain yksi kaivukone. Henkilökuntaa on noin kymmenen.

”Meillä on tällä hetkellä Rotarentiltä vuokralla kaksi konetta: Hitachi 210 ja lyhytperäinen 225 USRLC. Olemme ottaneet politiikaksi sen, että emme omista koneita. Se antaa tiettyä joustoa ja pelivaraa kaluston hallintaan. Vuokraaminen on myös helppo tapa, sillä Rotarentin huolto pelaa nopeasti ja ajallaan”, kertoo työpäällikkö Kyösti Kumpula työmaalla Laajasalossa

Myös teollisuudelle konevuokrauksesta löytyy varma tapa toimia.  J.M. Huber Finland Oy käyttää Taavetin tehtaallaan Hitachi ZW180-pyöräkuormaajaa natriumsilikaatin eli vesilasin käsittelyssä. Pyöräkuormaajalla sitä kannetaan kasaan, tuotantoon ja lastataan myös autoihin kuljetettavaksi yrityksen toiseen tehtaaseen. Renkaat on päällystetty ketjuin, sillä alkuvaiheessa vesilasi on 400 asteista ja erittäin teräväsärmäistä.

Lue myös Trukit osana Rotarentiä.

Lue koko artikkeli Konepörssistä 12/2013 tai Lehtiluukusta.

Lue seuraavaksi