Uutiset

Työkoneet

Romu Keinänen ostaa ja myy kaikkea metalliromua

Romualan ammattilainen, Romu Keinänen Oy tunnetaan monipuolisena ja nopeana metallien vastaanottajana ja toimittajana. Yritys on keskittynyt pääasiassa mustaan rautaan, mutta eri metallilaadut ja pienet purkutyöt hoidetaan ammattitaidolla. Materiaalivirta on voima, joka pitää tämän alan yrityksen pystyssä. Materiaaleja käsitellään vuodessa yli 44 tuhatta tonnia. Toimipisteet sijaitsevat Espoossa ja Karjaalla.

Espoossa lajitellaan, paalataan ja leikataan. Kaikki leikattava metalli siirtokuormataan Espoossa, siellä myös vastaanotetaan kaikkea metallia, suurempia eriä kannattakin tarjota suoraan Jyrille. Sähkö- ja elektroniikkaromua otetaan vastaan molemmissa toimipisteissä. Varastoitavat tavarat ovat pääasiassa Karjaalla. Kuljetuskustannuksissa säästyy sekä rahaa että luonnonvaroja, kun turhat siirrot saadaan minimoitua, toteaa Jyri. Espoo toimii syöttöpisteenä Karjaalle, jonne materiaalit ajetaan rekoilla. Karkean lajittelun jälkeen eri materiaalit pakataan kontteihin, joiden osoite on Hitsaajantie, Karjaa. Värilliset metallit hoidetaan Espoosta käsin. Karjaalla tehdään tietyt polttoleikkaustyöt.

44 000 tonnia materiaaleja lähtee vuosittain kierrätykseen ja käytettäväksi uudelleen. Jyrin mukaan nyt on ollut seesteistä, muutamaan vuoteen ei tapahtunut oikein mitään uutta alalla. 2012 lähtien suunta on ollut parempaan, kasvua on tullut viime vuodesta yli 50 tonnia. Romu Keinänen on työllistänyt tänä aikana kolme ihmistä enemmän. Purkuprojektit ovat Romu Keinäselle tuttuja eri puolilla Etelä- ja Keski-Suomea. -Kun on kysymys purkuhommista, varmasti miten homman saa hoidettua kustannustehokkaasti. Esimerkkinä kannattaa mainita Sipoon lämpövoimalaitos, joka tehtiin viimeksi. Keräsimme, lajittelimme ja kierrätimme sieltä saadun metalliromun ja muut hyödynnettävät materiaalit kuten esim. raudan, betonin ja puun. Purkutyömailta saatujen kierrätettävien materiaalien talteen ottaminen pienentää merkittävästi ekologista jalanjälkeä.

Painotus Romu Keinäsella on tuottaa terästehtaille raaka-aineita. Tästä syystä tarvitaan suuria määriä raskasleikattavaa terästä. Se on merkittävä osa toimintaa, kierrätysteräs on niin  tärkeä raaka-aine monille tehtaille. Karjaalla kapasiteettia löytyy, määrät ovat olleet vakiintuneella tasolla ja liikevaihto on kasvanut tasaisesti.

Kierrätysraaka-aineen käyttäminen säästää kiistatta energiaa ja luonnonvaroja. Samalla kun kierrätysraaka-aineet palautetaan luotettavasti dokumentoituina takaisin teollisuuden ja maarakennusalan käyttöön tai poltettavaksi, vähennetään oleellisesti luontoa kuormittavan jätteen määrää, kertoo Jyri Keinänen. Kaikki purettava materiaali, jota itse emme käytä toimitetaan asianmukaisiin vastaanotto pisteisiin, joita sijaitsee useilla paikkakunnilla. Viemme paikalle purkukaluston, suoritamme purkamisen ja lajittelemme materiaalit. Metallit, kiviaines,  asfaltti ja betoni kerätään talteen. Lajitteleva purku kannattaa ja säästää. Materiaalit kuljetetaan jälkikäsittelyyn eri kyydeillä. Etukäteen tehty kartoitus on perusedellytys tässä hommassa.

Janne Majara

Lue seuraavaksi