Uutiset

Työkoneet

Riikonen Joensuu – konepaja-ammattilaiset taitavat raudan

Tänään noin 90 henkeä työllistämällä pyöritetään 15 miljoonan liikevaihtoa. Toiminnan laajuudesta kertoo jotain sekin, että eri toimipisteissä rautaa jalostetaan 200 rekkakuormaa vuodessa eli noin kuusi miljoonaa kiloa. 30 vuotta sitten asia oli vielä toisin.
”Isä lopetti maansiirtourakoitsijana vuonna 1975. Aloitimme henkilöautojen korjaustoiminnalla kotipaikassa, noin kahdeksan kilometriä Joensuun keskustasta. Vanhasta parakista remontointiin ensimmäinen korjaamo mm. eristämällä seinät armeijan patjoilla. Tosin autoista ei sisäpuolelle sopinut kuin etupää”, muistelee veljessarjan toiseksi nuorin Jari (47 v.).
”Siinä autoja rassaamalla tekniikka alkoi tulla tutuksi ja vuonna 1981 perustimme yrityksen eli Konekorjaamo J & T Riikosen. Koska me nuorimmat veljekset olimme vielä alaikäisiä, piti nimessä käyttää vaan kahden täysikäisen eli Juhan ja Timon nimikirjaimia. 80 –luvun lopun laman iskiessä päälle rakensimme 600 neliömetrin hallin tänne Joensuuhun eli aloitus oli pahimpaan mahdolliseen aikaan. Miljoona markkaa velkaa muutaman sadan tuhannen liikevaihdolla piti työn touhussa”, muistelee Jari nyt 20 vuoden takaista taantumaa hymyssä suin.
90 –luvun alussa kaksi asiaa nosti kuitenkin nopeasti Riikosten liikevaihtoa. Huoltosopimus Keslan kanssa ja muutto Joensuun talousalueelle pistivät vauhtia bisneksiin. Myös ensimmäisiä ulkopuolisia työntekijöitä palkattiin jo samoihin aikoihin.
”90 –luvun alussa tuli kuvioon mukaan puuautojen varustelua. Päälirakenteiden rakentaminen alkoi silloin ja on tärkeä osa liiketoimintaamme edelleen. 90 –luvun puoliväliin ajoittui edelleen yksi merkittävä asia eli solmimme sopimuksen osavalmistuksesta Timberjackin kanssa. Tuolloin konepajapuoli alkoi vahvasti kehittyä ja aloimme mm. polttoleikata yhä enemmän. Entinen Timberjack eli nykyinen John Deere Forestry Oy on nykyään tärkein konepaja-asiakkaamme. 70 prosenttia liikevaihdosta tuleekin meillä konepajatoiminnoista. Uusi, tammikuussa 2010 avattu Teräspalvelukeskus Joensuun Sirkkalassa palvelee juuri mm. John Deereä ja myös muita metallialan yrityksiä ympäri Suomen. Sieltä pystymme toimittamaan eri teräslaatuja plasma-, viiteplasma- sekä laserleikattuna ja särmättynä tai sinkoraepuhallettuna. Olemme investoineet viime vuosina reilusti tuotantoon ja koneisiin”, valistaa Juha Riikonen edelleen.

Kaikki teräksestä

Uusi Teräspalvelukeskus siis sijaitsee 3000 neliömetrin vuokratiloissa aivan Joensuun keskustan tuntumassa. Vanhalla alueella eli Helatiellä sijaitsee toinen konepaja, jossa tehdään niin ikään kaasu- ja plasmaleikkausta sekä särmäystä. Myös omat Riiko –tuotteet sekä muut päälirakenteet  valmistetaan ja kootaan Helatiellä.
Täällä on myös halli, jossa on upouusi pulverimaalauslinja. Veljeksillä on helatiellä niin ikään raskaan kaluston korjaamo, jossa korjataan ja varustellaan mm. puutavara-autoja sekä korjataan muuta auto- ja maansiirtokalustoa tarpeen mukaan. Yhteensä Helatiellä hallitilaa on Riikosilla käytössä noin 6000 neliötä.
Omina yrityksinään ovat vielä NC –Welding Oy (perustettu 2006) ja CNC –Machining Oy (perustettu 2007).  Nimensä mukaisesti NC Welding Oy:n päätoimiala on metallitöiden alihankinta, joka koostuu pääosin hitsaus- ja levytöistä. CNC –Machining Oy  tarjoaa asiakkaille koneistuksen lisäksi 3D -suunnittelun, poltto- sekä laserleikkauksen, särmäyksen, hitsauksen ja maalauksen sekä näiden osakokonaisuuksien avulla vaikka valmiin tuotteen.
Varsin monipuolisesta palvelukokonaisuudesta siis on kysymys ja Riikonen on varsin merkittävä konepajarypäs Itä-Suomessa. Töitä yrityksellä on tällä hetkellä hyvin. Esimerkiksi hitsaamo ja koneistamo pyörivät kahdessa vuorossa ja särmäyskin osittain.
”Muistissa on kyllä vielä suosi 2008, jolloin liikevaihto putosi meilläkin kolmasosaan lokakuusta marraskuuhun. Tuo jakso ainakin opetti sen, kuinka vaikeaa on ennustaa edes muutaman kuukauden päähän”, toteaa Riikonen.
”Meillä on vakioasiakkaat, joille toimitamme niin yksittäisiä osia kuin valmiimpia kokonaisuuksia. Laaja asiakaskunta erilaisine tuotteineen on raaka-aineiden optimi käytön kannaltakin tärkeää. Kun suunnittelijalla on käytössä paljon erikokoisia kappaleita, pystytään levyt käyttämään mahdollisimman tarkasti niin, että hukkamateriaalia ei synny kovin paljon. Tämä on tietenkin myös asiakkaan etu. Veikkaisin, että tuotannossa meillä on tällä hetkellä tuollaiset 20.000-30.000 erilaista osaa.”
Myös raskaskonekorjaamo pyörii täydellä kapasiteetilla ja hallin ovista tulee ja menee autoja ja koneita. Se vastaa noin 10-15 prosentin osaa koko liikevaihdosta.

Omat Riiko -tuotteet

Jari Riikonen vastaa yrityksessä omien Riiko –tuotteiden tuotekehityksestä, myynnistä ja osin myös suunnittelusta. Pitkä käytännön kokemus edesauttaa ratkaisuja haettaessa.
Esimerkiksi Riiko –puutavaravarustus tunnetaan automiesten keskuudessa.
Puutavaravarustus on syntynyt Jarin mukaan  täysin asiakaslähtöisesti. Protoversioiden jatkokehittäminen on tapahtunut tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa vuodesta 1994 alkaen. Puutavarankuljetukseen suunniteltu varustus sisältää puutavara-autoon tehtävät runkorakenteet, suojasermin, pankkojen asennuksen, nosturin siirtotelineen sekä hydrauliikkajärjestelmän.
Omat Energy –tuotteet tarjoavat ratkaisut mm. hakkuujätteen ja energiapuun kuljettamiseen.
”Energy Truck voidaan rakentaa minkä tahansa kuorma-automerkin ”nuppiin” sopivaksi. Lavan pituus voi olla 6-8 ja korkeus autosta riippuen 3-3,2 metriä. Uuden auton varusteluun sisältyy useimmiten apurunkopaketti, hydrauliikkajärjestelmä sekä nosturin kiinnitysrakenne. Käytetyn ”nupin” tai esimerkiksi vanhaan puutavara-auton tehtävä uusi varustelu räätälöidään asiakakan tarpeen mukaan”, kertoo Riikonen.
Edelleen Jari toteaa, että Energy Truck on kehitetty optimaaliseksi keveyden ja tilavuuden suhteen. Kuormausta helpottaa lavan sisään liukuva rakenne. Energy Truck -varustelu sopii monenlaisiin kuljetuksiin, joihin kaivataan maksimaalista tilavuutta. Yhdessä Energy Trailerin kanssa se on edullinen ratkaisu esimerkiksi juuri hakkuujätteen ja energiapuun kuljettamiseen.
Tämän lisäksi Riiko –tuotemerkin alla on vuosien mittaan valmistettu erilaisia lava- ja alustarakenteita kappaletavaran, puun ja maa-ainesten kuljettamiseen. Vakiintuneiden mallien lisäksi Riikoset tekevät erikoismitoituksia ja erikoisvarustuksia tarpeen mukaan.
Joensuulaisveljekset valmistavat vielä nostureiden kiinnittämiseen tarvittavia peräasennustelineitä, jotka räätälöidään auton ja nosturin tarpeiden mukaan joko sylinterilukituksella tai kiinteänä rakenteena. Riiko –kauhoja on saatavilla mm. kaivukoneisiin, pyöräkuormaajiin ja kurottajiin.
Internet–osoitteet: