Uutiset

Työkoneet

Renkaat kiertävät ennätystahtiin

”Edellisvuoteen verrattuna renkaiden keräysmäärä kasvoi 18,6 prosenttia. Renkaat kiersivät aiempaa vilkkaammin sekä ammattiliikenteessä että yksityisautoilussa”, toteaa Suomen Rengaskierrätys Oy:n toimitusjohtaja Risto Tuominen.

”Viime vuonna renkaita toimitettiin hyötykäyttöön reilut 52 000 tonnia, joten osin pääsimme purkamaan myös kertyneitä varastoja. Käytöstä poistettujen renkaiden suurimmat hyötykäyttökohteet ovat edelleen maanrakennusalalla. Monen vuoden tauon jälkeen renkaita hyödynnettiin myös energialähteenä”, jatkaa Tuominen

Rengasrungot pyritään ensisijaisesti käyttämään uudelleen pinnoittamalla tai hyödyntämään ne materiaalina. Renkaat ovat erinomainen materiaali esimerkiksi meluvalleissa, routaeristeissä ja kaatopaikkojen rakenteissa. Rengasrouhe toimii puolestaan mainiosti ratsastuskenttien joustokerroksena ja urheilukenttien pintarakenteena.

Renkaille kehitetään jatkuvasti uusia hyödyntämistapoja, sillä esimerkiksi suljettavia kaatopaikkoja on entistä vähemmän. Muun muassa räjäytysmatot toimivat myös metsäautoteiden väliaikaisena rakenteena. Varsin lupaavalta näyttää myös rengaspaalien käyttö rauta- ja maanteiden tärinäsuojauksessa.

Suomessa hyödynnetään lähes kaikki käytöstä poistetut renkaat, sillä kierrätykselle asetettu 90 prosentin hyödyntämistavoite toteutui jo toiminnan alkuvuosina.

”Kierrätysmäärät ovatkin Suomessa kansainvälistä huipputasoa”, kehaisee Tuominen.

Lue seuraavaksi