Uutiset

Työkoneet

Rammer vasararusnauksessa Pampalossa

Ilomantsilainen Arskan Kone on varsin monipuolinen liikkuvan kaluston parissa toimiva yritys. Yhtenä haarana on urakointi Pampalon kaivoksella ja sinne on yrityksen monitaitoisessa korjaamossa varusteltu rusnausta varten kaivukone. Rusnaus tehdään Rammer-vasaralla, josta on saatu erittäin hyvät kokemukset.

Arskan Koneen urakka Pampalon kaivoksella on alkanut syksyllä 2010. Urakkaan kuuluu monipuoliset palvelut kaivoksella, erityisesti sen maanalaisella osalla. Kivenajo on eri urakassa ja avolouhoksella urakoitsijana toimii Lemminkäinen.

Arskan Kone Oy:n toimitusjohtaja Ari Haapalainen on huomannut, että rusnaus on haastava työ kalustolle. ”Vehkeet eivät tahdo millään kestää siinä hommassa. Sitä touhua on nyt kehitetty kaksi vuotta ja vihdoin kalusto alkaa olla työhön sopivaa.”

”Yleensä rusnaus tehdään piikillä, mutta siinä touhussa puomisto on erittäin lujilla. Hydraulisella iskuvasaralla saadaan rasitukset pienemmiksi. Ongelmana vain on, että kiveä saa naputtaa vaikka maanpinnalle asti, jos ei saa tuntumaa sitä, mikä kivi on irtonaista. Tarkoitushan on vain saada putoamassa olevat kivet pois, ei louhia.”

”Tärkeää on saada iskuvasaralla tarkka tuntuma kiveen. Sopivilla säädöillä sen kyllä kuulee mikä kivi on irti, mikä ei. Siinä kokeilimme monia erilaisia vasaroita ja kehitimme peruskoneen hydrauliikkaa”, selittää Haapalainen.

Kaivoksen kallio-olosuhteet vaihtelevat sen mukaan, mennäänkö sivukivessä vai malmissa. Sivukivi on kovaa, mutta malmi heikompaa. Siten iskuvoiman säätö täytyy toimia tarkasti ja hyvällä tuntumalla ohjaamossa istuen.

Kuljettaja Joona Laakkonen (kuvassa) on saanut hyvän tuntuman kiven lujuuteen tarkoitukseen huippuunsa viritetyllä rusnauskoneella.

”Lopulta Sandvikin kanssa kehitettiin vasara tähän työhön sopivaksi. Rammer 522 saatiin toimimaan tässä työssä parhaiten. Peruskoneeksi valikoitui Takeuchi, jonka puomisto ja rakenne ovat ylivoimaisia tähän työhön. Propo-ohjatulla hydrauliikalla isku saadaan säädettyä sopivan hiljaiseksi, jolloin voidaan koputtelemalla kuunnella mikä kivi on irtonainen. Nyt viimeisen kuukauden on ollut Rammerin vahva piikki käytössä ja tämä yhdistelmä tuntuu toimivalta”, kertoo Haapalainen.

Kaivosurakoinnissa keskeisten koneiden toimintavarmuus pitää olla kunnossa, sillä niiden toiminnan halvaantuessa pysähtyy koko ketju. Myös rusnaus on keskeinen työvaihe, sillä työturvallisuusasioissa kaivoksessa ollaan hyvin tarkkoja. Siten myös iskuvasaran on oltava toimintavarma.

Tyytyväisiä kaivoksella

Arskan Koneen varustelema rusnauskone on kiinnittänyt huomion myös tilaajan puolelta. ”Rusnaus käy nyt nopeasti ja tehokkaasti iskuvasaran avulla”, todistaa kaivosinsinööri Sampo Hirvonen, jonka kanssa käymme kaivoksessa katsomassa konetta. Myös koneen kuljettaja Joona Laakkonen pitää ratkaisua hyvänä. ”Tällä pystyy lyömään ihan hiljaa kiveen, jolloin sen kyllä kuulee, jos kivi on irti.”

”Kaivospuolen koneissa olisi vielä paljon kehitettävää”, miettii Haapalainen. ”Siellä on vielä koneissa paljon vanhoja jäänteitä, joita voisi kehittää nykyaikaiseen malliin.”

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi