Uutiset

Työkoneet

Räjähde-etsintäkoirat valmiina palvelukseen

—- Kuva: Kia Viirret —-

Swerock ja International K9 Institute käynnistivät tammikuussa erikoisetsintäkoirien koulutuksen räjähteiden tunnistamiseen Swerockin kiviainestyömaalla Salossa. Koulutus, testaus ja käyttö kiviainestyömailla ja kaivoslouhoksissa on tuottanut niin lupaavia tuloksia, että uusi polvi räjähdekoiria on jo kasvamassa.

Swerock on Suomen suurin avolouhija kaivosten ulkopuolella. Työmailla käytetään räjähteitä kallioperän rikkomiseen. Kaikista varotoimenpiteistä huolimatta räjäytyksen jälkeen kallioon saattaa jäädä räjähdysaineita. Swerock otti ensimmäisenä Suomessa käyttöön räjähteet tunnistavat koulutetut koirat tavoitteenaan parantaa turvallisuutta kiviainestyömaillaan. Yhteistyökumppanina on erikoisetsintäkoiria kouluttava International K9 Institute Ltd Oy Salosta.

Räjähde-etsintäkoirien käyttö lisää työturvallisuutta, ehkäisee taloudellisia menetyksiä louhinnassa ja on kustannustehokasta. International K9 Instituten räjähde-etsintäkoirat työskentelevät niin kiviainestyömailla kuin kaivoslouhoksissakin ympäri Suomen. Tulokset ovat olleet niin lupaavia, että lisää räjähde-etsintäkoiria on jo kasvamassa.

”Räjähde-etsintäkoirien käytöstä saadut onnistuneet tulokset ovat tinkimättömän työn ja työympäristön tulosta. On ollut ilo toteuttaa koulutus työturvallisuuden edelläkävijän Swerockin todellisessa työympäristössä koirien käyttövarmuus varmistaen”, kertoo erikoisetsintäkoirien kouluttaja Tanja Karpela International K9 Institutesta.

”On ollut hienoa seurata vierestä koirien ja kouluttajien matkaa alusta tähän hetkeen. Koirien ja kouluttajien työskentely on ollut vakuuttavaa. Tämä on suuri asia turvallisuuden parantamisessa”, toteaa kehitysinsinööri Jussi Kiviniemi Swerockilta.Lue seuraavaksi