Uutiset

Työkoneet

Raivausliike Nikko louhii ammattitaidolla

Raivausliike Nikko on vuonna 1975 perustettu laihialainen louhinta-alan yritys, jonka päätoiminta-alueet ovat Pohjanmaa sekä pääkaupunkiseutu. Noin 20 henkilöä työllistävä yritys on konekalustossaan aina panostanut laatuun ja kaikissa työtehtävissä käytetään vain laadukkaita ja tehokkaita koneita. Syyskuussa Nikon kalusto täydentyi erityisesti ahtaisiin kaupunkiolosuhteisiin soveltuvalla Takeuchi TB 290 -kaivukoneella, johon on yhdistetty Junttan ExcaDrill 25A -poralaitteisto.

Takeuchin ja ExcaDrillin yhdistelmä saapui Laihiaan suoraan Metko-näyttelystä ja vuoden loppuun mennessä koneella on ehditty urakoida jo yli 300 tuntia. Takeuchi kutsutaan paikalle aina kun on tarvetta pienen kokoiselle, mutta samalla kuitenkin tehokkaalle yhdistelmälle. Nikolla tämän kaltaisia työkohteita on ollut runsaasti lähinnä Vaasan keskustassa, jossa koneen näppäryys ja kumitelojen hellävaraisuus ovat tulleet usein tarpeen. Joulukuussa yhdistelmää kaivattiin aivan Laihian keskustan tuntumassa, jossa oli käynnissä kunnan kanaalityöurakka. Kunnan kaivukone kohtasi kapeassa kaivannossa kallion osia ja Raivausliike Nikon Mikko Kiltinen saapui paikalle poistamaan poraamalla aikaa vievät esteet.

Porari Mikko Kiltinen on Nikolla ollut Takeuchin ja ExcaDrillin pääasiallinen kuljettaja, joten hänellä on jo selkeä käsitys koneen ominaisuuksista. ”Ketteryyttä vaativissa kivien poistoissa ja avolouhinnoissa yhdistelmällä pärjää tehokkuudessa jopa poravaunulle. Enemmän voimaa vaativat urakat ovat tietenkin asia erikseen, mutta Takeuchin vaikka kuorma-autolla tapahtuvan helpon siirrettävyyden kautta olemme voittaneet runsaasti aikaa useissa projekteissa. Välillä pienemmät, mutta kuitenkin urakkaa jarruttaneet poraustehtävät on suoritettu jopa suoraan lavalta käsin”, kertoo Kiltinen. Erityiskiitosta Kiltiseltä saa yhdistelmän helppo siirrettävyys, hyvä etenemiskyky vastaaviin pyörälaitteisiin verrattuna ja nopean sekä näppärän puomin ja tehokkaan vasaran yhdistelmä.

Sekä Takeuchi että Junttan ovat jälleen panostaneet tekniseen kehitykseen ja kuljettajilta vei aluksi jonkin aikaa uusien ominaisuuksien täydellisen hyödyntämisen opetteluun. ”Automatiikka on vienyt porauksen uudelle tasolle, vaikka täytyy myöntää, että varsinkin alkuaikoina tuli usein kaipailtua perinteistä kallistusmittaria. Säädettävyys ja käytettävyys ovat korkealla tasolla, mikä näkyy erityisesti hyvässä työn laadussa”, Kiltinen jatkaa. ”Näkyvyys ohjaamosta on parantunut, mikä on erittäin tärkeää erityisesti ahtaissa työskentelytilanteissa. Myös kuljettajan viihtyvyyteen on kiinnitetty huomiota ja ohjaamon valoisuus, ergonominen työasento sekä hiljaisuus ovat tärkeitä ominaisuuksia jaksamisen kannalta. Lisäksi tehokas ilmastointi lämmitys pitävät olosuhteet miellyttävinä ja ikkunat avoinna kovissakin pakkasissa”, Kiltinen korostaa.

Laihian kanaalityömaalla Kiltinen siirtää Takeuchin nopeasti kohteeseen, josta kaupungille työskentelevät henkilöt osoittavat poistettavan kallion osan. Syvä kaivanto vaatii kuljettajalta tarkkuuttaa, mutta Kiltinen ohjaa ExcaDrillin ongelmitta oikeaan osoitteeseen. ExcaDrillin ulottuva poralaitteisto on nopeasti käyttövalmis ja pora uppoaa kiveen vaivattomasti. Uudistettu imuri kerää pölyn tehokkaasti ja siirtää sen Takeuchin takaosaan sijoitettuun säiliöön. Sekä Kiltinen että Nikon koneiden huolloista paljon vastaava Juha Saarimäki kiittelevät myös uutuuden helppohuoltoisuutta, sillä ylläpitohuollot saa suoritettua nopeasti ja vaivattomasti. Varsinaisia lastentauteja yhdistelmässä ei ole ollut ja miehet toteavatkin Takeuchin ja ExcaDrillin täydentävän Raivausliike Nikon konekantaa erittäin toimivasti.

Lue seuraavaksi