Uutiset

Työkoneet

Railot viivästyttävät naparetkeä

Konepörssissä 5/2013 kerrottiin, kuinka kaksi erikoisvarusteltua Catin D6Ns-puskukonetta ylittävät viisihenkisen miehistön (Ice Team) kanssa parhaillaan Etelämannerta pohjoisesta etelään. Kyseessä on hyväntekeväisyyteen rahaa keräävä maailman kylmin reissu ”The Coldest Journey”.

Konepörssi seuraa tiiviisti tämän uhkarohkean matkan edistymistä täällä nettisivuilla. Matka on edennyt varsin hitaasti ja ryhmä on raportoinut Facebook-sivuillaan vaikeista, railojen täyttämistä alueista. Puskukoneessa oleva maatutka on sekin ollut epäkunnossa, joten hermoja raastavaa railoalueen ylitystä on tehty näköaistiin luottaen. Päivät ovat muodostuneet pitkiksi ja raskaiksi. Auringon valoa on ollut saatavilla pilvettöminä päivinä enää hetkeksi ja nyt alkaakin pimeä talvikausi. Ryhmä uskoo kuitenkin, että railot loppuvat pian ja päivämatkat kasvavat sen myötä.

Suurimmat railot ovat niin leveitä, että kykenisivät nielaisemaan koko puskukoneen kerralla, joten kyse on todellisesta hengenvaarasta ja omien sanojensa mukaan miehet ovat varpaillaan koko ajan. Kuopat ovat niin isoja, että niiden täyttäminen puskukoneella ei tule kysymykseenkään, vaan ne on kierrettävä. Railoalueilla ei myöskään asuin- tai varustekontteja aina voi vetää puskukoneiden perässä, vaan ne vinssataan turvalliseksi tutkittua reittiä yksi kerrallaan eteenpäin. Tästä syystä matkanteko on todella hidasta.

Ja railoja putkahtelee kuin tyhjästä. Facebook-sivuilla ryhmä kertoo yön aikana aivan asuinkontin viereen ilmestyneestä suuresta railosta. Lämpötilat ovat päivisinkin alle -30 pakkasastetta, joten varsin haastavissa oloissa mennään.

Uusimmassa videossaan Ice Team vetää vinssillä 500 metrin päähän jätettyjä polttoainekontteja viikon 20 alkupuolella. Kyseessä on ehkä pisin vinssimatka, mitä Etelänavalla on koskaan tehty. Vetovaijerin jatkoksi on kiinnitetty lähes kaikki käyttökelpoinen liinoista köysiin.

Kontteja yritettiin hakea puskukoneilla, mutta niiden paino aukaisi uusia railoja reitille. Tästä syystä päädyttiin vinssaamiseen. Yhden työpäivän aikana vain kaksi kuudesta polttoainekontista onnistuttiin hinaamaan puskukoneiden luo. Näillä kavereilla on kait nosrsun hermot ja virtahevon voimat. Ihmemiehiä. Torstaina 16.5. kaikkien konttien sitten laskettiin olevan taas yhdessä kasassa.

Lue seuraavaksi