Uutiset

Työkoneet

Räätälöityjä maahantuonteja Avescolta

Uusien ja käytettyjen Caterpillar-koneiden maahantuonnin ja myynnin lisäksi Avesco Oy tarjoaa asiakkailleen myös käytettyjen Caterpillar-koneiden maahantuontia täsmäpalveluna. Siinä Avesco etsii koneen maailmalta, selvittää sen kunnon ja työhistorian, hoitaa logistiset järjestelyt laitteen maahan saamiseksi, suorittaa tarvittavat kunnostukset sekä huollot jatkossa. Palvelupakettiin kuuluu myös rahoituksen tarjoaminen. Konepalveluita Suomen satamissa, sahoilla sekä selluloosatehtailla tarjoava Adolf Lahti Yxpila Ab Oy hankki äskettäin ison pyöräkuormaajan Hollannista Avescon avustuksella.

Suurten maarakennuskoneiden työmaat ovat tyypillisesti kaivoksilla. Muualla niiden käyttö ei ole välttämättä perusteltua eivätkä tilanahtaus sekä korkeat hankinta- ja käyttökulut mitenkään puolla sellaisen hankintaa.

Avesco on aloittanut käytettyjen maarakennus- kuin erikoiskoneiden maahantuonnin asiakaslähtöisenä täsmähankintana. Tässä alkuvuodesta kyseisellä tavalla Adolf Lahdelle hankittu Cat 990H -pyöräkuormaaja. Kone saa Adolf Lahden Pietarsaaren pajalla hieman ehostusta ja lähtee sen jälkeen Koverharin satamaan hiilihommiin.

Uuden suuren koneen hankkiminen esimerkiksi juuri puutavara- ja hiilikenttien koneeksi on mahdoton yhtälö Adolf Lahden operatiivisen johtajan Niko Miettisen mielestä. Mies on urallaan ostanut paljon käytettyjä koneita maailmalta. Nyt kun Avesco tarjoaa tällaista uutta palvelumuotoa, päätti Miettinen hyödyntää sitä. Ensimmäisen läpiviedyn hankintaprojektin tässä vaiheessa Miettinen kehuu jo vuolaasti palvelua. Se tuo hänellekin paljon ”vapaata” aikaa keskittyä varsinaiseen työhönsä, eli Adolf Lahden konekaluston liikkeellä pitoon.

Isotkin miehet näyttävät pikkupojilta massiivisen pyöräkuormaajan edessä. Adolf Lahden Niko Miettinen (oik.) on erittäin tyytyväinen Avescon uuteen palvelumuotoon. Se helpottaa hänenkin arkeaan konehankinnoissa. Vasemmalla Avescon Matti Laaksonen.

Kone Hollannista

Uusien suurten työkoneiden hankinta muualle kuin kaivoksille on yleensä mahdoton paikka, kuten todettua. Hyvän käytetyn löytäminen on se konealan ikuinen haaste. Internet on tuonut kaikki maailman vaihtokoneet lähelle meitä, mutta kun puhutaan kymmenien tonnien rautamöhkäleestä, on perusteltua saada laitteesta lisätietoja ja päästä näkemään laite paikan päällä. Asia korostuu varsinkin suurten erikoiskoneiden hankinnassa.    

Adolf Lahden kohdalla ostoajatus syntyi, kun maailmalta löytyi potentiaalinen ehdokas. Suomessa ei kookkaita vaihtokoneita juurikaan ole, joten katseet suuntautuvat näin nopeasti maailmalle, pääosin Keski-Eurooppaan.

Hollannissa, Rotterdamin satamassa leasing-koneena uransa aloittanut Caterpillar 990H -pyöräkuormaaja (90 t/ 512 kW) vaikutti lupaavalta, joten sitä lähdettiin tarkastelemaan paremmin paikan päälle. Koneen metsästyksestä vastasi Avescon vaihtokonepäällikkö Matti Laaksonen, joka on tuonut urallaan useita käytettyjä koneita maahan. Laaksonen myös hoiti kaikki järjestelyt koneen näkemiseksi Hollannissa.
Avescon palveluun kuuluu myös hankitun laitteen rahtijärjestelyt Suomeen. Laaksosen mukaan tässäkin toimitaan asiakaslähtöisesti. Monilla asiakkailla on kontakteja niin kumirahti- kuin laivarahtipuolella, joita he voivat halutessaan hyödyntää. Adolf Lahden tapauksessa ison Catin kuljetus tapahtui laivarahtina Hollannista suoraan Pietarsaaren satamaan, jossa yrityksellä on korjaamo. Toki koneen saa huollettuna ja kunnostettuna halutessaan vaikka omalle pihalle toimitettuna Avescon järjestelemänä.

Tämä koneyksilö oli saanut takapäähänsä hieman järeämmän puskurin ja jäähdyttäjäpaketin suojaraudan. Ahtaissa paikoissa toimittaessa varsin käytännöllinen lisävaruste. Vaihtokoneissa voi siis olla positiivisiakin yllätyksiä.

Cat 990H

Adolf Lahden ”uusi” Cat 990H -pyöräkuormaaja on vuosimallia 2013. Käyttötunteja sillä on takanaan reilut kymmenentuhatta. Kone täydentää Adolf Lahden noin reilun parinsadan koneen arsenaalia. Pyöräkuormaajien lisäksi on paljon materiaalinkäsittelykoneita kokoluokkaan 30–300 tonnia ja kiviautoja 40–100 tonnin haarukkaan. Pyöräkuormaajia lienee määrältään eniten. Nyt hankittu Cat 990H saa kantaakseen talon suurimman pyöräkuormaajan tittelin.
Koneen mukana tuli samalla myös hollantilaisvalmisteinen Verachtertin 27-kuutiometrinen hiilikauha. Sitä ei saatu Pietarsaaren pajalla vierailun yhteydessä kuviin mukaan, koska se oli juuri tuolloin Adolf Lahden Kokkolan pajalla muokattavana. Pietarsaaressa puolestaan itse pyöräkuormaaja saa pintaansa uutta maalia pienten pellinoikaisujen jälkeen. Käytetystä koneesta kun kerran on kysymys. Koneen moottoriin tai voimansiirtoon ei tarvitse koskea kuin vain määräaikaishuoltojen muodossa.
”Se todettiin jo konetta Hollannissa katsastettaessa”, sanoo Laaksonen. ”Tässä tapauksessa asiakas hoitaa koneen ”fiksauksen” itse, mutta yhtä lailla se tehdään meidän toimesta tarpeen mukaan.”

Adolf Lahden jättiläisellä on jo työmaa tiedossa, kunhan saadaan kaikki kasaan. Kone menee Koverharin satamaan hiilen lastaus- ja siirtohommiin. Siellä se tulee toimimaan kahdessa vuorossa ja laivan saapumisen yhteydessä 24/7-menetelmällä. Yhtenä näinkin suuren koneen hankinnan perusteena Niko Miettinen mainitsee satamassa käytettävät korotetut hiililavat. Isommalla pyöräkuormaajalla työ sujuu nopeammin, kun lastauskorkeutta on hitusen enemmän.

Maailma on hyviä vaihtokoneita täynnä. Tässä juuri äsken maahan saatu Caterpillar 140M AWD -tiehöylä, joka löytyi Tallinnasta. HR-Roads Oy:n Harri Rokka (oik.) kävi noutamassa tämän amerikkalaisen karhun Liedon toimipisteestä, jossa koneeseen oli ensin tehty tarvittavat huolto- ja kunnostustoimet Avesco Oy:n toimesta. Vasemmalla Matti Laaksonen.

Takuu mukaan

Avesco tarjoaa maailmalta hankittuihin käytettyihin koneisiin myös takuun tietyin ehdoin. Ensinnäkin takuun kattavuus on rajattu moottoriin ja voimansiirtoon. Toiseksi takuuajan pituuteen vaikuttavat koneen ikä ja käyttötunnit ostohetkellä. Enimmillään takuuta voidaan antaa maksimissaan kymmenen vuotta vanhoille koneille. Vanhemmille tai yli 10 000-käyttötuntisille ei takuuta myönnetä. Ehdot vaihtelevat myös hieman koneen kokoluokan mukaan.
Avescon tarjoama uusi täsmätuontipalvelu on hyvin asiakaslähtöistä eli koneita etsitään maailmalta asiakkaan tarpeet huomioiden. Koneita käydään paikan päällä katsomassa ja rahdit hoituvat sopimuksen mukaan. Suomesta kun ei aina löydy sopivaa vaihtokonetta, eikä varsinkaan suuria tai erikoiskoneita.

Näin maailmalta metsästys tulee varteenotettavaksi vaihtoehdoksi. Siihen Avesco tarjoaa nyt joustavaa ja kokonaisvaltaista palvelua, jotta kone saadaan työmaalle tänne Pohjolaan. Laaksosen mukaan Suomessa on tällä hetkellä käytössä kymmenkunta Cat 990 -kuormaajaa, joten ihan jokapäiväinen näky se ei ole. Tämän jutun laitteen voi ”bongata” jossain vaiheessa keväällä tien päällä, kun se kuljetetaan lavetilla kauhoineen Pietarsaaresta Hangon Koverhariin. Suunnitelmissa oli myös tuoda kone näytille tämän vuoden Mansen Mörinöille, mutta tapahtuman perumisen johdosta se jäi nyt suurelta yleisöltä näkemättä.
Lue myös: Avesco AG – Baltian kautta Suomeen

Lue seuraavaksi