Uutiset

Työkoneet

Pyöräkuormaajalla sata lasissa

Sweconin projektia ovat tukeneet Volvo CE, Volvo Polestar Racing  ja useat aliurakoitsijat. Nopeusennätys tehtiin Ruotsissa, Anderstorpin moottoriradalla. Pyöräkuormaajan puikoissa nähtiin naiskauneutta. Nimittäin kokenut pyöräkuormaajan kuljettaja Karin Olsson, joka työkseen ajaa Volvo220E-pyöräkuormajaa, hieman pienemmillä nopeuksilla tosin.

Kone rakennettiin viime talvena Volvon Västeråsin tehtaalla varta vasten kootun ryhmän toimesta. Kehitystyötä veti Ronny Lindenborg.

”Tämä projekti oli tosi hauskaa tekemistä kaikkien siihen osallistuneiden kesken”, kertoo Lindenborg.

Peruspyöräkuormaajasta L60G modifioitu nopeushirmu painaa hieman perusmallia vähemmän eli 10 tonnia. Koneen vakavuuden parantamiseksi esimerkiksi vastapainon materiaalia ja konstruktiota on muutettu. Biodieseliä käyttävä Stage IIIB-moottorin teho on tuplattu 120 kilowatista 250:een. Ohjaamossa on ns. ralli-istuin turvavöillä varustettuna. Ohjauspyörä on sekin ns. rallityyppiä. Moottoritilasta löytyy myös automaattinen sammutusjärjestelmä.

28-vuotias Karin Olsson tarttui haasteeseen empimättä.

”Pomo kysyi kerran, haluaisinko tehdä uuden maailmanennätyksen? No miksei, ajattelin. Se kuulosti hieman pelottavalta, mutta myös huvilta. Minä olen aina halunnut kokeilla uusia juttuja”, nauraa Karin.

Maailmanennätyksen tekeminen ei ollut Volvon mukaan ainoa tavoite projektissa. Sillä haluttiin myös todistaa sekä henkilökunnan osaamisen tasoa sekä sitä, että Volvo kykenee tekemään huippusuorituskykyisiä koneita äärimmäisiin olosuhteisiin.

Katso Youtube-video.

Lue seuraavaksi