Uutiset

Työkoneet

Puutarhamulta Oy seulakaupoilla – Helppo siirrettävyys ykköskriteeri

Puutarhamulta tulee pääasiassa kuitenkin käyttämään uutta hankintaansa mullan seulontaan. Pääasiassa konetta siirretään akselilla Sauvo-Raisio. Mobiililla seulalla korvataan kaksi erillistä paikalleen pystytettyä seulaa.

”Tämä seula painaa noin 20 tonnia ja menee tosi kätevästi nippuun. Se on saatettavissa käyttövalmiudesta kuljetuskuntoon 5-10 minuutissa. Kuljetuspituus on noin 13 ja leveys 2,5 metriä, joten omalla kuljetusliikkeemme lavetilla onnistuu siirto paikasta toiseen. Kuljettimet on hydraulisesti ajettavissa nippuun, joten mitään osia ei tarvitse irroittaa kuljetuksen ajaksi”, aloittaa Luotonen.

”Seula tullaan pääasiallisesti sijoittamaan Raisioon, Isosuon jäteasemalle, missä käsittelemme Biovakka Oy:n mädätettä. Turun Kakolanmäen alla sijaitsevasta jätevesipuhdistamosta tuleva mädäte kompostoidaan noin kolmeksi kuukaudeksi aumaan. Sitten se sekoitetaan mullan kanssa ja tätä tavaraa myydään niin yksityisille, yrityksille kuin kunnallisellekin sektorille. Se on meidän pääasiallinen toimialamme.”

”Yksityiset piharakentajat ovat asiakkaina keväällä. Pihat halutaan kuntoon ennen lomia. Kunnallinen sektori taas rakentaa uusien omakotitaloalueiden yhteisiä viheralueita syksyisin, joten kysyntä jakaantuu sesongille tasaisesti. Heinäkuussa mullan kysynnässä on yleensä notkahdus”, selventää Luotonen.

”Multaa ei kovin paljon voi varastoon kasata, sillä se tahtoo painuessaan paakkuuntua. Keväällä kuitenkin multakauppa lähtee liikkeelle ennen kuin vasta kuivumassa olevan mullan seulontaa voi aloittaa, joten jonkinlainen käsikassa kyllä tarvitaan.”

Hiekkaa ja multaa

Yksi seulan käyttökohteista on Kuljetusliike Gunn Oy:n hiekkakuoppa Sauvossa, missä laitetta ajettiin sisään lokakuun lopussa. Ensimmäisenä päivänä Luotonen seuloi salaojahiekkaa. Neljässä tunnissa kasalle kertyi tavaraa noin 400  tonnia. Tehtaalta tulleet verkot eivät olleet kaikkein sopivimmat  ja Luotonen uskoo kapasiteetin tuplaantuvan verkkojen vaihdon jälkeen.

”Nyt ylhäällä on 30 ja alhaalla 10 millimetrin verkot. Alempi tulee salaojasoran seulonnassa  olla 16 millimetrin reikäkoolla ja ylempi 30 tai 50 millimetrinen.  Mullan seulonnassa ylhäälle laitetaan 50 millinen ja alas 16 millimetrin pienalankaseula. Se ei tukkeennu heinistä ym. mullan joukossa olevista roskista. Uudet verkot ovatkin jo tilauksessa”, jatkaa Luotonen.

Pää- ja sivukuljettimelta tulevan tavaran Luotonen sekoittaa samaan kasaan ja toiselta sivukuljettimelta tuleva kivi seulotaan vielä kerran ja myydään sen jälkeen koristekiveksi pihojen rakennukseen. Näin kaikki seulalta tuleva tavara on hyödynnettävissä kaupallisesti.

”Seulaverkot on helppo vaihtaa. Muutama ruuvi auki ja verkko on vedettävissä ulos. Seulalta saadaan ulos siis kolmenlaista tavaraa. Kuljetinnopeudet on helposti passattavissa materiaalivirtaan sopivaksi. McCloskey  S80 on edullinen, jos vertaa vaikka kaivukoneeseen. Sen hinta nollaverolla on nimittäin vain 115.000 euroa”, sanoo Jari Järvinen Honka-Trading Oy:stä.

Myös huollettavuus McCloskeyssä on hyvä. Moottoritilassa mahtuu mainiosti seisomaan aivan moottorin vieressä. Huoltotilan toisella puolella onkin JCB:n moottori ja toisella puolella hydrauliikkakomponentit. Seulan päälle huoltotasoille pääsee kiipeämään tikkaita pitkin. Tasot ja tikkaat on galvanoitu.

Internet-osoitteet:

Lue seuraavaksi