Uutiset

Työkoneet

Purkat Oy – toimiva huolto on tärkein

Viimeisin kauppa tehtiin tammikuun alussa, jolloin Purkat Oy osti Virkkalan Lämpö Oy:n huoltoliiketoiminnan. Sopimuksia Purkat Oy:llä on noin 200 erikokoisen kiinteistön kanssa, kokonaisista kerrostalo- ja rivitaloyhtiöistä yksittäisiin liikehuoneistoihin. Yritys toimii Länsi-Uudellamaalla eli pääasiassa Lohjan keskustassa, Ojamossa, Virkkalassa ja Nummelassa.

”Olemme vieläkin keskikokoinen toimija, eräänlaisessa välisarjassa. Aivan pienenä yrityksenä toimiminen olisi helpompaa ja ehkä kannattavampaa. Suurien kanssa taas emme pysty kilpailemaan. Työvoimavaltaisen alan palkkakustannukset muodostavat leijonan osan kulurakenteesta. Liittojen palkankorotuksia on vaikea siirtää asiakkaille, sillä kilpailu on kovaa. Silti pyrimme aina palkkaamaan esimerkiksi kotimaisia kuljettajia. Niitä kuten ammattitaitoisia, IV –koneet hallitsevia huoltomiehiä ei vaan tahdo mistään löytyä. Yleismies Jantusen taidot eivät enää kiinteistöjen huollossa riitä.  Tämä nykysukupolvi haluaa vain tietokonehommiin, eikä tämä ala kiinnosta”, suomii toimitusjohtaja Martti Hampori.

Helppoja ajaa

Talviaikaiseen huoltotyöhön kuuluvat olennaisena osana lumen auraus ja kuormaus sekä käytävien ja katujen hiekoitus. Keväällä hiekat sitten taas kerätään pois. Purkatin uusimpia hankintoja ovat neljä Terex TL 80AS –pyöräkuormaajaa. Kyseessä on Terex –perheen ainoa nelipyöräohjattu malli. Kaikki muut ovat runko-ohjattuja.

”Konehankintojen ykköskriteeri on helppo ajettavuus. Koneiden käytön pitää olla omaksuttavissa nopeasti. Meillä ei ole nimettyjä kuljettajia koneille, vaan kaikki huoltomiehet voivat joutua myös koneiden ohjaimiin. Periaatteessa konetta pitää olla yhtä helppo ajaa kuin autoa. Me olemme huoltomiehiä, emme koulutettuja konekuskeja”, aloittaa huoltovastaava Arto Kuvaja.

”Toinen asia on huolto. Sesonkiaikaan meillä ei ole varaa seisottaa yhtään konetta. Sen takia ostamme kaiken huollon öljynvaihtoja myöten Fintractorilta. Me ajamme, myyjä huoltaa”, jatkaa Hampori.

4500 kiloa painava TL 80AS on 1,85 metrin leveydellään ja alle 2,5 metrin korkeudellaan juuri sopivan kokoinen Purkatin töihin. Myös lumen kuormaaminen autoon onnistuu hyvin. Maaliskuun alussa yhtiö oli ajanut jo 700 kuormaa lunta kaupungin lumenkaatopaikalle. Kesäaikaan kuormaajakalusto pääosin seisoo odottaen uutta lumikautta. Mittariin kertyy 500-1000 tuntia vuodessa.

”Jossain vaiheessa vuokrasin kesäaikaan kalustoa muille. Syksyllä koneet oli sitten aika rähjäisessä kunnossa, kun töihin olisi pitänyt ryhtyä. Nyt en enää niitä vuokraa. Tietysti olisi hyvä jos meilläkin koneilla olisi vain yksi kuljettaja. Nyt jo kahdesta koneesta on lokasuojat rikki. Kun moni ajaa, niin kukaan ei oikein ota vastuuta omakseen”, lopettaa Hampori.

Terex –kuormaajissa on hydrostaattinen voimansiirto ja kaksi nopeusaluetta. Maksimi siirtonopeus on vain 20 kilometriä tunnissa.

”Meillä etäisimpienkään kohteiden välillä siirtoon ei mene näillä kuin noin 20 minuuttia, joten 20 kilometrin tuntinopeus riittää”, tiivistää Kuvaja loppuun.

Terex –maahantuojan edustaja Ari Hopia kertoo, että nopeampi voimansiirto on tulevaisuudessa saatavilla. Purkatin kalustossa on myös mopoautoja. Mopokortin omaavat kesätyöntekijät liikkuvat niillä kätevästi kohteesta toiseen.

Internet-osoitteet: www.purkat.fiwww.fintractor.fi

Lue seuraavaksi