Uutiset

Työkoneet

Posliinilautasia koneaiheilla

Taitelija Tiina Vainio tuli konemaailman tietoisuuteen parisen vuotta sitten, kun hän piti ensimmäisen näyttelynsä Turussa. Sittemmin ”Ihanat koneet” ovat olleet esillä muun muassa Helsingissä Nyt Tiinan taiteeseen on mahdollista tutustua Helsingin Designmuseossa. Tällä kertaa ihailun kohteena eivät kuitenkaan ole taulut, vaan uusi aluevaltaus eli posliinilautaset.

”Rikon mielelläni rajoja taiteen tekemisessä ja esiin tuomisessa”, kertoo taitelija.

Designmuseon näyttely, joka on avoinna 11.1.2015 saakka, esittelee laajasti keramiikan monipuolista käyttöä ja materiaalien rikkautta. Näyttelyn jury kävi läpi 144 hakemusta sekä 497 teosta ja valitsi mukaan 43 taitelijaa. Tiina Vainio on yksi heistä.

Teollisuustaiteen Liitto Ornamo nostaa nyt ensimmäistä kertaa esille suomalaista nykykeramiikkaa yhteistyössä Kuvanveistäjäliiton sekä Designmuseon kanssa.

Moni muistaa Tiina Vainion myös vuoden 2013 Maxpo-messuilta, jossa naisella oli oma osasto.

”Teosteni materiaali kertoo omaa tarinaansa. Sopivan tekniikan ja materiaalin löytäminen kuhunkin teokseen on olennainen kysymys. Haluan käyttää laajasti  eri materiaaleja. Kesällä 2014 tein julkisena taideteoksena kivettyä polkua Raision kirjaston pihalle. Naputtelin 9000 kiveä maahan”, naurahtaa Vainio.

”Tähän näyttelyyn työstin posliinilautasille kuvia vanhoista kaivureista sekä tuokiokuvia kaivutöistä. Maalatessani ihastuin herkkään posliinimaalaustekniikkaan sekä kontrastiin, joka syntyi siitä ja maalausteni  jämerästä aiheesta.”

”Valitsemalla posliinimaalausten aiheeksi vanhat koneet, olen halunnut tuoda esiin,  miten eri asiat ovat ihmisille arvokkaita. Jollekin kaunis ja arvokkain esine voi olla oman isän ruostunut kaivuri menneiltä vuosilta”, päättää Vainio.

Lue seuraavaksi