Uutiset

Työkoneet

Pöly käy kalliiksi työmailla

Parhaiden käytäntöjen tietopaketti pölyntorjunnasta.

Rakennuskonevuokraamo Cramo, Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistys, VTT ja joukko alan johtavia yrityksiä ovat koonneet parhaiden käytäntöjen tietopaketin pölyntorjunnasta yleiseen käyttöön.

Pöly työmaalla huonontaa paitsi työturvallisuutta ja -viihtyvyyttä, se laskee myös työtehoa. Rakennuskonevuokraamo Cramo yhdessä muiden alan johtavien yritysten kanssa on ollut mukana Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistys ry:n VTT:llä teettämässä Pölyntorjunta rakennustyömaalla -tiedotusaineiston luomisessa. Eri tahojen asiantuntemuksen tuloksena valmistui keväällä kattava tietopaketti, johon voi tutustua osoitteessa rakennuskone.fi.

”Loimme pölynhallinnalle selkeät käytännöt, joihin esimerkiksi rakennuttajat voivat ottaa kantaa tarjouspyynnöissään. Olen iloinen, että useat eri alan tahot halusivat kehittää toimialaa eteenpäin yhteistyössä. Viimein pölyntorjunta on mahdollista toteuttaa tehokkaasti”, kertoo Cramo Finland Oy:n toimitusjohtaja Tatu Hauhio.

Teknisen Kaupan ja Palvelujen johtajan Heikki Ojanperän mukaan pölynhallintaan liittyy väärinkäsityksiä. Pölyä pidetään itsestäänselvyytenä, eikä asiaa nosteta esiin. Pölyntorjunnasta ei myöskään haluta maksaa, koska pöly näkyy vain silloin, kun rakennustyöt ovat käynnissä.

”Vaarallisintahan on juuri se pöly, jota ei nähdä. Huolellinen pölyntorjunta on paras vaihtoehto niin työntekijöiden ja sivullisten terveyden kannalta kuin kokonaistaloudellisestikin mitattuna. Pölyntorjunta säästää kuluja, kun siivouksen tarve vähenee, sähkötyökaluja ei tarvitsee huoltaa niin usein ja sairauspoissaolot vähenevät.”

Ojanperä on tyytyväinen, sillä valmistuneessa tietopaketissa kerrotaan selkokielellä ja pelkistäen, mitä pöly on ja miksi sitä pitää torjua.

”VTT:n ja yritysten asiantuntijoiden kanssa tekemämme aineisto soveltuu opetuskäyttöön ja käy viitemateriaaliksi tarjousasiakirjoihin yhtenäisen hinnoittelun pohjaksi. Infopaketteja voidaan hyödyntää myös työmaiden ja yritysten asiakastiedotuksessa. Tavoitteenamme on viedä viestiä voimakkaasti rakennusteollisuuden suuntaan.”

Lue seuraavaksi