Uutiset

Työkoneet

Pitkäpuominen JCB JS360 LR pommikoneen jäljillä

Ranskalainen, konevuokrausta ja urakointia harjoittava Christophe Beaussire on valjastanut JCB-laivastoaan työhön, joka poikkeaa tavanomaisesta kuopan kaivamisesta aikalailla. Normandian maihinnousun ensimmäisenä päivänä eli 6.6.1944 (D-Day) kapteeni Jimmy Carterin luotsaama WWII Lancaster ND 739 Bomber-pommikone putosi paluulennolla Ranskan rannikolle, lähelle Carentanin kaupunkia. Kaksi ja puoli vuotta sitten paikallistettu putoamispaikka on nyt arkeologisten kaivausten kohteena. Ratkaisevassa osassa pehmeällä työmaalla on 21 metrin ulottuvuuteen kykenevä 42 tonnin JCBJS360LR. Työssä kaivukoneen apuna on vielä kaksi JCB:n muuta kaivukonetta, kurottaja sekä Fastrac-traktori. Yhteensä Beaussirella on yli 60 JCB-merkkistä konetta.

”Syvemmälle varovasti mentäessä olemme löytäneet paljon lisää historiallisesti merkittävää aineistoa. Koneen osista olemme nostaneet kokonaisten Merlin-moottoreiden lisäksi mm. potkurien ja laskutelineiden osia. Myös miehistölle kuulunutta irtaimistoa on nostettu paljon, mm.  kaksi repeytynyttä RAF-villapaitaa ja hopeinen sikarikotelo”, kertoo kaivauksia johtava arkeologi Tony Graves.

“Operaation päätarkoituksena olisi kuitenkin löytää miehistön jäänteet. He ovat listattuina kadonneiksi ilman jälkiä, joten haluaisimme antaa heille nimetyn ja viimeisen leposijan. Emme kuitenkaan ole löytäneet jälkeäkään ruumiista, joten on mahdollista, että he ovat kadonneet vaikkapa laskuvarjohypyn jälkeen”, miettii Graves ja lupaa jatkaa miehistön etsimistä edelleen.

Arkeologi Graves sai paikalliselta maanomistajalta ja Ranskan hallitukselta luvan tehdä kaivauksia alueella jo viime vuonna. Aluksi paikalle hankittiin vakiopuominen 25 tonnin kaivukone. Maaperä oli kuitenkin niin pehmeää ja juoksevaa, että peruspuomin ulottuvaisuus ei riittänyt mihinkään. Pehmeä maaperä selittää myös kovalla vauhdilla maahan iskeytyneen pommikoneen uppoamisen erittäin syvälle.

Nyt kaivukoneen 21 metrin ulottuvuus ja 17 metrin maksimi kaivusyvyys takaavat sen, että konetta ei tarvitse ajaa pehmeään kohtaan. Telat voidaan parkkeerata tukevalle maalle. Koneen ja miehistön mahdollisten maallisten jäännösten löytäminen vaatiikin yli kymmeneen metriin menemistä.

Pommikoneen kapteenina tuona kohtalokkaana päivänä toimi Jimmy Carter ja kuoleman lennolle kone nousi Coningsbyn kentältä Lincolnshirestä. Se vei lastina aseita ja ammuksia liittoutuneille Pointe du Hociin. Saksalaisten ilmatorjuntatuleen se joutui vasta paluumatkalla ja putosi vieden mennessään seitsemänhenkisen miehistönsä, jota Carter komensi. Viisi miehistä oli englantilaisia. Lisäksi miehistöön kuului yksi australialainen ja yksi kanadalainen.

Lue lisää aiheesta täältä.

Koko juttu on luettavissa Konepörrsistä 12/2012 tai Lehtiluukusta. 

Lue seuraavaksi