Uutiset

Työkoneet

Pikkuseulalla rahtia

Markus Kauppi hankki kesän kynnyksellä yritykselleen Maanrakennus Markus Kauppi Oy:lle Vimelco Oy:ltä Komptechin pienimmän rumpuseulamallin eli Jokerin. Kyseessä on erittäin kompaktikokoinen rumpuseula, joka soveltuu myös nimenomaan erittäin ahtaille työmaille.

Joker on käyttökelpoinen ratkaisu pieniinkin seulontatarpeisiin. Esimerkiksi omakotitalon rakennustyömaalla syntyvistä maakasoista saadaan seulottua yllättävän paljon käyttökelpoista multaa vaikkapa nurmikon perustamiseen. Pienelläkin rakennustyömaalla säästetään euroja, kun sekalaisesta maa-aineksesta seulotaan paikan päällä kaikki käyttökelpoinen tavara talteen. Usein jätemaat rahdataan muualle ja tuodaan multaa tilalle, jollon kustannus on tavallaan kaksinkertainen.

”Olin kesällä yhdellä omakotitalon saneeraustyömaalla töissä. Siellä saatiin syntyneistä maakasoista aikaan 150 kuutiometriä valmista nurmikkomultaa. Isäntä oli varsin tyytyväinen. Viime kesä osoitti, että märkäkin tavara menee kyllä läpi, mutta hyötypuolelle ei paljon tavaraa kerry,” kertaa Markus Kauppi kesän kuvioita.

Idea pienestä rumpuseulasta oli muhinut Markuksen päässä jo pitkään. Kaupin yritys tekee nykyään yhdellä tela- ja yhdellä pyöräalustaisella kaivukoneella neljäpäiväistä viikkoa kaapelihommissa, aliurakoitsijana tietoliikenneverkkoja rakentavalle TLT-Connection Oy:lle . Perjantaisin ja lauantaisin on sitten tehty muun muassa omakotitalojen saneerauksia ja salaojituksia sekä muita sekalaisia maarakennustöitä. Seulan hankinta sinetöityi, kun rakentaminen on viime vuosina Salon seudullakin osoittanut hiipumisen merkkejä.

”Ajattelin laajentaa hieman toimenkuvaa. Isoa terminaaliseulaa en missään vaiheessa harkinnut, sillä niitä tällä kolkalla on tarpeeksi. Tämän pienen seulan idea on täysin erilainen. Sellainen 800-1000 kuutiometrin seulottava kasa on ihanteellinen Jokerille, mutta periaatteessa asiakkaan tarpeesta seulotaan todella pieniäkin määriä. Olen päässyt kuivalla hyvällä materiaalilla jopa 50-60 kuutioon tunnissa, vaikka tehdas puhuu vain 30 kuutiometrin maksimikapasiteetista tunnissa.”

”Olen laskenut, että jos työmaalla seulotaan 100 kuutiometriä, niin se tulee maksamaan noin kolmanneksen siitä, jos jätemaa kuljetettaisiin kaatopaikalle ja tilalle tuotaisiin multaa. Tämä on edullinen menetelmä”, lupaa Kauppi. Kaupin kotona Vaskiolla odottaa seulomista myös vuosien aikana kertynyt oma multa-auma.

Seulonnan tehokkuus riippuu tietenkin täysin raakamateriaalista. Kuivaa, kevyttä turvepitoista maa-ainesta saa lappaa minikaivukoneella syöttöhihnalle minkä kerkiää. Märällä raskaalla tavaralla taas moottori alkaa pudota polvilleen, jos syöttö on liian suurella.

”Rumpua syöttävän kuljettimen nopeutta pitääkin säätää materiaalin mukaan”, valistaa Kauppi.

Yksi suuri hyöty Markuksen mukaan myös on, että rummun läpi toisiopuolen kuljettimelle kulkeutuu kätevästi niin harjateräkset, kannot kuin lasipullotkin. Ja lasitavara nimenomaan ehjänä.

”Esimerkiksi seulakauha rikkoo pullon ja lasisirpaleet tekevät materiaalista käyttökelvotonta. Lasin sirpaleilla on vielä taipumus tulla ensimmäisen sateen jälkeen oikein kiiltelemään kasalle. Nurmikkojen pohjiin ei tällainen tavara enää sovellu.”

Rumpuseulan reikäkoko on 20 millimetriä. Kantikkaat postilaatikon kokoiset kivet muodostavat Kaupin mukaan joskus ongelman. Ne nousevat ajoittain rummun pyöriessä ylös ja tipahtavat sieltä ryminällä alas.

”Rummun verkkolevy on kuuden millimetrin paksuista ja kiven rojahtaminen tekee siihen lommoja. Lisävarusteena saa paksummankin rummun, joka ehkä olisi kannattanut minunkin hankkia.”

”Maasto-oloihin tässä on hieman liian pienet pyörät ja myös vetoaisa saisi olla jonkun verran pidempi. Vetoautolla vekslatessa on törmäysvaara syöttölaatikon reunoihin. Ja ehkä moottori saisi olla hieman tehokkaampi. Tosin se on varsin edullinen käyttää. Jerrykannullisella polttoainetta pärjää työpäivän”, lopettaa Kauppi.

Yksi Jokerin etu on myös nopea käyttöönotto. Valmista multaa alkaa tulla vartissa työmaalle saapumisesta.

”Kyseessä on tosiaan Komptechin pienin rumpuseula. Isoveljiensä tapaan se on syöttimineen ja kuljettimineen täysin käyttövalmis rumpuseulalaitos. Se on kestävä ja toimintavarma, rumpu on nopea vaihtaa, ja työkuntoon laitto tapahtuu hetkessä.  Seula on hyvin ketterä, koska pienen kokonsa lisäksi se on yksiakselinen, ja kuljettimet purkavat koneen sivuille. Siksi sillä voi työskennellä ahtaallakin kentällä”, tiivistää tuotepäällikkö Lauri Rahikainen Vimelcolta Jokerin etuja ja ominaisuuksia.

Lue seuraavaksi