Uutiset

Työkoneet

Pieni, mutta pippurinen seula – Evoquip Colt 600

Helsinkiläinen Sekito Oy urakoi parhaillaan Olympiastadionin perusparannus- ja uudistamistyömaalla. Yritys huolehtii jalkapallokentän rajaaman alueen maa-aineksen seulonnasta ja myöhemmin kyseisen alueen viimeistelystä salaojituksineen tiettyyn korkeuteen nurmen asennusta varten. Seulontaan käytetään Evoquipin malliston pienintä suorasyöttöseulaa, Colt 600:sta. Koostaan huolimatta laite on erittäin tehokas. Erityisesti ahtaissa paikoissa sen ominaisuudet korostuvat.

Sekito Oy urakoi Olympiastadionin perusparannusprojektissa Kivisammon vuokraseulalla. Käytössä on Evoquipin malliston pienin, 12-tonninen suorasyöttöseula Colt 600.

 Kivisampo myös vuokraa seulalaitteita myynnin ohella. Yrityksellä on tällä hetkellä 12 seulan arsenaali vuokraukseen. Tarjolla on erikokoisia ja -tyyppisiä seuloja painohaarukkaan 12–32 tonnia. Yksi sellainen osallistuu tällä hetkellä kansallismaisemaamme kuuluvan Olympiastadionin perusparannusprojektiin. Sekiton käytössä oleva kaksitasoinen Evoquip Colt 600 -seula on juuri tuo valikoiman pienin suorasyöttöseula 12 tonnin painollaan.
Kivisammon Pasi Kartun mukaan vuokrattavat seulat ovat kaikki parhaillaankin työmailla. Yleinen vuokra-aika on 3–4 viikkoa, mutta vuodenkin kestäviä sopimuksia aina välillä on. Kivisampo hoitaa vuokrakäytössä olevien koneiden huollot, joten urakoitsija voi keskittyä työn tekemiseen.
Nyt nähdyllä stadionin työmaalla ei koneen pienuudesta ollut varsinaista hyötyä, mutta aikaisemmin kevättalvella, kun Sekito urakoi Jätkäsaaressa kerrostalojen pohjia ahtaissa oloissa, oli samaisen Colt 600:n kompaktista koosta todellista hyötyä.

24-tonnisella syöttökoneella saa toimittaa tavaraa seulalle, minkä ehtii. Kaksitasoinen Colt 600 kyllä hoitaa hommansa tahtia hidastamatta.

Pikkujättiläinen
12-tonnin painostaan huolimatta Colt 600 on seulaksi pienen kokoinen. Monessa paikassa siitä on kuitenkin etua, kun toimitaan ahtailla rakennustyömailla. Pienet kuljetusmitat (pituus 11 metriä, leveys 2,25 ja korkeus 2,55) mahdollistavat laitteen käytön sellaisissakin paikoissa, joihin isompia ei saa edes vietyä. Pienistä ulkomitoista huolimatta seulontapinta-alaa on lähes kolme neliömetriä (2,34×1,17 m) ja siis kahdessa tasossa. Pasi Kartun mukaan seulan isku on hyvin aggressiivinen, mikä tulee esiin hyvänä tuottona. Maksimituotoksi valmistaja ilmoittaa 280 tonnia tunnissa. Näillä luvuilla se ei paljoa häviä isommilleen. Ja nähdynkin perusteella sai 24-tonnisella syöttökoneella mättää ”ruokaa” kitaan, minkä ehti.
Nähdyn Colt 600:n konehuoneessa puksuttaa Deutzin 36,4-kilowattinen D2011 L04I -diesel. Sen päästöluokka on Stage III. Pellin alle on tarjolla myös Deutzin 42-kilowattinen TD2.9L4 Stage IV -normit täyttävä moottori, josta on varmasti etua taajama-alueiden työmaille pääsyssä. Syöttökaukalon tilavuus on kolme kuutiometriä ja leveys yhden metrin. Syöttökuljettimen nopeus on säädettävissä. Colt 600 soveltuu työskentelemään niin murskaimen perässä kuin itsenäisenä seulontayksikkönä. Valmistajan mukaan se soveltuu monien eri materiaalien käsittelyyn. Laitteeseen saa lisävarusteena muun muassa telojen kauko-ohjauksen.

 

Sekito Oy:n Timo Lempinen (vas.) ja Kivisammon Pasi Karttu takanaan Evoquip Colt 600.

Pääkaupunkiseudun toimija
Kymmenkunta henkeä työllistävä Sekito Oy toimii maarakennus- ja kiinteistönhoitoalalla. Reilut kymmenen vuotta vanha yritys myös toimittaa erilaisia maa-aineksia. Kesät kuluvat pääosin kaivutöissä ja talvet isojen alueiden lumi- ja hiekoitushommissa. Omaa kaivavaa kalustoa on muutaman koneen verran ja tarpeen mukaan käytetään vuokrakalustoa, jota nyt nähty seulakin juuri edustaa. Kuljetuksia varten on käytössä maansiirtoautoja sekä yksi vaihtolava-auto koneiden siirtoa varten. Koneen-/autonkuljettaja Timo Lempinen Sekitolta sanoo Evoquipin pikkuseulan käytön olevan helppoa. Verkon vaihdotkin sujuvat normaaliin tapaan ilman pienen koon tuomaa ”ahtauslisää”.

Pienessä seulassa ovat myös pienet, tässä tapauksessa lyhyet, kuljettimet, jonka johdosta kasoista tulee väkisinkin matalia. Se lieneekin Colt 600:n ainoa rajoite. Toki seulaa on helppo siirtää tela-alustan johdosta.

 

LUE MYÖS: Kivisampo laaajentaa repertuaariaan

 

 

Lue seuraavaksi