Uutiset

Työkoneet

Petri Huhtala- panostajan apulaisesta yrittäjäksi

Järvenpääläisen Petri Huhtalan (41 v.) yrittäjäura ei vielä ole kovin pitkä, mutta sitäkin vakuuttavampi. Reilussa neljässä vuodessa mm. rakennusten pohjatöihin sekä kunnallistekniikan eri töihin erikoistunut Maanrakennus Huhtala Oy on kasvanut jo 1,2 miljoonan euron liikevaihtoa tekeväksi moniosaajaksi. Huhtalan mukaan yksi kulmakivi menestykseen ovat olleet oikeat konevalinnat ja hyvä yhteistyökumppani konehankinnoissa.

Huhtala osti KH-Koneilta kolme Yanmar Vio 57 –kaivukonetta. Yksi koneista työskenteli helmikuussa Helsingin Itäkeskuksen lähellä omakotitalon työmaalla vesijohtoja uusimassa. Engconin pyörittäjällä varustettu lyhytperäinen Yanmar on juuri oikean kokoinen kone tämäntyyppiseen työhön.

”Kaikki meillä olevat koneet on hankittu KH-Koneilta, niin uudet kompaktikoneet kuin isommat käytetyt kaivukoneetkin. Viimeisin hankinta on kolme noin 5,5 tonnin painoista Yanmar Vio 57 –minikaivukonetta sekä yksi Gehlin liukuohjattu pienkuormaaja”, aloittaa Huhtala.

”Alkavalle yrittäjälle on tärkeää, että koneisiin järjestyy rahoitus, koneet ovat oikein varustettu ja myös oikean kokoisia kuhunkin urakkaan. Myös nopeus on ollut KH-koneiden valtti. Kun keväällä tulee tarve hankkia kone äkkiä, niin kolme kuukautta on liian pitkä odotusaika. Sesonki ehtii mennä konetta odottaessa.”

Petri Huhtala hoitaa yrityksen työnjohdon ja rahtaa myös tarvittavaa materiaalia työmaille. Mies pitää maarakennusalaa yhtenä kovimmista rakennusalan sektoreista ja hurtti huumori on hallittava kaikissa käänteissä.

Huhtala kertoo tutustuneensa maarakennustöihin jo seitsemän vuotiaana ylipanostajana toimineen isänsä työmaalla. Sitten 14-vuotias pojankloppi pääsi jo panostajan apulaiseksi palkkatyöhön ja paljon tuli myös hakattua kallioon reikää paineilmavasaralla. Reiät kun tehtiin tuolloin pitkälti vielä käsiporalla.

Huhtalan järeämpää kalustoa edustaa Volvo 160B LC, jolla on ollut pitkä pesti Kannelmäen Prisman työmaalla.

Kasvua tärkeämpänä asiana Huhtala pitää ympärivuotisen tasapainon löytämistä. Koneet ja ennen kaikkea miehet pitäisi saada työllistettyä tasaisesti eli asiakaskunnan koostumus ja töiden vuodenaikasidonnaisuus pitäisi monipuolistaa entisestään.

”Minä haluan pitää vakituiset työntekijät kuitenkin koko ajan työssä. Lomautuksia en harrasta. Työnantajan pitää sitoutua työn tekijään ja päinvastoin. Minulla henkilökunta on ammattitaitoista ja vastuuntuntoista, joten haluan pitää heistä kiinni”, lopettaa Huhtala.

Lue koko juttu Lehtiluukusta tai Konepörssistä 3/2013.

Lue seuraavaksi