Uutiset

Työkoneet

Pernotrans Oy: Uudet omistajat, vanhat työt

Turkulainen, vuonna 1988  perustettu Pernotrans Oy on huolehtinut Turun telakan logistisista palveluista pääosin auto-, kurottaja- ja trukkikalustolla jo pitkään. (Lue Konepörssi 1/2014). Nostopalveluita alettiin tehdä vuonna 2003. Vuosina 2001-2015 yritys on ollut osa Meriaura Group –konsernia.  Jo aiemmin Pernotransin toimitusjohtajana toiminut Mika Suomalainen ja veljensä Jari Suomalainen ostivat yrityksen Meriauralta huhtikuussa tänä vuonna.

Meyer Turun telakalla on täysi työllisyys vuoteen 2020 asti ja laivanrakentajilla onkin kädet täynnä työtä. Myös Pernotransin nosto- ja kuljetuspalvelut pyörivät telakan aitojen sisällä kovalla kapasiteetilla.

Tällä hetkellä telakalla rakennetaan kolmea laivaa. Telakan työllistävä vaikutus on 1400 telakan omaa ihmistä sekä sen päälle lukuisat alihankkijat henkilöstöineen. Mein Schiff  5 on rungon loppukokoonpanossa rakennusaltaalla ja sen seuraajan Mein Schiff 6:n rakentaminenkin alkoi kesäkuussa.

Nyt rakenteilla olevat Mein Schiff –risteilijät valmistuvat vuosina 2016 ja 2017. Ne ovat mitoiltaan kuten edeltäjänsä Mein Schiff 3 ja 4 (kuva). Edellinen risteilijä eli Mein Schiff 4 luovutettiin tilaajalle TUI Cruises GmbH:lle toukokuussa tänä vuonna. Myös jatkosta on jo sovittu. Mein Schiff 7 ja 8 tullaan rakentamaan nyt rakenteilla olevien lisäksi ja ne luovutetaan vuosina 2018 ja 2019. Rakentamisen tahti on kiivas. Alusten pituus on 294 metriä, kansia on 15 ja hytteihin voidaan majoittaa kaikkiaan 2506 matkustajaa.

Alusten polttoainetalouden kerrotaan olevan 30 prosenttia pienempi kuin kilpailijoidensa ja pakokaasut puhdistetaan rikistä ja typen oksideista varsin tarkasti.

Myös tuore tilaus eli Tallinkin LNG:tä käyttävä risteilyalus (kuva) on sekin jo aloitettu.

Tallinkille valmistettava alus on hieman edellä mainittuja pienempi eli 212 metriä pitkä. Matkustajamäärä on 2800. Tämä alus on telakan mukaan ympäristöystävällisyydessään huippuluokaa, sillä se täyttää kaikki ECA-alueita ja Itämerta koskevat päästörajoitukset. Tilaajalle alus luovutetaan alkuvuodesta 2017.

Jari tuli autokaupan palveluksesta veljensä Mikan yhtiökumppaniksi. Mika on tehnyt pitkän uran telakalla rakennettavien alusten varjossa. Hän aloitti apupoikana jo vuonna 1994.

”Telakan uusi omistaja on tuonut mukanaan myös uusia hyviä käytäntöjä. Ennen kaikkea täällä on nyt paljon siistimpää kuin ennen. Missään ei loju metallijätteitä ja esimerkiksi vanhat levyhallit on siivottu kauttaaltaan ja ehostettu uudella maalipinnalla. Jopa vuosikausia katonrajassa liikkuneet torninosturitkin on vapautettu ikiaikojen pölyistä. Valmiin lohkon lähtiessä eteenpäin, sen paikkakin siivotaan heti harjakoneella. Ennen se jätettiin siihen siivottomaksi”, kertoo Mika.

”Täällä on kaikessa nyt tosi tekemisen meininki”, täydentää Jari.

Pernotrans tarjoaa nosto- ja kuljetuspalveluja myös telakan ulkopuolelle, jossa käydään usein esimerkiksi rakennustyömailla.  Meyer Turku ja sen telakalla työskentelevät alihankkijat merkkaavat kuitenkin 70 prosentin osuutta liikevaihdosta.

” Telakalla liikkuvaa kalustoa täydennettiin Caterpillar –kurottajilla ja Linde-trukeilla keväällä 2015. Kurottajat ovat kaikki omia ja trukit ovat rental-sopimuksella Wihurilta. Kaikissa kurottajissa on omat kuljettajat, mutta trukkeja ajavat telakan miehet. Linde-trukit yhdistettynä Wihurin palveluihin tarjosivat meille oikean ratkaisun ja rental-sopimus tuo joustoa muuttuviin kalustotarpeisiimme”, valistaa Mika Suomalainen.

Hyttiruljanssi on meitä erittäin paljon työllistävä vaihe. Ajamme Piikkiön tehtaalta hytit välivarastoon, jossa parhaimmillaan niitä voi olla noin 1000 kappaletta. Telakka-alueella ei ole tilaa niitä varastoida, joten varastosta niitä ajetaan sitten tarpeen mukaan rakennettavan laivan viereen, josta niitä siirrellään kurottajilla nosturin koriin.”

Yhteensä Pernotransin palveluksessa on nyt runsas 70 työntekijää. Suomalaiset uskovat, että ensi vuonna henkilöstön määrä nousee yli sadan.

Edellisen tilikauden liikevaihto oli 5 353 000 euroa, jossa nousua edelliskauteen 8,5 prosenttia.

Valtaosa vuokrattavasta trukkikalustosta vaihtui Lindeen. Pääasiassa käytössä olevat Linde-trukit ovat mallia H30D eli kolmen tonnin nostokyvyllä olevia dieselmalleja, joissa on hydrostaattinen voimansiirto. Ensimmäiset otettiin käyttöön alkuvuodesta.

”Nyt trukkeja on 14, mutta todennäköisesti vuoden kuluttua jo 10 enemmän. Huolenpitosopimus takaa meille ongelmatilanteissa nopean avun. Huollon toimivuus ja nopeus on ensisijainen kriteeri meillä. Koneasioissa ylipäätään valitsemme sellaisia merkkejä, joihin tiedämme saavamme asiantuntevaa  apua. Joitain konemerkkejä jätetään pois laskuista jo tarjouspyyntöä mietittäessä, sillä on taloja, jotka toimivat niin Helsinki keskeisesti. Se ei meitä täällä auta.”

”On turvallisuuskysymys, että rikkoutuneet  valot ym. korjataan heti. Telakan alueella kulkee kaikenlaista menijää jalankulkijoista isoihin trukkeihin, joten turvallisuusasiat ovat koneissa oltava kunnossa”, tietää Jari Suomalainen.

Pääasiassa trukit palvelevat halleissa ja pihalla. Linden myötä trukkien rengastus muutettiin umpinaisiin joustokumirenkaisiin. Rengasrikkoja ei enää tule. Ajo-ominaisuuksien on todettu parantuneen. Tosin talvesta ei vielä tiedetä, sillä joustokumirenkaan pito voi olla ilmarengasta huonompi.

”Cat-kurottajiin on tullut reilussa puolessa vuodessa noin 1000 tuntia ja ilman ongelmia on menty. Kaikki kuljettajat ajavat meillä sekä kurottajia että trukkeja. Catit on otettu hyvin vastaan. Uudet koneet ovat liikkeellä kahdessa vuorossa.”

”Pernotransin uudet jäykkärunkoiset Cat-kurottajat ovat 17 metrin malleja TH417C. Niihin on tehty asiakkaan tarpeisiin räätälöity huoltopalvelusopimus, joka takaa sovitusti koneen elinkaaripalvelut. Jatkotakuun avulla mennään viiteen vuoteen tai 6000 tuntiin asti”, kertoo avainasiakaspäällikkö Teemu Virtanen Wihuri Oy:n Teknisestä Kaupasta.

”Palveluun sisältyy myös S.O.S -öljyanalyysi. Se on menetelmä, jonka avulla pystytään hyvin aikaisessa vaiheessa havaitsemaan epänormaali kuluminen ja siten ehkäisemään vakavampien vaurioiden syntyminen. Edelleen sopimukseen kuuluu kurottajien etäseuranta, jonka avulla sekä asiakas että Wihurin huolto saavat ajantasaista tietoa koneiden käytöstä ja tilasta”, jatkaa Virtanen.

Catin kahdeksanjäsenisen kurottajaperheen korkeimmalle eli 17,3 metriin (tukijalat laskettuina) nostava malli TH417C. Tämä Belgiassa tehty kone painaa 12440 kiloa trukkipiikeillä varustettuna nimelliskuorma on 4000 kiloa. Tukijalat alas laskettuina nousee enimmäiskorkeuteen 3000 ja tukijalat ylhäällä 1000 kiloa.

Moottorina on Cat C3.4B (75 kW) ja tällä hetkellä mennään vielä Stage IIIB –vaihetta.

Voimansiirrossa on neljä vaihdetta eteen ja kolme taakse. Maksimsissaan siirtonopeudeksi saadaan 32 kilometriä tunnissa. Hydrauliikkaa ruokkii muuttuvatilavuuksinen, aksiaalinen mäntäpumppu (150 l/min / 250 bar). Ohjaamon melutasoksi luvataan 76 desibeliä (A). Polttoainesäiliön koko on 150 litraa.

Catin kurottajan ohjaimista tavoitettu Pertti Lintula Raisisiosta sanoo tottuneensa uuteen tuttavuuteen nopeasti. Alussa hämmennystä herätti se, että nostokulma on rajoitettu tukijalkojen ollessa yläasennossa.

Pernotrans Oy:n uudet omistajat eli veljekset Mika (vas.) ja Jari (oik.) sekä Teemu Virtanen Wihurilta ovat yhtä mieltä siitä, että toimiva huolto on tärkein ominaisuus  telakkaakin palvelevissa koneissa. Logistinen virta on jatkuvaa, eikä salli katkoja.

Lue seuraavaksi