Uutiset

Työkoneet

Pernotrans Oy – Merloilla monipuolisesti

Turkulainen Meriaura Group –yritysperheeseen kuuluva, vuonna 1998 perustettu Pernotrans Oy, toimii pääasiassa STX Finland Oy -telakan aitojen sisäpuolella. Se operoi yhteensä seitsemällä Merlo-kurottajalla varsin monipuolisesti. Nostoja ja materiaalin kuljetusta tehdään laivarakennusta palvellen niin laivan sisä- kuin ulkopuolella. Talviaikaan kurottajilla hoituvat myös 170 hehtaarin kokoisen telakka-alueen ja parkkipaikkojen lumityöt. Viimeisimpinä kurottajahankintoina ovat kesällä käyttöön otettu 10 metrinen P120.10 HM ja toinen samanmoinen joulukuussa 2013.

”Silloin kun kurottajia oli vähemmän, ne päivystivät enemmän paikoillaan. Suunta on jo pitkään ollut se, että kurottajilla haetaan taakkoja ja kannetaan kohteeseen. Meillä vain 17 metrisissä kurottajissa on enää tukijalat. Olen huomannut, että taakka alkaakin nykyään nousta jo ajon aikana purkukorkeuteen. Kuljettajat ovat meillä kokeneita ja tuntevat koneiden rajat hyvin. Moni ajaa jo kolmatta tai neljättä kurottajaansa”, aloittaa Pernotransin toimitusjohtaja Mika Suomalainen.

Kahdeksan tunnin työvuoron aikana ajokilometrejä voi yhdelle kurottajalle kertyä noin 50.

Reilu vuosi sitten esitelty Merlo P 120.10 HM työskenteli joulukuussa hyttien siirrossa laivan vieressä. Kuljettaja Harri Hollsten käskytti Pernotransin  vanhempaa, kesällä käyttöön otettua kurottajaa. Uudempi samanlainen oli juuri saapunut lavettikyydissä telakalle.

”Tätä hyttiruljanssia olen tehnyt yhtäjakoisesti jo yli vuoden. Siihen kuuluu Piikkiöstä tulevien hyttien purku kuormasta, varastointi sekä sitten täällä laivan vieressä nosturikoriin kantaminen. Nosturi nostaa edelleen hytin oikeaan kerrokseen. Eli kovin korkealle ei tässä tarvitse nostaa”, valistaa Hollsten.

Nyt rakenteilla olevan TUI Cruises -risteiljän hytit painavat noin 2000-3000 kiloa riippuen ovatko tavallisia vai sviittejä. Ne on varusteltu jo aika pitkälle valmiiksi, esimerkiksi vessa on hytin sisällä täysin valmis. Niitä ei saa missään vaiheessa kolautella ja muutenkin nosto ja siirto pitää tehdä pehmeästi.

Hytti nostetaan kurottajalla nosturin häkkiin, jossa se nousee laivan kerroksiin.

Rotatorin myyntijohtaja Jorma Puhakka (vas.), Pernotransin kuljetuspäällikkö Sami Virtanen ja Rotatorin huoltopäällikkö Leo Tergujeff uuden lavetilla olevan P 120.10 HM-kurottajan edessä. Uuden koneen myötä Pernotransin Merlo-perhe kasvaa seitsemään.

Kuljetus- ja nosturikalustolla operoidaan paljon myös telakan ulkopuolella eri yrityksiä palvelemassa.

Pernotransilla ja Rotatorilla on pitkä kauppasuhde. Ensimmäinen Merlo-kurottaja hankittiin vuonna 1997 ja parhaimmillaan  Merlo-laivasto oli suuruudeltaan 11.

Myös trukkipuolella Nissan on ollut aina valtamerkki. Kesäkuulta 1981 peräisin oleva kauppakirja kertoo Datsunin trukkikaupasta, jossa ostajana on Oy Wärtsilä Ab Turun telakka. Enää ei tämä yksilö töissä tosin ole, se myytiin vuonna 2007 eteenpäin. Mittarissa oli 28 000 tuntia.

Lue koko juttu Konepörssistä 1/2014 (ilmestyy 13.1.2014)

Lue seuraavaksi