Uutiset

Työkoneet

Paupek Oy – Lokotrackeilla asfalttia 200 tonnin tuntivauhdilla

Kaksisataa tonnia asfaltin murskausta tunnissa kaksivaiheisesti on mainio saavutus, jonka oululainen, rakennusteknisiä palveluja tarjoava Veljekset Paupek Oy saavutti alkuvuodesta Torniossa. Yhtiön oman Lokotrack LT106 -leukamurskainlaitoksen kaveriksi työmaalle vuokrattiin Rotarentiltä LT200HP-kartiolaitos.

”Saimme runsaassa kahdessa viikossa murskatuksi koko noin 10 000 tonnin asfalttierän. Työn nopeus ja leuka-kartioyhdistelmän toimivuus asfaltin murskauksessa yllättivät meidät myönteisesti,” arvioi urakkaa Paupek Oy:n tekninen johtaja Ville Takalo.

Asfaltti oli kerätty kasaan Outokummun terästehtaan yli 600 hehtaarin alueelta. Murskattu, kooltaan 0-32 millimetrin lopputuote kierrätetään tiivistettynä tehdasalueen teiden kunnossapidossa.

Yli tuhannen tonnin päivävauhti

Metson Lokotrack-kalustoa oli Tornion terästehtaalla pyörittämässä Paupekin aliurakoitsija P&T Karjalainen Oy:n veljespari, Petri ja Tero Karjalainen. Työ tehtiin vaihtelevassa talvisäässä, joka muuttui työn aikana viidestä plusasteesta kymmenen asteen pakkaseen.

Asfalttikasan alinta osaa piti nakutella irti routapiikillä ennen syöttämistä leukamurskaimen käsittelyyn. Leukamurskaimessa käytettiin 38-50 millimetrin ja LT200HP-laitoksessa 25 millimetrin asetusta.

”Kartiokoneen kanssa ei ollut kokemusta ennen tätä, mutta itse opetellen ja laitteen IC-prosessinohjauksen suomenkielisen opastuksen kanssa hommaan pääsi hyvin sisälle”, Petri Karjalainen kommentoi.

Murskausta tehtiin pääosin valoisana aikaan, ja päivätulos ylitti tuhannen tonnin rajan.

”Ei 2 000 tonniakaan ole tällä yhdistelmällä päivässä mahdoton tavoite, sen verran hyvin Lokotrackit syövät asfalttia, Petri arvioi.

Paupekin Ville Takalo (vas.) ja P&T Karjalaisen Petri Karjalainen seuraamassa asfaltin murskauksen sujumista Torniossa, takana Paupekin Lokotrack LT106-leukamurskainlaitos.

Murskausketju ruokaili 30 litraa tunnissa

Asfaltti ei kuormita kovasti kovalle kivelle suunniteltuja leuka- ja kartiomurskaimia. Tornion työmaalla leukalaitos ruokaili 10 litran ja kartiolaitos 20 litran tuntitahtiin. Yhdellä tankillisella murskattiin kahden työpäivän ajan.

LT200HP-yksikön kuljetin suoltaa asfalttia niin hyvään tahtiin, että Petri Karjalainen ei pysty pitämään altakannossa pidempiä taukoja. Hienorakeinen asfaltti kasattiin myöhempää käyttöä varten kumpareen taakse 50 metrin päähän.

Asfalttiurakan jälkeen leukalaitos siirtyi Tornion terästehtaalla vielä kierrätysbetonin murskaukseen. Pulverointisaksilla käsiteltynä murskausta odotti jäinen betonikasa.

Betonin murskausta Oulun kierrätyspihassa

Paupek Oy hankki oman LT106-leukamurskainlaitoksen Metsolta vuonna 2017. Laitteen pääasiallinen käyttöpaikka on yrityksen kierrätyspiha Oulussa, jossa murskataan vuosittain 25 000–30 000 tonnia kierrätysbetonia ja tiiliä.

”Ehdimme lisäksi keikkailla murskaimellamme, kuten nyt Torniossa ja aiemmin muunmuassa Rovaniemellä. LT106 on kätevä siirtää lavetilla tarpeen mukaan,” kertoo Paupekin Ville Takalo.

”Murskattu ja betoniraudoista puhdistettu betoni markkinoidaan esimerkiksi tienpohjiksi ja täyttömaaksi, esimerkkinä Limingan Ekopark ja uusi ampumarata. Kysyntä on pysynyt tasaisena.”

”Kierrätysmurskauksessa on tärkeää saada riittävä tuotantoteho, jotta toiminta pysyy kannattavana. Metson Lokotrack-leukalaitos on ollut toimintavarma laite, joka myös lämpenee nopeasti käyttökuntoon pohjoisen kylmissä oloissa,” Ville Takalo painottaa.

Paupek on laajentunut Oulusta valtakunnalliseksi toimivaksi yritykseksi, joka keskittyy purku- ja asbestitöihin, timanttiporaukseen, sahaukseen ja kierrätykseen.

Yhtiöllä on toimistot Oulun lisäksi Vantaalla ja Lahdessa. Purkutyön ja kierrätyksen parissa Paupekilla työskentelee noin 40 henkilöä.Lue seuraavaksi