Uutiset

Työkoneet

Paraisten sivukiveä Viroon ja Venäjälle

Kuva: Emmi Nupula, Nordkalk

Paraisten kaivoksessa louhitaan vuosittain yli kaksi miljoonaa tonnia kiveä. Tästä noin kolmasosa on sivukiveä. Nordkalk hakee myös tälle kiviainekselle uusia käyttökohteita, joita on kotimaan ohella löytynyt mm. Suomenlahden eteläpuolelta.

”Virossa ja Venäjällä infrarakentamiseen käytettävän kiven luokitus mahdollistaa kiviaineksen monipuolisemman käytön kuin Suomessa. Esimerkiksi Tallinna–Tartto-tietä on osin rakennettu Paraisilta laivatulla kivellä, samoin sitä löytyy katujen asfalttimassasta Tallinnassa”, kertoo myyntipäällikkö Erno Somervuori (kuvassa).

Viron ohella Paraisten kiveä laivataan Venäjän Kaliningradiin, jossa sitä on käytetty tien- ja kadunrakennuksen ohella sataman ja lentokentän rakennustöihin.

”Vientiä Viroon ja Venäjälle avittaa raskaan kiviaineksen kuljetus meriteitse. Kotimaassa käytämme pääosin autokuljetuksia, mikä rajoittaa markkina-aluetta. Kiviaineksiamme on hyödynnetty mm. omakotitalojen pohjarakentamisessa ja betonin runkoaineena sekä tienrakennuksessa”, kertoo Erno Somervuori.

Tavoitteena 100 prosentin hyötykäyttö

Nordkalkin tavoitteena on kiertotalous ja 100 prosentin materiaalitehokkuus, mikä edellyttää sivukiven ja muiden sivutuotteiden hyötykäyttöä.

”Kaiken sivukiven käyttö hyödyttää niin ympäristöä kuin yhteiskuntaakin, kun jo louhittu kivi käytetään sen sijaan, että uusi louhimo avattaisiin koskemattomaan maaperään. Yrityksen kannalta se on myös taloudellisesti järkevää, sillä kiven läjittäminenkin aiheuttaa kustannuksia”, toteaa toimitusjohtaja Jarkko Kaplin.

Kiviaineksen käyttöön liittyviä mahdollisuuksia ja haasteita pohdittiin Nordkalkissa perjantaina 25.9. yhdessä ympäristöviranomaisten ja muiden sidosryhmien kanssa. Tapaaminen käynnisti Nordkalkin osalta European Minerals Day -tapahtuman, jota vietettiin ympäri Eurooppaa. Lauantaina 26.9. Nordkalkissa oli avoimien ovien päivä. Kuvassa toimitusjohtaja Jarkko Kaplin on kertomassa kaivoksen toiminnasta vieraille. Katso lisää kuvia tapahtumasta täältä.

Käytettyä kalustoa kiviainesten käsittelyyn löytyy uudistuneesta ajoon.fi-palvelusta.